2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Kínai támogatással épül szénerőmű Szerbiában

Új veszélyre hívják fel a figyelmet a környezetvédők: Kína nem pusztán a világ legnagyobb szénenergia-felhasználója, még exportálja is ezt a rossz szokását. Kedvezőtlen hír Magyarországnak, hogy a súlyosan légszennyező technológia egyik vevője Szerbia, ahol már meg is kezdődött egy szénerőmű építése.

Gazdaság 

Megállapodtak: kevesebb kőolajat termelnek januártól

A kitermelés korlátozásáról állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal Bécsben. Az intézkedés a kőolaj világpiaci árának stabilizálását célozza.

Gazdaság 

9 millióból indíthatnak startupot egyetemisták

Összefogott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Hiventures és az Enterprise Hungary, hogy egyetemi inkubációs programmal segítsék a hallgatóknak megvalósítani ötleteiket és üzleti terveiket. A Startup Campus BME Powered by Hiventures egyetemi inkubációs program csütörtökön zárult le a nyertes projekt kihirdetésével.

Gazdaság 

A divatipar keveseknek hajt hasznot, de valamennyiünknek kárt okoz

Egyre polarizáltabb a globális divatbiznisz: egy maroknyi márkánál és kereskedőnél keletkezik az iparág szinte összes nyeresége – a gyártás és a kereskedelem következményei azonban valamennyiünk életére hatással vannak. (Fotó: Pexels.com)

qubit.hu
Gazdaság 

Jól teljesítenek a magyar állatkertek

Akár a 4 millió főt is meghaladhatja idén a hazai állatkertek forgalma, amelyek szakmai munkáját számos címmel és díjjal ismerték el. Az állatkertek ma már nem csupán látványosságot jelentenek, hanem a helyi lakosság rekreációs célpontjaivá váltak, és vonzzák a más régiókból érkező turistákat is.

Gazdaság 

A Tungsram felkarolja a hazai startupokat

November 29-én hosszú távú együttműködésre alapozó partnerségi szerződést kötött egymással Európa vezető, fenntartható energiagazdálkodást támogató befektető szervezete, az InnoEnergy, valamint az európai innováció 122 éves hagyományát továbbvivő Tungsram Csoport.

Gazdaság 

„Kifutunk az időből!” – Történelmi tüntetést tartottak a szén ellen Németországban

Miközben a lengyel bányászok a szénbányák megtartásáért tartottak felvonulást, Németországban több tízezer ember tüntetett a szén kivezetésének felgyorsítása mellett az ENSZ katowicei klímavédelmi csúcstalálkozójának alkalmából. 

Gazdaság 

Haszonszerző harc az olvadó Északi-sark körüli területekért

Az elkövetkezendő évtizedekben az Arktisz bolygónk igen fontos geopolitikai-gazdasági hadszínterévé válhat, melynek lehetőségét a változó éghajlat teremti meg. A felmelegedés következtében csökkenő tengeri jégkiterjedés új haszonszerzési és hatalmi csábítást jelent: a tengereken újabb kereskedelmi utak és halászvizek nyílnak meg, eddig elzárt energiahordozókhoz és más ásványkincsekhez férhetünk hozzá, egyre jövedelmezőbb az északi turizmus – vagyis óriási mértékben felértékelődik az északi jégvilág maradványa.

Gazdaság 

Katowice: Szénbányászat pro és kontra

A megfelelő helyen és a megfelelő időben emlékeztek meg lengyel bányászok Szent Borbáláról, a bányászok védőszentjéről. Katowicében rendeztek felvonulást, miközben a városban a világ vezetői épp arról egyeztettek, miként lehetne csökkenteni a fosszilis energiaforrások alkalmazását.

Gazdaság 

A klímaügyön bukhat el az EU–Dél-Amerika kereskedelmi alku

Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztetett, ellenezni fogja az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti kereskedelmi megállapodást, amennyiben az új brazil elnök kilép a párizsi klímaegyezményből.

Gazdaság 

Megalakult Magyarországon a Körforgásos Gazdaság Platform

2018. november 29-én a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére hivatalosan is megalakult a magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform.

Gazdaság 

Világbank: kétszeres pénz a klímaváltozás ellen

A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást, így 2020 után öt éven belül 200 milliárd dollárt szánna a világszerte a klímavédelem terén kezdeményezett projektekre – jelentette be Kristalina Georgiewa, a Világbank vezérigazgatója hétfőn a lengyelországi Katowicében.

Gazdaság 

A Chanel többé nem használ állati szőrt és krokodilbőrt

Hétfőn, nem sokkal egy New York-i divatbemutató előtt jelentette be a Chanel, hogy csatlakozva más, korábban már hasonló döntést hozó divatházakhoz, állatbarátabb üzemmódba vált. A Burberry és a Gucci tavaly tette meg ezt a jelentős lépést.

Gazdaság 

Elkezdi komolyan venni a klímaváltozást a Shell

A vállalat fejet hajt a részvényesek akarata előtt, és rövid távú emissziócsökkentő célokat szab ki maga elé, ráadásul úgy, hogy ha nem sikerül betartani őket, azt a felső vezetők fizetése fogja bánni.

Gazdaság 

A Lego a fenntartható világ építéséből is kiveszi a részét

Egyre több nagyvállalat jelenti be elköteleződését, illetve konkrét, a fenntarthatóságot előmozdító, saját cselekvési programját. Így tett a világ egyik legsikeresebb játékgyártója, a Lego is.

Gazdaság 

Alumíniumcsomagolással a környezetünkért

Egyre több nagyvállalat fordít kitüntetett figyelmet arra, hogy termékeik csomagolása is környezetbarát legyen. Italok esetében ennek egyik módja az alumíniumdobozok használata.

Gazdaság 

Egy csinos kis összeesküvés-elmélet...

Az új brazil külügyminiszter, Ernesto Araújo azt nyilatkozta, hogy „a klímaváltozás a kulturális marxisták által elindított összeesküvés”, ezzel akarják aláásni a nyugati gazdaságokat. Szerinte ezen „gaz erők ökológiai dogmája azt a célt szolgálja, hogy igazolják az állam gazdaság feletti szabályozó hatalmának növelését”.
(Kép: pixabay.com)

vg.hu
Gazdaság 

Az Unilever a fenntarthatóság útján

Miközben az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) elérésén dolgozunk világszerte, a bizalomépítés szempontjából fontos, hogy a vállalatok is vezető szerepet vállaljanak a témában – vallja az Unilever.

Gazdaság 

Évente 240 milliárd euróba kerülhet az Európai Uniónak, ha tétlenül várja a klíma összeomlását

Az EU éves GDP-jének 1,9 százalékát kockáztatja, amennyiben a század végére az átlaghőmérséklet több mint 3 fokkal emelkedik, azaz ha a jelenlegi folyamatokban nem történik változás. Ez évi minimum 240 milliárd eurós veszteséget jelent.
(Kép: pexels.com)

atlatszo.hu
Gazdaság 

Hiába a klímavédő ígéretek, a G20-nemzetek még mindig vagyonokat pumpálnak a fosszilis tüzelőanyagok iparába

A világ 20 legnagyobb gazdaságának mindegyike nagyon kesztyűs kézzel bánik a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó iparágakkal annak ellenére, hogy a klímakutatók már jó ideje kongatják a vészharangot.