2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szakértőket küldene a NAÜ a zaporizzsjai atomerőműbe

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség amiatt, hogy a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottai még mindig az oroszok felügyelete alatt dolgoznak, és a nukleáris anyagokról kötelezően szolgáltatandó adatokat sem küldi a NAÜ-nek Európa legnagyobb, Ukrajnában található nukleáris létesítménye.

Oroszország ráadásul az orosz hálózatra akarja csatlakoztatni az erőművet. Az ENSZ nukleáris felügyelőszerve éppen ezért nemzetközi szakértői csoportot küldene az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőműbe, Ukrajnába – számolt be róla az Euronews.

Ukrajna a NAÜ friss jelentése szerint ezen a héten azt közölte az ügynökséggel az orosz irányítás alatt álló Zaporizzsja Atomerőmű alkatrészhelyzetéről, hogy az ellátási láncok megszakadtak vagy megszűntek, és a javítási és karbantartási munkafolyamatokhoz szükséges fogyóeszközök és alkatrészek készletei megcsappantak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Mariano Grossi június 7-én, kedden tartott sajtótájékoztatót Bécsben.

Grossi szerint nemzetközi szakértői csoportnak kellene biztonsági ellenőrzéseket végeznie az zaporizzsjai erőműben. A NAÜ igazgatója ezért felszólította Moszkvát, hogy biztosítson hozzáférést a reaktorhoz, amely márciusban állítólag meg is sérült az ukrajnai háború közeli harcaiban.

Belépést tiltó felirat a szögesdrót kerítésen a csernobili lezárt zóna határában 2011-ben Fotó: MTI Fotó/Kallos Bea

Erősíti az aggodalmakat a nem működő csernobili atomerőmű állapota, amelyet 5 hétre szálltak meg az orosz csapatok. Az alakulatok állítólag megrongálták és kifosztották az erőművet: többek közt olyan szoftvereket vettek magukhoz, amelyek pótolhatatlanok az atomerőmű biztonsága szempontjából – fogalmazott az Euronews cikke.

Ugyanakkor a NAÜ legutóbbi riportjából az is kiderült, hogy a csernobili erőműben már helyreállították a folyamatos adatszolgáltatást.

„A sugárzási adatok továbbításának újraindítása a lezárt zónából nagy előrelépés Ukrajna nukleáris biztonsága szempontjából. Ezzel véget ért az információs blackout hosszú időszaka, amely nagy bizonytalanságot okozott a térség helyzetével kapcsolatban, különösen az orosz megszállás idején”

– mondta el Grossi a keddi tájékoztatón.

„Gratulálok Ukrajnának ehhez a fontos mérföldkőhöz, amelyet a NAÜ technikai segítségnyújtásával értek el” – fűzte hozzá a NAÜ igazgatója.

Neked ajánljuk
Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését A háború ellenére tovább küzdenek a szemét ellen Kárpátalján Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam