2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hét nukleáris reaktorából kettő működését 10 évvel meghosszabbíttatja Belgium

A belga kormány korábbi határozata szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolták volna az ország két atomerőművének ma még működő hét atomreaktorát. Belgium most mégis két atomerőművi blokk, a Doel–4 és a Tihange–3 élettartamának tízéves meghosszabbítása mellett döntött.

2003-as az a belga jogszabály, melynek értelmében 40 év üzemidő leteltével minden nukleáris reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos telepíteni az országban. Ez a szabályozás vezetett volna el ahhoz, hogy 2025-ig Belgium mindkét atomerőművét teljesen leszerelik.

A francia tulajdonú Engie áramszolgáltató Belgium keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet két atomerőművet, ezeken belül pedig összesen hét reaktort. A Doel–3 blokkot 2022-ben, a Tihange–2 blokkot pedig 2023-ban tervezték leállítani, a többi nukleáris reaktort 2025-ben kapcsolták volna le 

részletezte a napi.hu az MTI tudósítójának beszámolója alapján.

Élőlánccal tiltakoztak a belgiumi tihangei atomerőmű működése ellen 2017. június 25-én Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A friss kormányzati döntés geopolitikai feszültségekre és a fosszilis tüzelőanyagoktól való erős függésre hivatkozva engedélyezte, hogy a Doel–4 és a Tihange–3 összesen 2 gigawatt kapacitással még tíz évig működhet tovább.

A napi.hu szerint Németországgal ellentétben Belgium megfutamodott. A németeknél ugyancsak több mint egy évtizede elfogadott politikai döntés alapján zárják be az atomerőműveket, de ők ki is tartanak az elhatározásuk mellett – húzta alá a gazdasági hírportál.

A belga kormány 2015-ben már a Doel–1 és Doel–2 esetében is 10 évvel hosszabbított, de az az ügy végül az Európai Bíróságon kötött ki – fűzte hozzá a napi.hu.

Az atomerőművek jelenleg Belgium energiaellátásának mintegy 40 százalékát biztosítják.

Az ország energiaszükségletének 90 százalékát importból fedezik, a felhasznált kőolaj 30 százalékát, az urán 25 százalékát és a földgáz legkevesebb hat százalékát Oroszországtól szerzik be.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Országos naperőműboom várható Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam