2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biomassza itthon leginkább a fatüzelés fedőneve

A magyarországi háztartások energiafogyasztása az üvegházgázok hazai kibocsátásának 13 százalékáért volt felelős 2019-ben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatbázisa szerint. 1990-ban még a teljes kibocsátás 18 százalékát juttatták a légkörbe a háztartások. A tendencia jó, de volna még hova fejlődni.

Míg a teljes üvegházgáz-kibocsátás 1990 és 2019 között 36 százalékkal, addig a háztartásoké 54 százalékkal csökkent – írja a napi.hu a G7 nagy, részletes, grafikonokkal tarkított elemzése alapján.

A lakossági energiafelhasználás java azonban fűtésre megy el, és a magyar lakosság a mai napig sajnos jelentős részben fával, szénnel vagy alacsony hatékonyságú gázkonvektorokkal fűt.

Tehát volna még tér a zöldítésre. A fűtési rendszerekre viszont az új lakások esetében van csak ráhatása a szabályozásnak. Az új építésű házak vagy lakások energiaigénye eközben már eleve, a fűtési rendszerüktől függetlenül is lényegesen alacsonyabb.

Fát rakodnak a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Zrt. szakolyi biomassza-erőművében 2015. október 9-én (A kép illusztráció) Fotó: MTI/Balázs Attila

2022 júliusától elvileg legalább az energia 25 százalékát helyben kell majd előállítani, megújuló forrásból. A szabály életbe lépésének eredeti határideje 2021. január 1-je lett volna, de kétszer is elhalasztották. Az új szabálynak napkollektorral, elektromos fűtés esetén napelemmel, hőszivattyúval lehet majd megfelelni.

Azonban Magyarországon mindössze évi 15–30 ezer lakást adnak át a KSH adatai szerint, míg a hazai ingatlanállomány 4,5 milliósra tehető. Így valójában az új épületekre vonatkozó szabályozásnak aligha lesz kimutatható hatása.

A magyar kormány 2030-ig a tűzifát tekinti az egyetlen érdemi megújuló fűtési energiaforrásnak. A biomassza ma Magyarországon leginkább a lakossági fatüzelést, illetve néhány távfűtőműben a tűzifa- és a faaprólék elégetését jelenti – vonja le a tanulságot a napi.hu.

Ezek a módszerek pedig környezeti hatásukat tekintve kétes megítélésűek.

Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam