2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földrengés és cunamiriasztás Fukusima prefektúra partjainál

7,3-as erősségű földrengés rázta meg Fukusima partjait, és cunamiriasztást adtak ki Észak-Japánban szerdán. A Fukusima-I nukleáris erőmű 5-ös számú reaktorának turbinacsarnokában megszólalt a tűzvédő, a Fukusima-II atomerőmű két reaktoránál pedig a kiégett fűtőelemek hűtőrendszerének működése akadozott.

Helyi idő szerint március 16-án, szerdán 23 óra 36 perckor (magyar idő szerint szerda délután 15 óra 36 perckor) a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a Japán északi részén található Fukusima prefektúra partvidékét, ami miatt szökőárriadót rendeltek el a térségben

– adta hírül a telex.hu az ABC News tudósítása alapján

A rengés megrázta nemcsak Japán északi részét, hanem a keleti partvidék szinte egészét, így Tokiót is. A Tokyo Electric Power Company (Tepco) állami energiavállalat szerint több mint 2 millió háztartás maradt áram nélkül, az East Japan Railway vasúti társaság pedig szinte teljesen felfüggesztette a vonatközlekedést.

Bár a telex.hu még nem tudott áldozatokról, a japán tűz- és katasztrófavédelmi ügynökség azóta már arról adott ki tájékoztatást, hogy a természeti katasztrófában ketten meghaltak és 94-en megsérültek, köztük négyen súlyosan.

A japán meteorológiai ügynökség cunamiriasztást adott ki, Fukusima és Mijagi prefektúrákban akár egy méter magas árhullámmal is számoltak. Az NHK japán tévé felvételei alapján bizonyos területeket el is ért az ár.

Fumio Kishida miniszterelnök szerda esti nyilatkozatában minden szükséges segítséget megígért.

Földre hullott berendezési tárgyak egy lakásban Fukusimában 2022. március 16-án, miután a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét Fotó: MTI/AP/Kyodo News

A Tepco jelezte, hogy megkezdték az áramellátás ellenőrzését. Az energiavállalat üzemelteti azt a fukusimai atomerőművet (Fukusima-I), amely 2011-ben egy akkori földrengés és szökőár miatt a történelem második legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozta. A sugárzás miatt több mint 160 ezer embert telepítettek ki, több tízezren azóta sem térhettek vissza egykori otthonukba – írta a telex.hu. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a japán legfelsőbb bíróság márciusban történelmi jelentőségű ítéletben kötelezte kártérítés megfizetésére az állami energiavállalatot.

Az ABC News arról is beszámolt, hogy a japán Nukleáris Szabályozási Hivatal (Nuclear Regulation Authority) szerint

tűzriadó volt a Fukusima-I (Fukushima Daiicsi) atomerőmű 5-ös reaktorának turbinacsarnokában, de tényleges tűzet nem jelentettek. A Fukusima-II (Fukushima Daini) négy reaktora közül kettőnél a kiégett fűtőelemek hűtőmedencéinek vízszivattyúi rövid időre felmondták a szolgálatot, de hamarosan helyreállt a működésük.

A japán légierő gépei megkezdték a térségben a károk felmérését.

Az ABC News tudósítása emlékeztetett rá, hogy a 2011-es katasztrófát túlélő Fukusima-II-t is nemsokára leszerelik.

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam