2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó tempóban terjedtek a megújulók, csak éppen gigantikusat nőtt a fogyasztás

Az EMBER nevű klíma- és energiaügyi agytröszt idén már harmadszorra kiadott Globális Villamosenergia-jelentése alapján a szélenergia- és napenergia-termelés a két leggyorsabban terjedő energiatermelési mód: a világon megtermelt energia tizede már nap- és szélerőművekből származott 2021-ben.

Mindeközben globálisan rekordot döntött a szénalapú energiatermelés bővülése, és ezzel együtt a szektor szén-dioxid-kibocsátása is 

szögezte le a jelentést ismertető hvg.hu.

Az EMBER kutatói 209 ország 2000 és 2020 közötti villamosenergia-termelési adatait vetették össze, kiegészítve 2021-es adatokkal a világ energiaigényének 93 százalékát kiadó 75 országból.

A jelentés szerint a tisztaenergia-termelés – a szél- és napenergia mellett a tiszta energiák közé sorolják a nukleáris, a víz- és a bioenergiát is – részaránya 38 százalékos lett a teljes mixben.

A megújulók ugyan lekörözték a szénalapú energiát, de összességében még mindig több energia származott fosszilis forrásokból.

Kiderült az is, hogy 2021-ben már 50 ország volt képes energiaigényének több mint 10 százalékát nap- és szélerőművekkel megtermelni, hét ország – köztük Magyarország – pedig először érte el ezt a mérföldkőnek számító részarányt. A hvg.hu az utóbbi állítást árnyalta azzal a megjegyzéssel, hogy Magyarország esetében csak napenergiás bővüléséről lehet beszélni, a szélenergia aránya 2013, a szélerőművek építésének törvényi ellehetetlenítése óta ugyanis csökkenő tendenciát mutat hazánkban.

Szélerőművek a dél-afrikai Port Elizabeth várostól 75 kilométerre, keletre fekvő Jeffreys-öböl partján 2016. július 8-án hajnalban Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Az EMBER által március 30-án, szerdán bemutatott dokumentum rámutatott arra is, hogy a párizsi klímaegyezmény aláírása óta megkétszereződött a szél- és napenergia globális részaránya.

A kutatók az energiaátmenetben élenjáró országok közé sorolták Hollandiát, Ausztráliát és Vietnámot, a dobogó legfelső fokára pedig az összes energiaigényének 52 százalékát szél- és naperőművekkel fedező Dánia került.

Kevesebb optimizmusra ad okot, hogy az energiaigény soha nem látott mértékben nőtt. Mintha egy új India jelent volna meg a fogyasztók között 

– fogalmaztak a jelentés készítői.

Az új energiaigény 59 százalékát szén égetésével állították elő. Ez azt eredményezte, hogy 2021-ben 1985 óta nem látott ütemben, 9 százalékkal bővült a szénerőművek termelése. A földgázalapú energiatermelés 1 százalékos növekedést mutatott. Az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása új rekordot állított be, 3 százalékkal felülmúlva a 2018-as csúcsot.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Bécs leszámol a földgázzal Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam