2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szinte teljesen elvonultak az orosz erők a csernobili atomerőmű mellől

Az erőműben kis létszámban még maradtak orosz katonák a hvg.hu beszámolója szerint. Az Ukrajinszka Pravda hírportál március 31-én, csütörtökön jelentette, hogy az orosz csapatok távozásának hírét megerősítette az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat.

A területet megszálló orosz csapatok két hadoszlopban indultak el Fehéroroszország felé. A megszállók szerda reggel jelentették be a létesítmény ukrán személyzetének, hogy elhagyják a csernobili atomerőművet – közölte az Enerhoatom, hozzátéve azt is, hogy kis létszámban még maradtak orosz katonák az atomerőműben.

Az Enerhoatom állítása szerint az orosz alakulatok állásokat hoztak létre, és jelentős dózisú sugárzásnak voltak kitéve a zóna legszennyezettebb részében, a Vörös-erdőben. Az Enerhoatom úgy tudja, hogy az orosz katonák a sugárzás okozta „betegség első jeleire pánikba estek, lázadozni kezdek, és elindultak kifelé a területről” – részletezte a hvg.hu az MTI információira támaszkodva.

Az Enerhoatom tudomása szerint indulás előtt az orosz csapatok elkészítettek és az atomerőmű ukrán személyzetével aláírtak egy, a csernobili atomerőmű „védelmének átvételéről és átadásáról szóló dokumentumot”.

A Nemzetközi Atomenenergia-ügynökség a március 31-én kiadott riportjában Ukrajna hivatalos beszámolójára hivatkozva megerősítette az orosz csapatok levonulásának hírét. A NAÜ szerint Csernobilból két konvoj indult útnak Belarusz felé, egy harmadik katonai konvoj pedig Szlavuticsból vonult ki, ahol az erőműben dolgozó ukrán munkaerő nagy része lakik.

A NAÜ nem tudta azonban megerősíteni azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz erők nagy dózisú sugárzást kaptak volna, miközben a csernobili elzárt zónában tartózkodtak. Az ügynökség egyelőre igyekszik további információkat gyűjteni a helyzet független értékelése érdekében.

Üresen álló épület az ukrajnai Csernobil közelében fekvő elhagyatott városban, Pripjatyban 2021. április 26-án, a csernobili atomerőmű katasztrófájának 35. évfordulóján (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az MTI felidézte Ljudmila Denyiszova ukrajnai emberi jogi biztos korábbi nyilatkozatát, mely szerint a tiltott zónában több mint 10 ezer hektárnyi erdő áll lángokban, a tüzekről korábban mi is beszámoltunk. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába.

A NAÜ a csütörtöki riportjában jelezte: szoros egyeztetés folyik az ukrán hatóságokkal arról, hogy a következő napokban elindul az ügynökség első segítségnyújtási és támogatási missziója a csernobili atomerőműhöz. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi ennek érdekében a napokban Ukrajnában és a Kalinyingrádi területen folytatott egyeztetéseket.

A NAÜ arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna március 20–21. óta nem jelentett be személyzetváltást a csernobili erőműben.

Rafael Mariano Grossi április 1-jén, pénteken délután fog részletes sajtótájékoztatót tartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi székházában. A NAÜ friss riportjai Ukrajna nukleáris biztonságának ügyében ide kattintva követhetők.

Neked ajánljuk
A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba Segítőközpont a menekültekért Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam