2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba

1986. április 26-án történt a történelem eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófája a csernobili atomerőműben. Napra pontosan 36 évvel később a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakemberei az Ukrajnában dúló háború miatt érkeztek az üzemen kívüli, de még radioaktív hulladékot kezelő erőmű területére.

A volt erőmű területét április elején tudták az ukránok visszafoglalni az orosz erőktől. Április 26-án, kedden érkezett meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőkből álló, műszerekkel és védőeszközökkel felszerelt csapata az egykori katasztrófa helyszínére, a nem olyan régen még az orosz csapatok kezén lévő területre.

Gépfegyveres katona áll a csernobili atomerőmű acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja előtt 2022. április 26-án Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A NAÜ szakértői csapatát az ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi vezette, aki a helyszínen elmondta: éppen 36 éve történt a csernobili atomerőmű-baleset, a legsúlyosabb katasztrófa az atomenergia történetében, és azért érkezett a helyszínre, hogy tisztelegjen a nukleáris baleset áldozatai előtt, és mindazok előtt, akik fáradhatatlanul dolgoztak a katasztrófa elhárításán.

Egyúttal Grossi megtiszteltetésnek nevezte, hogy találkozhat a csernobili atomerőmű jelenlegi személyzetével, akiknek személyesen is megköszönte ellenálló képességüket és bátorságukat ezekben a mostani, rendkívül nehéz időkben, és hősöknek nevezte őket 

derült ki az ügynökség április 26-i közleményéből.

A NAÜ április 27-i, szerdai riportja szerint a nukleáris biztonság és védelem biztosításával foglalkozó szakértői csapatuk folytatta az előző nap megkezdett munkát a csernobili atomerőmű területén: radiológiai méréseket és értékeléseket végeztek, valamint a központtal korábban fenntartott távoli kapcsolat helyreállításán dolgoztak.

Grossi a segélymisszió keretében még 26-án, kedden Kijevbe utazott, hogy magas szintű tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Herman Haluscsenko energiaügyi miniszterrel.

A modern szarkofág Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Rafael Mariano Grossi április 28-án, csütörtökön tért vissza a NAÜ bécsi központjába, ahol még aznap délután sajtókonferenciát tartott. Beszámolt például arról, hogy a február 27-én megszakadt távoli adatközlést részben sikerült helyreállítania az ügynökség szakembereinek a csernobili erőmű és a NAÜ központja között (április 29-ére a távoli biztonsági kapcsolat teljesen helyreállt), valamint ellenőrizték a helyszínen található nukleáris anyagokat is.

Az MTI a sajtótájékoztatóról szóló tudósításában hangsúlyozta, hogy Grossi szavai szerint a NAÜ szakemberei által mért radioaktivitásszint bár megemelkedett az orosz csapatok által a helyszínen végzett földmunkák következtében, de nem haladta meg a környezetre veszélyes értéket.

Autó parkol egy virágba borult fa tövében Csernobilban 2022. április 26-án, a katasztrófa 36. évfordulóján Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Ugyanezen a napon az ügynökség kiadott egy 26 oldalas, részletes riportot a nukleáris biztonság állapotáról Ukrajnában.

Arra a NAÜ április 29-i jelentésben, pénteken került nagyobb hangsúly, hogy a zaporizzsjai atomerőmű jelenleg is az orosz csapatok kezén van, ami további kockázatokat jelenthet. Abból az erőműből egyelőre biztosított a biztonsági adatok továbbítása a NAÜ felé.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség friss közleményei az ukrajnai helyzetről ide kattintva követhetők.

Neked ajánljuk
Csatlakozási stop a naperőmű-fejlesztőknek Világtérképet készítettek a fák magasságáról Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Segítőközpont a menekültekért
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam