2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy gigawattos napelemes fejlesztés Finnországban

Meglepő döntésre jutottak a finnek az energiafüggetlenség nevében – jegyezte meg a napi.hu. Finnországban ugyanis, ahol fél évig alig süt ki a nap, 1 gigawatt napelemes kapacitás telepítésére kötöttek szerződést helyi fejlesztőcégek az energiafüggetlenségre hivatkozva.

A finn Better Energy és az ingatlantanácsadó, valamint energetikaiprojekt-fejlesztő Forus közös beruházásáról a napi.hu a reNews.biz cikke alapján adott hírt.

„A Better Energy a lehető legjobb partner számunkra. Ugyanazok az értékeink és a változásra irányuló törekvéseink” 

– idézte a gazdasági hírportál Eero Oksanent, a Forus vezérigazgatóját.

Havazás a finn fővárosban, Helsinkiben 2018 februárjában Fotó: MTI/EPA/Iina Siniluoma

Oksanen hangsúlyozta, hogy Finnország saját energiaszükségletének több mint ötszörösét képes lehet előállítani szél-, illetve naperőművekkel, és ezt a lehetőséget ki is kellene aknáznia, hiszen

„az északi országoknak nagyobb felelősséget kellene vállalniuk Európa energiatermeléséért, különben az EU kockáztatja zöld céljait vagy autonómiáját”.

A Better Energynek nem ez az első nagy zöldenergiás projektje, már Dániában, Lengyelországban és Svédországban is dolgoznak – húzta alá a napi.hu.

„A helyben előállított, tiszta, fenntartható energia nemcsak éghajlatunk és környezetünk, hanem az európai biztonságpolitika szempontjából is kritikus fontosságú” 

– emelte ki a cég vezérigazgatója, Rasmus Lildholdt Kjaer.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Finnország komolyan veszi a klímavédelmet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam