2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság

Három hónapos próbaüzem után a héten végre megnyitotta kapuit a fürdővendégek és úszni vágyók előtt Zalaegerszegen a mintegy 9,5 milliárd forintból épített új uszoda, tanuszoda és strand. 2019-ben tették le az alapkövét a Modern Városok Program keretében elkészült új komplexumnak, amely a korábbi uszoda és strand helyén épült.

Az ötvenméteres, tízpályás, csaknem háromszáz személyes lelátójú uszoda nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a komplexum átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Ezzel a Modern Városok Program komoly adósságot törlesztett, ugyanis a zalai volt az utolsó megyeszékhely, ahol eddig nem volt hasonló méretű létesítmény.

Az új zalaegerszegi uszodában az ötvenméteres, tízpályás, csaknem háromszáz személyes lelátójú medence nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas Fotó: MTI/Varga György

A város polgármestere arról is mesélt, hogy Zalaegerszegen 1956-ban nyílt meg az egykori strand, majd 1969-ben készült el a fedett uszoda, amelyben mindössze egyetlen 25 méteres, ötpályás medence volt.

Az akkor mindössze 40 ezres lakosságszám a 2010-es évekre 60 ezresre növekedett, a város tehát egyszerűen kinőtte az uszodát, amelyben ráadásul sportversenyeket sem tudtak rendezni.

Az uszodakomplexumban új a szabadtéri úszómedence és a gyerekek pancsolója is Fotó: MTI/Varga György

Az új zalaegerszegi komplexumban az ötvenméteres medence mellett külön tanmedence is épült a kicsiknek, de új a szabadtéri úszómedence és a gyerekek pancsolója is. Már most vannak lekötött időpontok itthonról és külföldről érkező edzőtáborozóknak is – tette hozzá Balaicz Zoltán.

A polgármester külön kitért arra, hogy az uszoda építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, ezért 120 napelemet helyeztek el a tetőn, hőszivattyú segíti az energiaellátást, továbbá egy-egy saját hideg és meleg vizes kút biztosítja a medencék feltöltését.

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam