2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

A pandémia a fenntartható befektetések váratlan gyarapodását hozta

A nyugdíjalapok, állami vagyonalapok és a jegybankok a koronavírus-járvány alatt a korábbinál határozottabban kezdtek el fenntartható befektetésekkel foglalkozni.

Gazdaság 

Jelentős büntetést kockáztatnak az alaptalanul ígérgető cégek

Az elmúlt években egyre fontosabb a fogyasztói társadalom számára a gyártók környezetbarát működése, és a termékek környezetre gyakorolt hatása, így a vállalatoknak tudniuk kell, hogy milyen módon reklámozható egy termék vagy szolgáltatás – mit tehetnek, hogy ne tévesszék meg a környezettudatos vásárlókat.

Gazdaság 

A zárt kapunknak hála ez lehet az eddigi legzöldebb olimpia

A sportolók és a szurkolók biztosan bánják a zárt kapus olimpiát, a légkör azonban valamelyest fellélegezhet. Az előzetes becslések szerint ugyanis a tokiói ötkarikás játékok 2,73 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátással jártak volna, a Melbourne éves termésénél is nagyobb érték azonban nézők hiányában biztosan csökkenni fog.

Gazdaság 

Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek

Az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programjához eddig kilenc bank csatlakozott, pár hónap alatt közel százmilliárd forint kedvező kondíciójú vállalati zöldhitelt kihelyezve.

Gazdaság 

Újra pályázhatnak a hazai zöld cégek

Ismét megnyílt a lehetőség hazai szervezetek előtt a Nyugat-Balkáni Zöld Központ támogatásával a magyar zöldtechnológia és szaktudás alkalmazására a balkáni országok klímavédelmi vállalásainak teljesítése érdekében – mondta dr. Örlős László, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója a KLíMA – Zöldpolitikai Percek podcast beszélgetése során.

Gazdaság 

Hazánkban is egyre nagyobb károkat okoznak a viharok

Nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi években kezdődő tendencia idén sem törik meg: az egyre kiszámíthatatlanabb és hevesebb időjárás egyre több és nagyobb kárt okoz hazánkban és Európa-szerte. 

Gazdaság 

Fellebbez a Shell

A Royal Dutch Shellt még májusban kötelezte egy holland bíróság, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest 45 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátását.

Gazdaság 

Újabb multinacionális vállalat vág bele a papírflakon kipróbálásába

A Coca-Cola Magyarország után a Procter & Gamble is összefogott a Pabocóval, így a jövőben az üdítők mellett az öblítők is papírpalackokba kerülhetnek.

Gazdaság 

Könnyen lehet hogy az emberiség elkésik a cápahalászat megfelelő szabályozásával

Egy friss jelentés szerint a cápa- és rájafajok több mint 36 százalékát a kihalás fenyegeti, ennek ellenére évente megközelítőleg 100 millió állatot ölnek le, többek között a húsukért. Egyes populációk több mint 95 százalékkal csökkentek a túlhalászás következtében.

Gazdaság 

A férfiak karbonlábnyoma nagyobb

Bár a két nem csaknem ugyanannyit költ, a nők kiadásai 16 százalékkal kevesebb klímaváltozást elősegítő kibocsátással járnak együtt.

Gazdaság 

Csaknem teljesen újrahasznosítható porszívóval rukkolt elő az Electrolux

Elkészült az Electrolux és a Stena Recycling közös fejlesztésű, fenntartható anyagokból gyártott porszívójának második prototípusa.

Gazdaság 

Már a bolygónkon barangolva is jelentős környezeti károkat tudtunk okozni, de az űrturizmussal ezt messze túlszárnyalhatjuk

A turizmushoz kapcsolódó repülés, a nagy óceánjárók és az érzékeny élőhelyeket elárasztó embertömegek a kikapcsolódás és az élményszerzés igényét jelentős kibocsátással és ökológiai károkozással kapcsolták össze. De mivel járhatnak a Föld határain túlmutató utazások?

Gazdaság 

A C&A újabb ígéretet tett a fenntarthatóbb működésre

A divatcég bejelentette új, 2028-as globális fenntarthatósági stratégiájának elindítását Európa, Brazília, Mexikó és Kína kulcsfontosságú piacai számára.

Gazdaság 

A jövőben a banki tanácsadók a fenntarthatósági kérdésekben is segíthetik a vállalatokat

A fenntarthatóság egyre fontosabb téma a gazdasági szereplők számára is. A fogyasztói és munkavállalói elvárások, a jövő kríziseihez való alkalmazkodás is kikényszeríti a változást, de a forrásokhoz való biztonságos hozzájutás szempontja is. A K&H képzéssel készíti fel üzleti tanácsadóit arra, hogy segíteni tudják nagyvállalati ügyfeleiket fenntarthatósági kérdésekben.

Gazdaság 

Karbonsemleges cementgyár épül Svédországban

A HeidelbergCement bejelentése szerint a fejlesztést követően a Gotland szigetén található gyáruk több szén-dioxidot fog megkötni, mint amennyit kibocsát.

Gazdaság 

Milyen csomagolásokban látják a vállalatok a fenntartható jövőt?

Papírpalack, lebomló műanyagok és új esélyt kapó PET-palackok – a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható fejlődésért körforgásos gazdasággal foglalkozó akadémiájának zárórendezvényén a vállalatok számos, szándékuk szerint a műanyagpazarlás és -szennyezés felszámolására hivatott terméket mutattak be.

Gazdaság 

A nagy divatcégek működése még mindig messze nem elég átlátható

Bár az átláthatóság nem egyenlő a fenntarthatósággal, transzparencia nélkül  lehetetlen elérni az elszámoltatható és tisztességes divatiparral kapcsolatos célokat – hangsúlyozta legújabb jelentése kapcsán a divat fenntarthatóságáért, méltányosságáért és átláthatóságáért küzdő globális mozgalom, a Fashion Revolution.

Gazdaság 

Újabb sikeres vállalati zöldkötvény-kibocsátásra került sor

A Baromfi-Coop Kft. 23 milliárd forintot vont be zöldcélokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában végrehajtott tranzakciójával. A 10 éves futamidejű kötvényekre 46,1 milliárd forintnyi befektetői ajánlat érkezett; az aukción kialakult átlaghozam 2,7331 százalék lett.

Gazdaság 

Újrahasznosított alapanyagból készülő bankkártyát tesztel az OTP

Nagymértékben, 85,5 százalékban újrahasznosított műanyagból készült környezetbarát bankkártyát tett elérhetővé az OTP Bank az ügyfelei számára tesztjelleggel – közölte a pénzintézet az MTI-vel.

Gazdaság 

Jelentősen megugrott az amerikai széniparhoz kapcsolódó kibocsátás

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium júliusi jelentése szerint az ország széntermelése idén 15 százalékos növekedést mutathat, köszönhetően a hazai és nemzetközi villamosenergia-keresletnek. Úgy tűnik, a járvány utáni gazdasági felívelés során a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag ismét jelentős szerephez jut.