2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné

Törvénycsomagot mutatott be június 8-án, szerdán a német kormány, amely az orosz energiahordozóktól való függetlenedés jegyében felgyorsítaná a szárazföldi szélerőművi kapacitás növelését. Jelenleg ugyanakkor Németország területének mindössze 0,8 százaléka van kijelölve szélerőművek telepítésére – írta a Szabad Európa.

Ténylegesen pedig ennek a mintegy 358 ezer négyzetkilométernek is csak egy még kisebb része, körülbelül fél százaléka van használatban.

Ráadásul a Német Szélenergia-szövetség (BWE) adatai szerint az idei első negyedévben 14 százalékkal csökkent az új szárazföldi szélerőművek telepítésére kiadott hatósági engedélyek száma Németországban 2021 azonos időszakához képest.

A friss törvényjavaslat az országban a szélerőművek telepítésére kijelölt területek arányát 2 százalékra emelné, egyúttal meghatározna egy minimális arányt mind a 16 szövetségi tartomány számára. A tartományoknak azonban lehetőségük nyílna egymás között kereskedni is a kvótákkal 

húzta alá a szabadeuropa.hu cikke.

A lenyugvó napkorong látszik átszűrődve a ködön, előtérben egy szélerőmű a németországi Algermissen közelében 2016. január 21-én Fotó: MTI/EPA/Julian Stratenschulte

Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter tavalyi hivatalba lépése óta sikertelenül próbálta meggyőzni a tartományok vezetését arról, hogy önkéntesen különítsenek el nagyobb területeket az onshore szélerőműveknek.

A BWE adatai alapján leginkább a déli tartományoknak, például Baden-Württembergnek és Bajorországnak kellene összeszednie magát ezen a téren.

Amennyiben a kabinet elfogadja a tervezetet, Bajorországnak 2026-ra 1,1 százalékra, míg 2032-re 1,8 százalékra kell majd emelnie a szélerőművek számára kijelölt terület arányát.

Neked ajánljuk
Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam