2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mexikói elnök állami tulajdonban akarja tudni az ország lítiumkészleteit

Andrés Manuel López Obrador elnök először a magán- és külföldi cégeket az elektromos energiaiparban korlátozó alkotmányos reformtervezetet terjesztett a mexikói törvényhozás elé április 17-én, vasárnap későn este, majd mivel ezt leszavazta a kongresszus alsóháza, javaslatot nyújtott be a bányászati törvény módosítására.

A mexikói kongresszus alsóháza hétfőn egyszerű többséggel elfogadta az elektromos akkumulátorok gyártásához nélkülözhetetlen nyersanyag, a lítium államosításáról szóló törvényjavaslatot. Az így megszavazott törvény a része volt az eredeti reformtervezetnek. Az alkotmányreformhoz azonban kétharmados többségre lett volna szükség.

Az alsóházban hétfőn elfogadott törvényjavaslat állami tulajdonú vállalatot hozna létre a lítiumbányászat irányítására 

– írta kedden az MTI.

Manuel López Obrador mexikói államfő egy mexikóvárosi sajtóértekezleten 2020 nyarán (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA-EFE/José Mendez

Mexikó jelentős lítiumkészletekkel rendelkezik Sonora államban.

A lítium kitermelésére irányuló projektek jelenleg a feltáró szakaszban vannak, a termelés beindításához csak egy kínai cég által üzemeltett lítiumbánya áll közel.

Az előző kormányok nyolc feltárási koncessziót adtak ki. A koncessziók az MTI szerint továbbra is hatályban maradnak.

Neked ajánljuk
25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam