2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt lépik a németek az orosz gázimporttól való függetlenedésért

A folyékony földgázt látja hatékony alternatívának Németország az eddig Oroszországból importált földgáz kiváltására, és ennek a terveik szerint két éven belüli megvalósítására jelentős összeget, 3 milliárd eurót különített el.  

Nem tudni, mi lesz a sorsa a közelmúltban elkészült Északi Áramlat 2 gázvezetéknek, amely jelenleg is kihasználatlan, ezért Németország eltökélte, hogy lehetőleg már 2024 közepére függetlenedik az orosz energiától – számolt be ról a 444.hu a DWE cikke alapján. A beruházási szándékot, amely szerint úszó LNG-terminálokat terveznek bérbe venni az RWE és Uniper német energetikai vállalatoktól, közleményben jelentette be az ország pénzügyminisztériuma.

Az LNG Croatia FSRU folyékony földgázt (LNG) tároló hajó az LNG Croatia LLC által üzemeltetett LNG-terminálon a horvátországi Krkben, 2021. január 25-én, hétfőn Fotó: Petar Santini/Bloomberg via Getty Images

LNG (liquified natural gas, vagyis cseppfolyósított földgáz) a szénhidrogén mínusz 162 Celsius-fokra történő lehűtésekor képződik, amelyet aztán tankerhajókkal nagy távolságokra is el lehet szállítani. 

A 3 milliárd eurós invesztícióval 4 olyan álló tárolóhajót bérelnének hosszú távra a németek, amelyek képesek fogadni a kikötőkbe megérkező LNG-tankerek szállítmányát, majd a visszagázosítás után azt továbbítani tudják az ország földgázelosztó rendszerébe.

Lehetséges helyszínekként Rostock, Wilhelmshaven és Brunsbüttel kikötői kerültek szóba.

A terminálok már a 2022–23-as télen fogadhatnának tengeren szállított gázt. A váltás a teljes német iparra, azon keresztül az EU, és különösen a német ipari vertikumhoz szervesen kapcsolódó közép- és kelet-európai országok gazdaságára is kihat majd. 

Neked ajánljuk
Hogyan spórolhatsz a rezsin? Bécs leszámol a földgázzal Inkább kevesebb autót A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam