2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható?

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris, valamint Környezetvédelmi Bizottságának együttes ülésén a két szakbizottság leszavazta az Európai Bizottság taxonómiajavaslatát, tehát tulajdonképpen az ellen szavaztak, hogy a gáz- és a nukleáris energia környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljön.

A taxonómiarendelet a fenntartható növekedés finanszírozására vonatkozó cselekvési terv része volt.

A bizottság előterjesztése alapján – bizonyos feltételekkel és időbeni korlátokkal – a gáz- és nukleáris energia is környezeti szempontból fenntarthatónak minősülhetett volna, így uniós támogatások is igénybe vehetők lettek volna ezek termelésére és használatára. 

A két bizottság azonban 76 igen, 62 nem és 4 tartózkodás mellett elvetette a taxonómiát – húzta alá a hvg.hu beszámolója.

A képviselők elismerték ugyan az atom- és a földgázerőművek szerepét a stabil energiaellátás biztosításában a fenntartható gazdaságra való átállás során, azonban úgy találták, hogy a javasolt szabványok nem tartják tiszteletben a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységekre vonatkozó kritériumokat. Kérték, hogy az esetleges új javaslatot előzze meg nyilvános konzultáció, valamint hatásvizsgálat. Emellett hangsúlyozták, hogy a tagállamok továbbra is szabadon dönthetnek energiaszerkezetükről, ahogy a befektetők is tetszés szerint fektethetnek be.

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én Fotó: MTI Fotó/Sóki Tamás

„A zöldmegállapodást nem szabad felhasználni a környezetet és az éghajlatot károsító, kezelhetetlen kockázatokat jelentő energiák finanszírozására”

– idézte a gazdasági hírportál Bas Eickhout, a környezetvédelmi bizottság alelnöke szavait.

„A gázra és az atomenergiára továbbra is szükség lehet az energiaszükségletek kielégítéséhez, és továbbra is hasznosak lehetnek a klímasemleges EU-ra való átállás során. A gáz és az atomenergia azonban biztosan nem zöld, és nem fenntartható” 

– húzta alá a beszámoló szerint Simona Bonafé, a szociáldemokraták szakpolitikusa.

Az állásfoglalásról a parlament plenáris ülése is szavazni fog július elején. Amennyiben az EP-képviselők abszolút többsége (353 fő) kifogásolja majd a bizottság javaslatát, akkor a bizottságnak vissza kell vonnia, vagy módosítania kell azt. 

Neked ajánljuk
Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam