2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Díjat nyert a Procter&Gamble fenntartható csomagolási rendszere

Elismerésben részesült a Procter&Gamble az idei „Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja” pályázaton. A vállalat a hajápolási termékeire kifejlesztett újratölthető rendszerével nevezett, és hozta el a második helyezettnek járó díjat.

Gazdaság 

Az unió elválasztaná az ocsút a búzától

A fenntartható befektetések térnyerése a klímabarát fejlesztések szempontjából örvendetes fejlemény, ugyanakkor megfelelő szabályozás nélkül könnyen a zavarosban halászó, csak látszólag zöld, azaz zöldre festett vállalatok tehetik zsebre a fenntarthatóságra szánt, jó szándékú források jelentős részét.

Gazdaság 

A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét?

Bjorn Lomborg, a Stanfordi Egyetem közgazdászprofesszora állítja: az emberiség jóval nagyobb fenyegetéseken is felülkerekedett az elmúlt évszázadban, ezért hibát követ el, aki a technológiával kapcsolatos optimizmus helyett a szorongásra alapozza a klímavédelmet.

Gazdaság 

Figyeld a felhőt!

A Microsoft új eszközzel segíti a vállalatok zöldítését: a teljes értékláncukon belül megvalósuló, felhőhasználattal kapcsolatos károsanyag-kibocsátásról is pontos és megbízható képet kaphatnak a vállalat megújult Emission Impact Dashboard rendszere segítségével.

Gazdaság 

Egyre több magyar vállalat tesz a fenntarthatóságért

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor az üzleti szféra számára készült Vision 2050: Time to Transform átalakulási menetrend bemutatására, a vállalati szféra által már megtett nettó zéró vállalások bemutatására és a 2021-es Fenntartható jövőért díjak átadására is.

Gazdaság 

Az EU hajthatatlan a töltők szabványosításával kapcsolatban

Szeptemberben jelent meg az unió módosított irányelve, amely értelmében az EU területén minden gyártó csak olyan elektronikai eszközöket árulhatna, amely USB-C töltőt használ – így csökkentve az elektronikai hulladékok és az inkompatibilis csatlakozókból eredő „felhasználói kényelmetlenség” mértékét.

Gazdaság 

Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak

Mióta Kína júniusban betiltotta a tevékenységet, az Egyesült Államok lett az energiazabáló eszközök és a hulladéktermelés miatt világszerte bírált bitcoinbányászat új fellegvára.

Gazdaság 

Másfél milliárd dollárt költ fenntartható szolgáltatásainak fejlesztésére a KPMG

A vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság programjának célja, hogy tagvállalatai – köztük a KPMG magyarországi vállalatai – a lehető leghatékonyabban támogathassák ügyfeleik fenntarthatósági törekvéseit.

Gazdaság 

A szállítmányozás vízre vagy vasútra terelése nélkül nem teljesíthetők a klímacélok

Az intermodális fuvarozás gyors terjedése nélkül nem valósíthatók meg az európai zöld megállapodásban lefektetett célok, azaz hogy 2030-ra 55 százalékkal, 2050-re 90 százalékkal csökkentsük a környezetünk terhelését – hangsúlyozta Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke az először megrendezett Kelet-európai Intermodális Konferencián.

Gazdaság 

A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia

„Az elmúlt 60 évben olyan mértékűre növeltük a szén-dioxid-koncentrációt a légkörben, amilyenre az emberi faj megjelenése óta nem volt példa. Évente egy olaszországnyi területű erdőt irtunk ki. Felelőtlen magatartásunk következtében elindult a hatodik kihalási hullám” – figyelmeztetett az államfő a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületének hatodik éves konferenciáján mondott beszédében.

Gazdaság 

A mesterséges intelligencia vethet véget az araszolásnak

Az új technológia segítségével környezetbarát útvonal tervezhető, amivel akár kétszázezer autó kipufogógáza semlegesíthető.

Gazdaság 

Egyre kevésbé éri meg a szennyező működés

Elpárologhat a légszennyező magyarországi vállalkozások profitja a szén-dioxid-kvóták megállíthatatlannak tűnő áremelkedése miatt – hívja fel a figyelmet az EY. A fenntartható működéshez kulcsfontosságú, hogy a cégek a megfelelő fejlesztésekkel mielőbb átálljanak a környezetbarát működésre, amihez számos támogatás és adókedvezmény is igénybe vehető.

Gazdaság 

A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft

Amellett, hogy 2030-ra célul tűzték ki a karbonsemlegesség elérését, a redmondi vállalat az eszközeik után maradó hulladék mennyiségét is csökkentené – legalábbis fontolóra veszik a játékkonzolok javíthatóságának biztosítását.

Gazdaság 

A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra

A leginkább szem előtt lévő kilencezres élbolyba tartozó tőzsdei cégek alig harmada tűzött ki károsanyag-kibocsátási célokat, és mindössze 15 százalékuk kötelezte el magát a klímasemlegesség iránt. Pedig ha évi 10 százalékos mérséklést azonnal végrehajtanának, az egész világnak 2050-ig lenne ideje a felkészülésre.

Gazdaság 

Online konferencia a hazai tőkepiac zöldítésén dolgozó szervezeteknek

Az elmúlt másfél év közös munkájának újabb mérföldköveként október 20-án online konferenciát rendeznek a hazai fenntartható tőkepiaci stratégiát kidolgozó intézmények, tanácsadók.

Gazdaság 

Környezetbarát nyugtát vezet be a Lidl

A blokkhoz használt innovatív, kék színű hőpapír felelős erdőgazdálkodásból származik, és FSC-tanúsítvánnyal rendelkezik, emellett ellenáll a napfénynek, így tartósan tárolható anélkül, hogy kifakulna. 

Gazdaság 

Egy neves közgazdász tétlensége miatt bírálta az amerikai központi bank elnökét

A Nobel-díjas Joseph Stiglitz szerint Jerome Powell vezetése alatt a FED nem vette elég komolyan a klímaváltozást, holott az a pénzügyi világ számára is tartogat kockázatokat.

Gazdaság 

Már 2040-re karbonsemleges lenne a Coca-Cola

A vállalat 2030-ig 25 százalékkal, a következő évtizedben pedig további 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázokból keletkező közvetlen és közvetett kibocsátást a teljes értékláncon belül.

Gazdaság 

Az acélipari óriás is elkötelezte magát a zöldülés mellett

A Fortescue 2040-re teljesen ki szeretné iktatni a termékei használatához kapcsolódó kibocsátást.  Környezettudatos erőfeszítéseinek elismeréseként az acélgyártó nemrégiben a tudatos vállalatokat értékelő Australasian Centre for Corporate Responsibility elismerésében is részesült.

Gazdaság 

A biológiai sokféleség védelmét szolgáló új alapot hoz létre Kína

A fejlődő országok megsegítésére létrehozott, 1,5 milliárd jüanos Kunming Biodiverzitási Alaphoz Kína más felek csatlakozását is fogadja.