2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyugtalanító hírek érkeztek szerdán a csernobili erőműről

Bár bizonyos részletekben az egyes tudósítások eltértek egymástól, de összességében március 9-én, szerdán több hazai és nemzetközi hírportál, valamint az MTI is egyhangúlag adott hírt arról, hogy Csernobil összes nukleáris létesítménye külső áramellátás nélkül maradt, a NAÜ pedig elveszítette a kapcsolatot a mérőműszerekkel.

Az MTI híradása szerit a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ) már kedden arról számolt be, hogy a csernobili volt atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól az orosz hadsereg ellenőrzése alatt.

A létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van műszakváltás hiányában, és van ugyan vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

A csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek már nem továbbítanak adatokat az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé – írta a telex.hu, szintén keddi információk alapján.

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat állítása szerint Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt szerdára.

A csernobili atomerőmű és Kijev közötti nagyfeszültségű távvezetéket „a megszállók által okozott károk következtében mostanra már lekapcsolták” – idézte a telex.hu az Energoatom Telegram-csatornáján szerdán megjelent közleményt.

Az Energoatom a hírportál szerint arról is írt közleményében, hogy Csernobilban mintegy 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, amelyek folyamatos hűtést igényelnek. „Áramellátás nélkül azonban a szivattyúk nem üzemelnek. Ennek következtében a hűtőmedencék hőmérséklete megemelkedik, gőz képződik, és radioaktív anyagok kerülnek a vízbe”, ezáltal akár a környezetbe is kikerülhetnek radioaktív anyagok – részletezte az atomenergetikai vállalat.

A csernobili atomerőmű új, a korábbinál biztonságosabb védőburka 2016. november 29-én Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A napi.hu a Sky News cikkére hivatkozva idézte Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzését, amely szerint Oroszországnak sürgősen ideiglenes tűzszünetet kell elrendelnie, hogy lehetővé tegye a csernobili atomerőműhöz vezető elektromos vezeték javítását.

A Reuters információi szerint Ukrajna aggódik az esetleges radioaktív szivárgás miatt, de a NAÜ helyzetértékelése alapján egyelőre nincs kritikus hatással a biztonságra az áramszünet.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója az MTI szerint a szervezet szerdai közleményében így értékelte a helyzetet: „sérti a folyamatos áramellátás szavatolását mint a biztonság egyik fő pillérét, de Csernobilban a kiégett fűtőelemek elegendő mennyiségű hűtővízben vannak, amely áramszolgáltatás nélkül is biztosítja a hőelvonást.”

Az index.hu is megerősítette: a NAÜ már a március 3-án kiadott helyzetértékelésben is részletesen írt az áramkimaradásról annak apropóján, hogy az ukrán hatóságok akkor számoltak be a létesítmény két áramforrása közül az egyik leállásáról. Ekkor is megállapították, hogy

a fűtőanyagok hűtése miatt még teljes áramszünet esetén sem kell aggódni, mert az eltelt idő miatt a kiégett nukleáris üzemanyag hőterhelése mára csökkent, illetve mert a tartalék dízelgenerátorokat is üzembe lehet helyezni.

A 444.hu figyelmeztetett rá, hogy ukrán közlések szerint 48 órára elegendő üzemanyag volt eredetileg a generátorokhoz (persze azóta hozhattak utánpótlást, vagy akár el is használhatták másra a dízelt, ezt csak az erőművet felügyelő oroszok tudnák megmondani). Emellett áram nélkül nem működnek sem a sugárzást figyelő műszerek, sem a tűzriasztók, tehát a helyzet nem ideális, csak nem közvetlenül életveszélyes – írta a hírportál.

Az ukrajnai háború hatásáról az ukrajnai nukleáris létesítményekre a NAÜ folyamatosan közöl friss értékeléseket, ezek ide kattintva követhetők a szervezet honlapján.

Neked ajánljuk
A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Programsorozatot indít a Magyar Zene Háza a menekülteknek Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam