2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt

Ausztrália energiaügyi minisztere arra kérte a nyolcmilliós Új-Dél-Wales állam lakosait, hogy az energiaválság hatásait enyhítendő esténként két órára kapcsolják le lámpáikat, és kapcsolják ki más elektromos eszközeiket is. Ebben az államban van az ország legnagyobb városa, Sydney is.

Ausztrália energiaproblémája összetett. A kontinens keleti területeit, Queensland államot és a szomszédos Új-Dél-Walest az év elején sorozatos áradások tették próbára.

Az árvizek miatt két szénbányában is leállt a termelés, így Új-Dél-Wales legnagyobb széntüzelésű erőművének működéséhez importálniuk kell a tüzelőanyagot.

Az orosz–ukrán háború miatt viszont drasztikusan megemelkedtek a világpiaci árak, és a fosszilis energiahordozók beszerzése sem egyszerű.

Mindeközben Ausztrália széntüzelésű villamosenergia-termelő kapacitásának negyede nem üzemel váratlan leállások és tervezett karbantartások miatt – írta a telex.hu a BBC beszámolója alapján.

Árvízzel elöntött terület az új-dél-walesi Lismore-ban 2022. március 30-án. Ausztrália délkeleti térségét heves esőzések miatt sorozatos áradások sújtották az év elején Fotó: MTI/EPA/AAP/Jason O'Brien

Ausztrália energiamixe pedig nem túl jó, a kontinens áramtermelésének nagyjából 75 százalékát szénerőművek biztosítják.

Csütörtökön mindezek hatására az egekbe szöktek az árak az ausztráliai energiapiacon, az Ausztrál Energiapiaci Operátor rövid időre fel is függesztette a kereskedést.

Chris Bowen energiaügyi miniszter ekkor a lakossághoz fordult, és azt kérte, hogy aki teheti, este 6 és 8 között ne működtesse elektromos eszközeit.

A mostani krízisnek véget vethet, hogy néhány napon belül az egyik szénerőmű két blokkja is újraindulhat.

Ausztrália problémáját tartósan viszont csak az oldhatja meg, ha csökkentik a fosszilis energiahordozókra épülő áramtermelők arányát az energiamixben a megújulók javára. 

Neked ajánljuk
Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam