2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos, hogy szigeteljük az épületeket

A Föld napja alkalmából klímavédelmi szervezetek figyelmeztetnek arra, hogy a korszerűtlen ingatlanok rengeteg károsanyag-kibocsátásért és légszennyezésért felelősek, ezért fontos lenne, hogy mielőbb korszerűsítsék őket, például szigeteléssel – írja a greendex.hu.

A világ energiafogyasztásának harmadát épületeink fűtésére és hűtésére fordítjuk. Az energiafaló ingatlanok okozta károsanyag-kibocsátást és légszennyezést szakszerűen tervezett és kivitelezett energiahatékonysági felújításokkal, például szigeteléssel jelentősen csökkenteni lehetne. A Knauf Insulation szakemberei szerint az európai épületállomány újraszigetelésével még visszafordíthatók lehetnek a káros folyamatok.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az előző évekhez képest tovább emelkedett Magyarország energiafelhasználása, ami megemelkedett szén-dioxid-kibocsátást is eredményez.

Egy átlagos magyar háztartásban a felhasznált energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk. Ez meglepően nagy arány, az európai átlagnál 8-10 százalékkal magasabb.

Hazánk energiafelhasználása súlyos mértékben függ az ásványi energiaforrásoktól, és a drágán előállított energiát még nagyon pazarlóan használjuk fel. 

Az épületek szigetelésével rengeteg energiát megspórolhatnánk. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Épületeink energiahatékonyságának meghatározó szerepe van abban, hogy a párizsi klímaegyezménynek megfelelően, az iparosodás előtti időkhöz képest legfeljebb 2 Celsius-fokon, de lehetőség szerint 1,5 fokon belül lehessen tartani a bolygó hőmérsékletének emelkedését. Ha itthon tíz év alatt kétmillió ingatlant felújítanánk, akkor közel 2 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt használnánk fel. 

Addig is, ameddig a felújítás megtörténik, máshogy is takarékoskodhatunk az energiával. Ha lecsavarjuk a termosztátot az európai lakóépületekben és irodaházakban, azzal Európa energiafüggőségét akár 10 százalékkal is csökkenthetjük – állítja a brüsszeli székhelyű Bruegel kutatóintézet. Számításaik szerint, ha 1-2 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékletre fűtjük fel az épületeinket, azzal évente mintegy 130 terrawattórával csökkenthetjük az unió 27 országának energiafelhasználását. Azonban nem muszáj fagyoskodnunk, az is sokat segít, ha 50 Celsius-fokra állítjuk az átfolyó rendszerű vízmelegítők, kazánok hőszabályozóját.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam