2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Prága átáll energiatakarékos üzemmódra

Prága önkormányzata úgy döntött, hogy a jövőben rövidebb ideig tartják majd felkapcsolva a város számos látványosságának díszkivilágítását, valamint okos világítási szabályozórendszer kiépítésével érik el, hogy a város egy-egy részén időnként spórolni tudjanak a közvilágításon is.

Miután Csehországban az éves infláció elérte a 14 százalékot, és a villanyszámlák csúcsokat döntögetnek, Prága önkormányzata a közvilágítás korlátozása mellett döntött – jelentette a napi.hu híradása szerint a Radio Praha.

Összesen 140 műemlék díszkivilágítását kapcsolják le korábban.

A nyári időszámítás idején éjjel 1 óráról este 11 órára hozzák a lámpaoltást, a téli időszámítás idején pedig este 10 vagy 9 órakor kapcsolják majd le a lámpákat.

Az új világítási politika nem érinti a prágai vár épületegyüttesét.

A város egyes részein csökkentik majd a közvilágítás fényerejét is egy okos szabályozórendszer segítségével.

A prágai Táncoló Ház éjszakai pompájában Fotó: Martin Krchnacek fotója az Unsplash-en

A díszkivilágítás visszavétele inkább jelképes gesztus, ugyanis a 200 millió koronás teljes költségnek mindössze aprócska töredékét, 2 milliót tudnak így megspórolni. Az okos utcai világítás bevezetésével azonban a közvilágítás költségeinek akár a harmadát is a kasszában tarthatja a cseh főváros.

A prágai városvezetés szerint az intézkedésekkel nemcsak pénzt takaríthatnak meg, hanem a fényszennyezés ellen is tehetnek.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam