2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését

A csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítésében nyújtanak segítséget magyar tűzszerészek – adta hírül a Készenléti Rendőrség a police.hu oldalon. A kivonuló orosz csapatok aknákat és robbanócsapdákat, valamint nagy mennyiségű lőszert és robbanóeszközt hagytak maguk után.

Elkerülhetetlen a terület akna- és lőszermentesítése, azonban a megbolygatott, radioaktív porral szennyezett talaj miatt ez különleges feladatot jelent a szakembereknek.

Az Európai Bizottság Belbiztonsági és Migrációs Főigazgatósága megkereste a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat által működtetett Közép-európai CBRN-E Kiképző Központot, hogy osszák meg ismereteiket az ukrán rendőrség tűzszerészeivel.

Az ukrán rendőrség kérésére a magyar tűzszerészek a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportjának tagjaként is technikai támogatást nyújtanak – részletezte a police.hu oldalon megjelent közlemény.

A csernobili atomerőmű acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján. Az orosz csapatok március 31-én vonultak ki a zóna teljes területéről Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ a következő feladatokat kapta:

  • képzési támogatás nyújtása,
  • humanitárius célú segítségnyújtás keretében védőeszközök és sugárfelderítésre alkalmas berendezések biztosítása,
  • a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ más tagországai által technikai támogatásként felajánlott segélyek koordinálása,
  • a segélyszállítmányok eljuttatása az ukrán rendőrség tűzszerész egységének.

Az első, a csernobili zónába induló segélyszállítmányt 2022. május 27-én a beregsurányi közúti határátkelőhelyen adták át.

Az ukrán tűzszerészek és a Caritas munkatársai a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ készleteiből kaptak egyéni sugárzásmérő dozimétereket, sugárszennyeződés ellen védelmet nyújtó légzőkészülékeket, maszkokat, ruhákat, valamint az ezekhez tartozó kiegészítőket.

A következő szállítmányhoz további hat ország ajánlott fel újabb felderítőeszközöket és védőöltözeteket az ukrán tűzszerészek csernobili missziójának támogatására.

Neked ajánljuk
Szakértőket küldene a NAÜ a zaporizzsjai atomerőműbe Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: police.hu
Vissza
Hírfolyam