2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László

Palkovics László technológiai és ipari miniszter Zalaegerszegen, a GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia nyitóelőadásában hangsúlyozta: erősíteni kell az energiaszuverenitást, diverzifikálni az energiaellátást, növelni a hazai erőforrásokat és a megújuló energiaforrások arányát.

Szükség van az energiahálózatok optimalizálására, de kiemelt szempont az energia megfizethetősége is 

– fűzte hozzá a miniszter.

Az energetikai kihívások között említette Palkovics László, hogy Magyarország nem túl gazdag energiahordozókban, ugyanakkor a környező országok szinte mindegyikével, minden irányból sikerült átjárhatóvá tenni az energiavezetékeket – írta az MTI a május 26., csütörtöki eseményről szóló tudósításában.

Palkovics emlékeztetett rá, hogy a villamos energia ára 300 százalékkal emelkedett egy év alatt, amire az 1970-es években volt utoljára példa. A társadalom és az ipar is igényli a klímabarát megoldásokat, az áram tárolásához pedig akkumulátorra van szükség, ennek előállítása ugyanakkor energia- és vízigényes.

Az energiapolitikát a klímapolitika szempontrendszere is meghatározza, ennek az ellentmondásnak a megfelelő kezelését vagy feloldását is célul tűzte ki az új Technológiai és Ipari Minisztérium 

– mondta Palkovics László.

A Mátrai Erőmű 2021 őszén Fotó: MTVA/Bizományosi/Lehotka László

A miniszter szerint a villamosenergia-hálózat fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet, és nincs tárolókapacitása az országnak. Ma már azonban számolni lehet a hidrogénnel mint energiatárolóval és zöld energiaforrással.

Palkovics beszámolt róla, hogy környezetbaráttá kívánják alakítani a Mátrai Erőművet, ahol 2025-ben leállítanák a lignittel működő blokkokat, de tartaléknak megtartanák ezeket, miközben hidrogénnel működő erőművet és napelemparkot alakítanának ki.

A jövőben a napelemparkok üzemeltetőinek legalább 30 százaléknyi tárolókapacitásról is gondoskodniuk kell 

– jegyezte meg a miniszter.

Palkovics László arról is beszélt, hogy szükség van a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítására, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hulladékra mint nyersanyag- és energiaforrásra, illetve meg lehet fontolni a makói palagázmező kitermelését vagy a lezárt zalai olajkutak újraindítását.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam