2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Több zöld pénzügyi terméket, környezettudatos „bankolást” akar az MNB

Az MNB idén februárban meghirdetett Zöld Programja révén – a rendelkezésre álló jegybanki eszközökkel – Magyarország ökológiai fejlődéséhez, a környezeti eredetű kockázatok csökkentéséhez is hozzá kíván járulni – nyilatkozta Windisch László, az MNB alelnöke az MTI-nek.

Gazdaság 

A klímabarát fejlődés sincs ingyen

Sokan a szennyező iparágakra kivetett adóktól várják a világra nehezedő klímaválság elhárítását. De hogyan tudnák az államok az így befolyó összeget a klímabarát technológiák felvirágoztatására fordítani? 

Gazdaság 

Magyar startup segít fenntarthatóbbá tenni az IKEA raktárait

A kereskedelemben számos tényező járul hozzá a vállalatok magas szén-dioxid-kibocsátásához a gyártástól, a szállításon át az áruházak és a raktárak működtetésééig. Egy innovatív megoldásnak köszönhetően az IKEA most az utóbbi területen csökkenteni tudja kibocsátását.

Gazdaság 

Grönland: már a jég alatti homok és kavics bányászatát fontolgatják

A Nature Sustainability című tudományos lapban tettek közzé egy új tanulmányt, amelyben arról írnak, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben Grönlandra nagyon sok pénz vár, és ez nem csak a permafroszt alatt rejtőző ásványkincseknek köszönhető. 

Gazdaság 

Hasonló károkat okozhat a klímaváltozás, mint a 2008-as világválság?

Egy új tanulmány azt vizsgálta, milyen hatással van a stabil éghajlat és a termékeny föld romlása az egészségre, a gazdaságra vagy a migrációra.

Gazdaság 

Egy apró házikó, amely a fenntarthatóságot hivatott népszerűsíteni

Finnországban, a helsinki tengerparton találhatjuk a Nolla kabint, amely tökéletes példája a zérókibocsátású házaknak. Az apró lakást a Neste megújuló energiával foglalkozó cég építette az Út a zéróig nevű kampány részeként.

Gazdaság 

Miért nem száműzik a magyar boltok a műanyag zacskókat?

A teljes emberi szén-dioxid-kibocsátás egy százalékáért a műanyag zacskók felelősek. Ezeknek 90 százalékát egyszer használjuk, aztán eldobjuk, a lebomlásukra pedig négyszáz évig kell várni. A G7 megkérdezte a magyar kiskereskedelmi láncokat, milyen lépéseket tesznek a műanyag zacskók visszaszorítására. (Fotó: Marco Verch/flickr.com)

g7.hu
Gazdaság 

Ezért nem zöldülnek a vállalatok

A közhiedelemmel ellentétben nem a tőkehiány a legfőbb tényező, ami határt szab a vállalatok zöld működésének – derül ki a Schneider Electric és a Greenbiz Research több mint 300 nagyvállalati szakember bevonásával készített felméréséből.

Gazdaság 

Divat lett fenntartható éttermet nyitni

Azt gondolná, hogy a fenntartható vendéglátóhelyek még mindig csodaszámba mennek? Pedig egyre több van belőlük Budapesten és szerte az országban.

Gazdaság 

Kampányt indított a SPAR az élelmiszer-pazarlás ellen

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is a takarékosabb és gazdaságosabb élelmiszer-felhasználásra buzdítja a vásárlókat.

Gazdaság 

A Tesco kivonja a nem újrahasznosítható csomagolásokat

A Tesco Magyarországon bejelentette, hogy tovább csökkenti a környezetterhelő csomagolóanyagok használatát. Az áruházlánc célja, hogy a saját márkás termékei csomagolását 2025-re 100%-ban újrahasznosíthatóvá tegye, és a működése során általánosságban is csökkentse a csomagolóanyag-hulladékot.

Gazdaság 

A Coca-Cola levegőből kivont szén-dioxidot rak az ásványvízbe

A szén-dioxid nemcsak környezetszennyező, üvegházhatású gáz, hanem a termelésben használható erőforrás is. 

Gazdaság 

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a MAL Zrt. vezetőit

A bíróság ítélete szerint a Mal Zrt. vezetősége és munkatársai bűnösek abban, hogy a vörösiszap kilenc éve elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.

Gazdaság 

Fenntartható anyagok használata mellett döntött a Samsung

A Samsung már 2019-ben megteszi az első lépéseket afelé, hogy a műanyag helyett papírt és egyéb fenntartható anyagokat használjon csomagolási megoldásaihoz.

Gazdaság 

Inspiráló hazai sikerek seregszemléje

Hazai sikerek, példaértékű teljesítmény, inspiráló történetek, értékteremtő projektek, valamint mindezek megtalálása és felkarolása kategóriák nélkül, függetlenül – ezen dolgozik évek óta a Highlights of Hungary. Ma még a nagyközönség is szavazhat!

Gazdaság 

Óriási pénzeket kezelő alapok követelik a fosszilis vállalatok zöldülését

Közel 32 ezer milliárd dollárt kezelnek azok az alapok, amelyek követelik a fosszilis iparágakban működő óriáscégektől, hogy többet tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, mint amire eddig képesek voltak.

Gazdaság 

Itt a legtudatosabb vállalatok dicsőséglistája

A kanadai Corporate Knights nevű pénzügyi lap idén is összeállította a 100 legfenntarthatóbb cég listáját. A Global 100 tagjait környezettudatosság, vezetői nemi diverzitás és termék-előállítási eljárások szerint pontozták.

Gazdaság 

E-szemét: teher és lehetőség

A világon évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe, és veszélyezteti az emberek egészségét egy új tanulmány szerint. 

Gazdaság 

Vállalatok, amelyek az olvadó jég hátán is megélnek

Összefogó felmérés készült arról, hogy a különböző vállalatok mire számítanak a klímaváltozás erősödésével: vannak olyanok, amelyek aggódnak a következmények miatt, de akad bőven azért olyan cég is, amely képes pénzzé forgatni a szélsőséges körülményeket is.

Gazdaság 

A klímaváltozás a legfontosabb gazdasági szereplőket sem hagyja hidegen

A globális gazdaság kulcsfontosságú szereplői – közgazdászok, politikusok és üzletemberek – vitatják meg Davosban, a Világgazdasági Fórumon, milyen megoldásokkal lehetne kiiktatni a legjelentősebb globális kockázati tényezőket.