2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ennyi energiát termeltünk 2021-ben

Az MTI Sajtóadatbank szerkesztősége kördiagramon ábrázolta Magyarország 2021-es primer energiahordozók termelésére vonatkoztatott energiamixét. A nukleáris energiatermelés vitte a legnagyobb szeletet a tortából, második helyen az éghető megújulók és hulladékok állnak. Bár összességében előzik ezeket a fosszilisek.

Az összes energiatermelés Magyarországon 2021-ben 440,8 petajoule volt.

Első helyen 174,8 petajoule-lal a nukleáris energiatermelés, tehát Paks végzett.

Energiatermelés Magyarországon 2021-ben Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A második legtöbb, 114,3 petajoule energiát az éghető megújulók és hulladékok erőműben történő eltüzelésével termelte az ország.

A földgáz (48,5 petajoule), a kőolaj és származékai (46,0 petajoule) és a szén (32,3 petajoule) a 3–5. helyet vitte el. Azonban, ha összeadjuk ezeket, a fosszilis energiahordozók termelés szempontjából együtt már lekörözték az éghető megújulókat és hulladékokat, 126,8 petajoule-lal.

A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án. 2025-ben tervezik leállítani a lignittel működő blokkokat az erőműben Fotó: MTI Fotó/Komka Péter

Nem éghető megújuló energiahordozókból 24,9 petajoule energia származott.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam