2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért

A Föld egyik legészakibb települése, a 77. szélességi körtől is északabbra fekvő Qaanaaq csak néhány évtizede létezik, a környéke viszont már 4 ezer éve lakott. Az alig több mint 600 lakosú város lakói azért küzdenek, hogy ne váljon élhetetlenné a régió, amely már őseik otthonául is szolgált.

Grönland déli, sűrűbben lakott régióiban már jórészt megújuló forrásokból teremtik elő az elektromos áramot, az északi területeken azonban még ma is a fosszilis energiahordozókra kénytelenek támaszkodni. Az olyan távoli kisvárosokba, mint Qaanaaq, évente mindössze kétszer érkezik teherhajó, ekkor szállítanak ide mindent, amire az embereknek egész évben szükségük lehet – beleértve a tüzelő- és üzemanyagot is.

A változó klíma miatt hektikussá vált időjárás megakadályozhatja, hogy időben érkezzenek a szállítmányok: a tüzelő- és üzemanyag így mára nemcsak nehezen beszerezhető, hanem igen drága erőforrássá is vált.

Egyre többen szeretnének tenni azért, hogy a sarkvidéket fokozottan sújtó klímaváltozást lelassítsák, ezáltal élhetőek maradjanak ezek a régiók. Grönlandon például 2030-ra szeretnének teljesen átállni a megújuló energiahordozók használatára. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az ottani, zord körülmények között is működőképes megújuló energiát termelő berendezések, minierőművek készüljenek.

Qaanaaq városka. A fotó a 2007-es év késő nyári napjaiban készült, amikor a települést ölelő jégréteg éppen elolvadt Fotó: U.S. Air Force photo/Col. Lee-Volker Cox/Wikimedia Commons/Public Domain

Mary Albert, a Darthmouth Egyetem kutatója ezért hallgatókból toborzott csapatával olyan egyszerű, kis méretű berendezéseket fejleszt a qaanaaqiak számára, amelyeket a városka ácsa képes lesz felszerelni, és szükség esetén szervizelni is – számolt be a Nature nyomán a National Geographic.

Két prototípust már tesztelnek. Ezek közül az egyik szélenergiával állít elő hőt, és remélhetőleg a téli időszakban lesz majd alkalmas fűtésre, Qaanaaqban ugyanis 4 hónapig egyáltalán nem süt a nap. A másik berendezés egy napenergiát hasznosító „ablak”, amellyel pedig nyáron fűthetnek majd a helyiek.

A kutatók abban bíznak, hogy kicsi berendezéseik nemcsak a grönlandi északon, hanem a világ bármely pontján alternatív megoldást jelentenek majd a kis helyi közösségeknek otthonaik melegen tartására. Így ezeknek a közösségeknek nem kell majd elhagyniuk a területeket, amelyeken már őseik is éltek.

Neked ajánljuk
A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Országos naperőműboom várható A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam