2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban napenergiás rekordot mértek

Németországban a meteorológusok 235 óra napsütést jegyeztek fel márciusban, ami a mérések kezdete, 1931 óta messze a legmagasabb csúcsot jelenti. A rekordot eddig 1953 márciusa tartotta 195 napsütéses órával. 1961 és 1990 között átlagosan mindössze 111 órát sütött a nap a tavasz első hónapjában.

A német zöldenergiás kutatóintézet, a Fraunhofer ISE mérései szerint a minden eddiginél több márciusi napsütéses óra egyúttal biztosította, hogy a fotovoltaikus rendszerek által termelt elektromos áram mennyisége is rekordot döntsön – adta hírül a PV Magazine cikke alapján a napi.hu.

A Fraunhofer ISE adatai szerint a napelemes rendszerek összesen 5,7 terawattóra napenergiát adtak hozzá az ország energiatermeléséhez.

2012. október 3-án készült légi felvétel a neuhardenbergi napelemfarmról Németországban Fotó: MTI/EPA/Patrick Pleul

A szélturbinák termelése viszont nem volt kimagasló: 8 terawattórányi.

A feketeszén-, valamint a lignittüzelésű erőművek a harmadik és negyedik helyre kerültek a német energiamixben. A lignit a gázt váltotta a negyedik helyen, ugyanis az ukrajnai háború kezdete óta jelentősen lecsökkent a gázhasználat Németországban.

Az atomenergia részesedése 6 százalékra csökkent, a kormány pedig kitart az utolsó, még működő reaktorok 2022-es lekapcsolása mellett.

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam