2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet

2022. május 18-án, szerdán előzetesen jóváhagyta a japán atomenergia-hivatal a 2011-es földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőműben tárolt és kezelt radioaktív víz óceánba engedését. A kezelt vízből a trícium kivételével minden radioaktív anyagot kiszűrtek. A végleges engedélyhez társadalmi egyetértés kell.

Az enyhén radioaktív vizet a tervek szerint olyan mértékben fogják felhígítani, hogy a Japánban megszabott határérték negyvenedére csökkenjen a vízben már csak egyedül jelenlévő radioaktív izotóp, a trícium koncentrációja. A vizet a parttól egy kilométerre engedik majd a tengerbe egy csővezetéken keresztül. A japán atomenergia-hivatal véleménye szerint a terv biztonságos, környezeti kockázata pedig minimális. A víz leengedése jövő tavasszal kezdődhet.

A végleges engedélyt azonban csak társadalmi egyeztetést követően adhatja ki a hivatal. Emellett az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. japán áramszolgáltató cégnek, a Tepcónak az érintett önkormányzatoktól is engedélyt kell szereznie a vízátemelő létesítmények megépítésére.

Sugárszennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok a Tepco által üzemeltetett fukusimai atomerőműben, Omában 2021. november 15-én Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A helyi halászok ellenzik a tervet, illetve Kína és Dél-Korea is hangot adott annak, hogy nem ért egyet a szennyvíz tengerbe engedésével 

– írta az MTI közleménye.

Tudósok is figyelmeztettek rá, hogy egyelőre nem ismertek az alacsony dózisú, de hosszú távú tríciumkitettség élettani hatásai.

Egymillió tonna felgyülemlett vizet engednének a tengerbe. A vizet a 2011-es baleset után a megolvadt reaktormagok hűtésére használták, és azóta talajvízzel és esővízzel is keveredett. A hatalmas mennyiségű folyadékot jelenleg mintegy ezer tartályban tárolják.

Neked ajánljuk
A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam