2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan spórolhatsz a rezsin?

Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Energiaügynökség a következő 9 tipp követését javasolja az európaiaknak – a könnyen megvalósítható lépések segítségével a lakosság pénzt spórolhat, hozzájárulhat a klímaváltozás megfékezéséhez, miközben segíthet mérsékelni az EU orosz importtól való függőségét is.

Ha minden EU-polgár követné a javaslatokat, évi 220 millió hordó olaj vagy 17 milliárd köbméter földgáz felhasználása lenne elkerülhető, ami körülbelül 20 millió háztartás éves fűtési igényét, vagy az uniós orosz gázimport több mint 10 százalékát fedné le – írta a javaslatokra a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) honlapján megjelentekre felfigyelő Portfolio.hu online gazdasági újság.

az energiatakarékossági tippek

  • 1. Tekerd lejjebb a fűtést, és állítsd magasabb hőfokra a légkondicionálót! Ha 1 Celsius-fokkal alacsonyabbra állítod a termosztátot télen, körülbelül 7 százalékkal kevesebb energiát használsz el.
  • 2. Állítsd át a kondenzációs kazán hőmérsékletét! A kazánok alapértelmezett beállításainak módosításával akár 8 százalékkal is csökkenhet a fogyasztás.
  • 3. Dolgozz otthonról! Az EU-ban felhasznált kőolaj negyedét a munkába ingázók autói égetik el.
  • 4. Használd okosabban az autód! Utazzatok többen egy járművel, hűtsétek kevésbé az utasteret, így rengeteg benzint meg lehet spórolni.
A Közvágóhíd nevű közösségi közlekedési csomópont a fővárosban Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba
  • 5. Csökkentsd a sebességet az autópályán! Bizonyos sebesség fölött az autók energiahatékonysága csökken, így ha kicsit lassabban jársz, több pénzed marad.
  • 6. Hagyd otthon az autót vasárnap! Az autómentes vasárnapok már sok országban elterjedtek.
  • 7. Biciklizz vagy sétálj a rövidebb utakon! A séta és a kerékpározás az egészségnek is jót tesz.
  • 8. Használd a közösségi közlekedést! A tömegközlekedés egy főre jutó olajfogyasztása és üvegházgáz-emissziója jóval alacsonyabb a személyautókénál. A munkáltatók a rugalmas munkaidő bevezetésével a csúcsidő kiterítésében, azaz a kellemetlenül zsúfolt időszakok megszüntetésében is segíthetnek. 
  • 9. Repülő helyett válaszd a vonatot! Ezer kilométernél rövidebb utaknál a nagy sebességű vasút a repülés magas minőségű, de annál jóval üzemanyag-takarékosabb és tisztább helyettesítője lehet. Az éjszakai vonatok pedig nagyobb távolságok esetén is jó alternatívát kínálhatnak.
Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam