2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végre felváltották a 3 hete folyamatos szolgálatban lévő csernobili személyzetet

A csernobili atomerőművet február végén foglalták el orosz csapatok. Egészen mostanáig nem váltották le a létesítményben a már nem működő erőművi blokkok melletti nukleárishulladék-tárolókat üzemeltető 211 fős műszaki stábot. Erre most végre sor került – tájékoztatta Ukrajna a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget.

Felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, 3 hete folyamatosan dolgozó, egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele – jelentette be az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontja, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 22-én, hétfőn.

„Az ukrán felügyelet tájékoztatása szerint a műszaki személyzet fele vasárnap, a másik fele pedig ma hagyta el a létesítményt, 13 szakember kivételével, akik úgy döntöttek, maradnak”

– közölte a NAÜ.

Az orosz birtokbavétel idején a helyszínen tartózkodó ukrán őrök többsége szintén úgy döntött, hogy marad – írta meg a 444.hu az MTI híradása alapján.

2019. szeptember 25-i kép egy belépést tiltó tábláról az egykori szovjet Duga rakétavédelmi radarrendszerrel felszerelt katonai támaszpont egyik kapuján az elnéptelenedett észak-ukrajnai Csernobil város közelében (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A távozó műszaki személyzetet a közeli Szlavutics városban dolgozó ukrán kollégáik váltották fel – idézte a NAÜ az ukrán felügyelettől kapott információkat. A bécsi székhelyű ügynökség szintén az ukrán hatóságra hivatkozva arról is beszámolt:

megállapodás született a csernobili személyzet rotációjának megszervezéséről.

Ahogyan a csernobili eseményekkel kapcsolatban már mi is részletesen írtunk róla:

a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már hetek óta szorgalmazta a folyamatos szolgálatban lévő személyzet leváltását, mert a rendkívüli nyomás alatt dolgozók kimerültsége egyre nagyobb veszélyt jelentett a létesítmény biztonságára.

Az ukrajnai háború hatásáról az ukrajnai nukleáris létesítményekre a NAÜ folyamatosan közöl friss értékeléseket, ezek ide kattintva követhetők a szervezet honlapján.

Neked ajánljuk
A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba Ecsettel a menekültekért A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam