2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia

Április 30-án, szombaton az állam történetében először sikerült Kalifornia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát tiszta energiaforrásból fedezni. A zöldáram nagy része a Los Angelestől délre fekvő hatalmas naperőművekből származott.

A rekordot közel 15 percig sikerült tartani, majd a tiszta energia részaránya 97 százalékra esett a mixben – számolt be róla a greendex.hu az Independent alapján.

Kaliforniáé a világ ötödik legnagyobb gazdasága. Az állam több megújuló energiát termel, mint bármelyik másik amerikai állam. Ennek túlnyomó többsége napenergia, köszönhetően a rengeteg naperőműnek és a jellemzően napos időnek. Második helyen a szélenergia, harmadikon a geotermikus energia, negyediken pedig a kis vízerőművek termelése áll.

Szélerőművek Turlockban, Kaliforniában Fotó: American Public Power Association fotója az Unsplashen

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint 2020-ban egy százalékkal kisebb volt a megújuló és más kibocsátásmentes forrásokból származó energia részesedése az államban (59 százalék), mint 2019-ben (60 százalék).

A tavalyi csökkenés egyik fő oka a Kalifornia nagy részét sújtó súlyos aszály volt, csökkent ugyanis a vízerőművi termelés az alacsony vízhozamok miatt.

Neked ajánljuk
Már nincs értelme a tiszta energiához vezető hídként tekinteni a földgázra Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Több millió méh pusztult el egy repülőúton Alaszka felé Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam