2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren

A brit miniszterelnök május 2-án, hétfőn látogatást tett az északkelet-angliai régióban található hartlepooli atomerőműben. Az út Johnson kampánykörútjának részét képezte, május 5-én ugyanis helyhatósági választásokat tartanak a régió egyes részein.

Boris Johnson a The Northern Echo tudósítása szerint a helyszínen arról beszélt, hogy kormányának kezelnie kell a növekvő energiaszámlák problémáját, valamint biztosítaniuk kell, hogy Nagy-Britanniának legyen hosszú távú és fenntartható energiastratégiája, és ne szoruljanak a franciák segítségére.

A hartlepooli erőműben jelenleg üzemelő két reaktor élettartama két éven belül lejár ugyan, de Johnson hangsúlyozta, hogy már vizsgálják, hogyan lehetne itt korszerű moduláris reaktort építeni. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „nagyon valószínű”, hogy Hartlepool a nyolc új brit reaktor egyikének helyszíne lehet.

Boris Johnson brit miniszterelnök egy 2022. április 14-i sajtótájékoztatón a délkelet-angliai Lydd repülőtéren (A kép illusztráció) Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

A telex.hu számolt be róla, hogy Johnson a hétfői látogatás apropóján a következőket írta a Twitter-oldalán:

„Az olyan atomerőművek, mint amilyet ma Hartlepoolban meglátogattam, elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy leválaszthassuk magunkat a fosszilis tüzelőanyagokról, beleértve az orosz olajat és gázt is. Ahelyett, hogy minden évtizedben építenénk egy új atomerőművet, mostantól minden évben építünk egyet, tiszta, biztonságos és megbízható energiával látva el az otthonokat.”

Április elején a brit kormány bejelentette, hogy meg akarják háromszorozni az ország nukleárisenergia-termelési kapacitását, ennek érdekében pedig új reaktorokat fognak építeni. A tervek szerint 2050-ig 24 gigawattra növelnék az ország nukleárisenergia-termelését. Ez a villamosenergia-szükségletük mintegy 25 százalékát fedezné – emlékeztetett rá a híroldal.

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Közel 200 év után újra költenek halászsasok Dél-Angliában (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam