2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már nincs értelme a tiszta energiához vezető hídként tekinteni a földgázra

A földgázra régóta gondolnak átmeneti tüzelőanyagként, mivel a szénerőművek egyszerűen és olcsón átalakíthatók gázüzemre, miközben a földgáz szén-dioxid-kibocsátása sokkal alacsonyabb, mint a széné. Egy friss tanulmány szerint azonban ezt a gondolatot ideje kiverni a fejekből.

A TransitionZero elemzése arra figyelmeztet, hogy a tiszta energiára való áttérés során a korábban optimális eszköznek vélt földgáz szerepe megkérdőjeleződött.

A magas gázárak és a piaci volatilitás miatt a fosszilis opció túlságosan megdrágult. Eközben a megújuló energiák, például a szél- és napenergia ára zuhant. A szénről megújuló energiára való közvetlen átállás költsége 2010 óta 99 százalékkal csökkent 

írta meg a greendex.hu a The Guardian cikke alapján.

Az elemzés szerint világszerte mintegy 615 gigawatt új gázerőművi kapacitást és 442 gigawatt új széntüzelésű erőművet terveznek építeni. A TransitionZero eredményei azonban megkérdőjelezik a tervezett vagy épülő gáz- és széntüzelésű erőművek gazdasági életképességét.

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án Fotó: MTI/Rosta Tibor

Korábban az Európai Bizottság is azt hirdette, hogy a tiszta energiához vezető „híd” szerepét a földgáz töltheti be, de az ukrajnai háború megváltoztatta a körülményeket.

Matt Gray, a TransitionZero társalapítója szerint a gázra már nincs értelme átmeneti megoldásként gondolni, ehelyett az országoknak a megújuló energiaforrások felé kell fordulniuk.

A közvetlen átmenethez szükség volna politikai akaratra is, például a megújuló beruházások engedélyeztetésének felgyorsításához, illetve a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó ösztönzők és adókedvezmények megszüntetéséhez – hangsúlyozta a szakember.

Neked ajánljuk
A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam