2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pénteken is bizonytalan és feszült volt a helyzet a háború szorításában Csernobilban

Március 10-én, csütörtökön arról adott hírt az MTI a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szakértőket küldött az egykori csernobili erőmű áramellátásának helyreállítására. Ukrajna közben jelezte a NAÜ-nek, hogy minden kapcsolatot elveszítettek a létesítménnyel.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Ukrajna szerdán figyelmeztetett rá: fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe az egykori csernobili atomerőműnél, mert annak energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi ugyanakkor azt mondta: a kiégett fűtőelemek elegendő mennyiségű hűtővízben vannak, ami áramszolgáltatás nélkül is biztosítja a hőelvonást.

Egy nappal a külső áramellátás megszűnése után Ukrajna arról számolt be, hogy a tartalék dízelgenerátorok dolgoznak a nukleáris létesítményben a kiégett fűtőelemek hűtésén, majd a NAÜ csütörtöki közleménye szerint az ukrán hatóságok jelezték, hogy megszakadt a kapcsolat az erőművel.

Szintén csütörtökön érkezett a hír a BelTA fehérorosz állami hírügynökségtől arról, hogy a fehérorosz elnök utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról – írta az MTI.

A 2019. szeptember 25-i képen az látható, ahogy falfestmény készül a csernobili atomerőmű betonfalára Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Pénteken azonban, szintén az MTI híradása szerint, az Energoatom ukrán állami atomipari vállalat azt közölte, továbbra sincs áramellátás a nukleáris létesítményben, és lekapcsolták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelőrendszeréről is.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának közleménye szerint az orosz erők nem engednek be az atomerőmű területére ukrán szerelőbrigádokat, csak a fehérorosz szakembereket. Az ukrán katonai hírszerzésre hivatkozva az UNIAN ukrán hírügynökség azt állította, hogy az orosz katonák terrorcselekményt készíthetnek elő a volt atomerőmű ellen – idézte az MTI.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csütörtökön megemlítette, hogy hozzájuk is eljutottak a csernobili létesítmény áramellátásának helyreállításáról szóló hírek, de ezeket nem látták megerősítettnek, és konfirmációt kértek. Péntek késő délutánig semelyik újabb, Csernobilról szóló hírt nem erősítette meg a NAÜ.

Az Energoatom ukrán állami atomipari vállalat még csütörtökön közölte, hogy az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő víztározó partját. A NAÜ ezt sem erősítette meg, csütörtöki közleményük szerint a zaporizzsjai atomerőmű állapota a korábban ismertetetthez képest változatlan volt, az erőművet ellátó négy elektromos távvezeték közül kettő működött, ami biztosítja az áramellátást, nem lehetett viszont szakembereket és alkatrészeket juttatni a létesítménybe, vagy elvégezni tervezett karbantartási és javítási munkákat.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arról is beszámolt csütörtökön, hogy Ukrajnában a 15 reaktorból 8 működött (köztük a két dolgozó zaporizzsjai reaktor), és a négy máig üzemben lévő atomerőmű területén nem mértek a normálistól eltérő sugárzási szintet.

Péntek este 18 óráig nem adott ki újabb közleményt a NAÜ, a folyamatosan frissülő jelentéseik itt követhetők.

Hogy milyen hatásai lehetnek szakértői szemmel nézve az áramkiesésnek Csernobilban, illetve annak, hogy nem válthatják egymást a műszakok a létesítményben, arról prof. dr. Aszódi Attila itt írt saját oldalán.

Neked ajánljuk
A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Ecsettel a menekültekért A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam