2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gazdaság 

Hol kapja a gazdaság a legsúlyosabb pofonokat a klímaváltozástól?

Az éghajlatváltozás hatásai a bolygó valamennyi kontinensén, régiójában jelentkeznek, és komoly kihívást jelentenek a természeti és az épített környezet védelme kapcsán is. A Quartz nyomán az origo.hu számolt be egy új kutatásról, amely arra kereste a választ, a klímaváltozás a Föld melyik pontján fogja a legnagyobb hatást gyakorolni a gazdasági teljesítményre.

Gazdaság 

Cukornádból készül a környezetbarát legó

Piacra dobta a cukornádból készült építőelemeket a Lego. A Plants from Plants, vagyis Növények növényekből kollekcióban fákat, bokrokat leveleket ábrázoló elemek anyaga, a WWF irányelveinek megfelelően környezetbarát, újrafeldolgozható.

Gazdaság 

A sör és a kóla is lehet környezetbarát

Közel 430 cég csatlakozott a tudományos alapú emissziócsökkentés programjához, hogy a környezetszennyezésükkel és a párizsi klímaegyezmény céljaival arányosan mérsékeljék kibocsátásukat. A nagy italgyártók, mint például a Pepsi-Co is szorgosan csökkentik ökolábnyomukat – írja a Greenbiz nyomán a Piac és Profit.

Gazdaság 

Alumíniumdobozos ásványvíz a Tescótól

A Tesco az első olyan kiskereskedelmi lánc, amely üzleteiben alumíniumdobozos kiszerelésű ásványvizet kezdett el forgalmazni – egyelőre az Egyesült Királyságban. Ezzel újabb lépést tett a környezetbarát csomagolások elterjesztésében.

Gazdaság 

Marihuánát termelnek a globális felmelegedés miatt Libanonban

A klímaváltozás senkit nem kímél, de bizonyos országok, úgy tűnik, még jól is kijöhetnek a dologból. Libanon, amely valaha a Közel-Kelet egyik legtermékenyebb területe volt, egyre inkább kiszárad, így egyre nehezebb gabonát, burgonyát vagy hasonlókat termelni, viszont – ahogy a CNN riportjából kiderül – az időjárás egyre jobban kedvez a kannabisztermesztésnek.

Gazdaság 

Persorozat indult Amerikában a klímaváltozás miatt

Új pereskedési hullám indult az Egyesült Államokban: Kaliforniától New Yorkig városok és megyék és az olajcége közt. A kereseti taktika: a tengerszint emelkedését, ennek a helyi ingatlanokra gyakorolt hatását és a közháborítás vádját használják az olajipari vállalatok elmarasztalására. Ha győznek a felperesek, bármelyik eset precedensértékűvé válhat.

Gazdaság 

A klímaváltozás hatása a hajózásra

Az elmúlt évtizedben több mint egyharmaddal csökkent a nagy hajókat érintő káresemények száma – derül ki az Allianz idei jelentéséből. A Sanchi olajszállító tartályhajó ütközése és a NotPetya vírus kikötői logisztikára gyakorolt hatása azonban az újonnan megjelenő kockázatokra is figyelmeztet.

Gazdaság 

Rekordforgalom az easyJetnél

Közel telt házzal üzemeltek júliusban az easyJet járatai, így rekordforgalommal zárták az elmúlt hónapot. Az ülőhelyek magas kihasználtságának köszönhetően az utasonkénti egy kilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátása jelentősen kevesebb, mint egy hagyományos légitársaságé ugyanazon az útvonalon.

Gazdaság 

Nálunk is kapható az IKEA vegetáriánus hot dogja

Augusztustól az európai áruházakban már kapható a növényi alapú vegetáriánus hot dog – jelentette be az IKEA.  Az új termék a közlemény szerint ízletes, megfizethető és fenntartható módon készül.

Gazdaság 

Nincs még szükség a sziesztára

Regős Gábor közgazdász, a Századvég Alapítvány elemzője szerint egyelőre nincs létjogosultsága Magyarországon a szieszta bevezetésének, mert csupán két-három olyan hét van egy évben, amikor elviselhetetlen a hőség.

Gazdaság 

„Túl jó ahhoz, hogy kidobjuk!” – új kezdeményezés a Lidltől

A Lidl túlérett, illetve sérült zöldségeket és gyümölcsöket árul 5 kilogrammos papírdobozokba csomagolva 1,50 fontért nagy-britanniai üzleteiben. A kezdeményezéstől a hulladék csökkenését várja, illetve olcsón szeretne ilyen értékcsökkent termékeket kínálni vásárlóinak.

Gazdaság 

Nem bírja a finnországi hőséget? Aludjon áruházban!

Akkora a hőség Finnországban, hogy éjszakai alvásra megnyitja légkondicionált üzletét egy kiskereskedelmi lánc. Szombatra várják az ott alvókat, kérésükre az étkezésüket is megoldják.

Gazdaság 

Élen jár a Spar az újrahasznosításban

A Spar adatai szerint évről évre növekszik a környezettudatos fogyasztók száma: 2017-ben több mint ötödük a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben a vásárlásai során. Az áruházlánc az újrahasznosítás terén egyedülálló számokkal büszkélkedhet.

Gazdaság 

Bemutatták New Yorkban hazánk első önkéntes nemzeti beszámolóját

Az ENSZ egyes tagállamai minden évben önkéntes nemzeti beszámoló formájában mutatják be a fenntartható fejlődési célok terén elért eredményeiket. A program 2030-as végéig minden ország vállalta, hogy legalább kétszer tesz ilyen beszámolót. Idén 47-et mutattak be, köztünk hazánkét. 

Gazdaság 

A globális GDP negyedét nyújthatná a zöld gazdaság

Ha sikerülne karbonmentes, azaz zérókibocsátású pályára állítani a világgazdaságot a következő 35 évben, akkor 2050-re 19 000 milliárd dollárnyi értéket szerezhetnénk a zöldgazdaságból a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) és a párizsi Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint.

Gazdaság 

2050-ig menthetjük meg a Földet, ha újradefiniáljuk a növekedést

A klímapolitikát alapjaiban meghatározó, az ökoszisztémák szolgáltatásait beárazó, a negatív externáliákat számosító közgazdász, Lord Nicholas Stern szerint két évtizedünk van rá, hogy átalakítsuk a gazdaságot, különben visszafordíthatatlan környezeti változások kárvallottjaivá válunk.

Gazdaság 

Újranyitná a szénbányákat a kormány

Az energiaellátás biztonságának növelése érdekében a kormány szerint meg kell vizsgálni a hazai szénbányák megnyitásának lehetőségeit. Emellett ösztönöznék a nem hagyományos szénhidrogén-kitermelési technológiák fejlesztését és a geotermikus beruházásokat is.

Gazdaság 

Zöld úton a Coca-Cola

A Coca-Cola Magyarország 20 százalékkal csökkenti a műanyag palackjai súlyát, és 40 százalékra növeli azok újrahasznosított alapanyagtartalmát 2020-ra. 

Gazdaság 

Baltimore városa beperelte a legnagyobb olaj- és földgázcégeket

Baltimore városvezetése a múlt hét végén jelentette be, hogy összesen 26 olaj- és földgázipari vállalatot perelnek be azokért a károkért, melyeket a fosszilis energiahordozók révén okoztak a városnak.

Gazdaság 

A fogyasztással együtt nőtt a környezetvédők elleni erőszak

A Global Witness szerint legalább 207 környezetvédőt öltek meg 2017-ben világszerte. Az áldozatok többsége bánya-, erdőirtási vagy mezőgazdasági, ipari projektek ellen lépett fel.