2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történne egy esetleges nukleáris vagy radiológiai baleset bekövetkeztekor?

A hvg.hu prof. dr. Aszódi Attila Láncreakció című információs blogján megjelent bejegyzése alapján dolgozta fel, mit kellene tudni, és mit kellene tenni, ha a helyzet nagyon szerencsétlen alakulásának következtében jelentős mennyiségű radioaktív anyag kibocsátásával járó esemény következne be.

Aszódi Attila a BME Nukleáris Technikai Intézet Atomenergetika Tanszékének ma egyetemi tanára. Korábban az intézet igazgatója és a BME Oktatóreaktor vezetője volt, illetve a 2003-as üzemzavar után Paksra kiküldött miniszteri biztosként, valamint az európai atomerőművek fukusimai balesetet követő Célzott Biztonsági Felülvizsgálatában az Európai Bizottság szakértőjeként dolgozott – tudhatjuk meg a BME Nukleáris Technikai Intézet honlapjára kattintva.

„Noha a laikus közvélemény ezzel szerencsére nem igazán találkozik, Magyarország mind adminisztratív, mind végrehajtói oldalról komolyan felkészült egy esetleges nukleáris vagy radiológiai baleset lakosságot érintő hatásainak kezelésére” 

– írta a nukleáris szakértő Teendők jelentős radioaktív anyag kibocsátásával járó esemény során című friss blogbejegyzésében.

A lakosság védelmét az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) biztosítja, amelynek működését rendszeres gyakorlatokkal tesztelik – hangsúlyozta a hvg.hu a bejegyzés alapján.

Radioaktivitásra figyelmeztető tábla 2013-ban Csernobilban, a háttérben ekkor még épült a 4-es reaktorblokk köré tervezett új védőburok (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

„Amennyiben egy nukleáris vagy radiológiai balesetből olyan mennyiségű radioaktív anyag kerülne a környezetbe, amely a lakosság egészségét veszélyeztetheti, az ONER-ben részt vevő szervek lakosságvédelmi intézkedéseket rendelhetnek el” 

– idézte a hírportál Aszódit, aki részletesen bemutatta a lehetséges intézkedéseket is, ezek között arra a sokakat érdeklő kérdésre is szakmai választ adott, milyen esetekben lehet szükség inaktív jódot tartalmazó jódtabletták kiosztására és bevételére. A teljes bejegyzés ide kattintva elolvasható.

A szakember szerint sugárzásmérőre a laikusoknak kevésbé lehet szükségük, mert nemcsak mérni kell tudni vele, hanem érteni is, hogy mit jelent a mért adat – írta a hvg.hu.

„Ebből a szempontból is sokkal jobb, ha a nagy pontosságú, a hatóságok által működtetett sugárzásmérő rendszer adatait követjük, és figyeljük a hatóságok, szakemberek instrukcióit” – húzta alá Aszódi.

A magyar sugárzásmérő hálózat online adataiért a Katasztrófavédelem vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalára érdemes ellátogatni.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam