2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Külön címkékkel segíti a fenntarthatóbb vásárlást az Amazon

Az online kereskedelmi óriás klímabarát jelöléssel látja el azokat a termékeket, amelyek legalább egy fenntarthatósággal kapcsolatos tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Gazdaság 

A legkelendőbb papír is lehet zöldebb?

Számos befektető találta ígéretesnek a Cloud Paper ötletét: a vállalat a környezetterhelés csökkentése érdekében bambuszból készít  fenntartható vécépapírt.

Gazdaság 

Hogyan harcolnak az óriáscégek a klímaváltozás ellen?

Megmenthetik-e a Földet a sokak által kritizált óriásvállalatok? Segíthet-e a klímaváltozás elleni küzdelemben, ha a pénzügyi cégek zöld befektetési célpontokat ajánlanak ügyfeleiknek? Ezekre a kérdésekre keresett választ a jövő legfontosabb trendjeit feltérképező budapesti Brain Bar fesztiválon Eric Dugelay, a Deloitte fenntarthatósági szolgáltatásokért felelős globális vezetője.

Gazdaság 

Környezetbarát ételrendelő app lett Európa techbajnoka

A finn Wolt nyerte el a Tech5 startupverseny első díját. De dobogón végzett egy e-roller-hálózatot működtető és egy e-kerékpárt kifejlesztő cég is.

Gazdaság 

Nemzetközi zöld programot indít a Garnier

A világ legnagyobb márkái közül egyre többen tesznek olyan nagy volumenű zöld vállalásokat, amelyekkel elkötelezik magukat a fenntartható fejlődés mellett. A francia szépségmárka Green Beauty programjában a fenntartható működés érdekében az energiahasználattól a csomagolásig igyekszik mindenre odafigyelni.

Gazdaság 

Klímavédő szemléletűek is támogatnak szennyező iparágakat

A britek kétharmadát jobban aggasztja a klímaváltozás, mint a jövőbeli anyagi helyzetük. Ennek ellenére egy Nagy-Britanniában készített felmérésben megkérdezettek 57 százalékának befektetései a környezetet károsító vállalatokhoz kötődtek.

Gazdaság 

Elindul a regisztráció az MNB online Zöld Pénzügyi Konferenciájára

Az MNB online nemzetközi zöld pénzügyi konferenciát rendez 2020. október 12-én. A rendezvényen többek között a Covid-járvány utáni gazdasági helyreállítás „zöldítéséről”, a klímaváltozás negatív gazdasági hatásainak felméréséről, valamint a megújuló energiatermelés finanszírozási lehetőségeiről tanácskoznak majd – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményéből.

Gazdaság 

Egy vállalat fenntartható küldetése már a tőzsdei árfolyamokon is látszik

Melyek a válságkezelés első lépései egy túlélő, fenntartható vállalatnál? Mit jelent ma a fenntarthatóság a vállalat üzletfejlesztése szempontjából? Vajon a Covid hatására csökkent vagy nőtt a fenntarthatósági igény? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a legnagyobb vállalatok vezetői Bán Zoltánnak, a Portfolio vezérigazgatójának moderálásában a Sustainable World 2020 konferencián.

portfolio.hu
Gazdaság 

Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso

2014 óta 500 millió svájci frankot, vagyis megközelítőleg 170 milliárd forintot költött a vállalat arra, hogy fenntarthatósági céljait teljesítse.

Gazdaság 

Stressztesztekkel mérnék a cégeknél a klímaváltozás hatásait

Az elmúlt években a pénzügyi felügyeletek is felfigyeltek a klímaváltozás kockázataira, és bár egységes fellépésről még nem lehet beszélni, az egyértelmű, hogy a klímaváltozás kockázata nemcsak az egyes piaci szereplőket érinti, de globálisan is veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást. Éppen emiatt elengedhetetlen az egységes követelményrendszer kialakítása a szabályozói oldalon – érvel a KPMG szakértője.

portfolio.hu
Gazdaság 

Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai

A globális kereskedelmi forgalom több mint fele olyan kikötőkön megy keresztül, amelyeket egyre inkább fenyeget a klímaváltozás.

Gazdaság 

Búcsút mond a műanyag csomagolásnak a LEGO

Az egyszer használatos plasztikzacskók helyett papír csomagolóanyagra vált a dán játékgyártó.

Gazdaság 

Forradalmasítaná a fenntartható befektetések besorolását egy nemzetközi szervezet

Az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) arra vállalkozik, amire eddig még senki: egységesítené a vállalatok által alkalmazott ESG-szempontrendszereket a világban, hogy könnyebb legyen az összehasonlításuk.

Gazdaság 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Google

A vállalatnak sikerült ellensúlyoznia a 22 éves működése alatt kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Gazdaság 

Alábecsülhette a klímaváltozás kockázatait a Nobel-díjas közgazdász

A klímaváltozás gazdasági hatásait becslő modelljéért 2018-ban közgazdasági Nobel-díjat kiérdemlő William Nordhaus 2018-as tanulmányában 3 °C-os felmelegedés esetén a globális GDP 2,1 százalékos visszaesését prognosztizálta, és még 6 °C-os felmelegedés esetén is csak 8,5 százalékos visszaeséssel számolt. Most azonban úgy tűnik, jócskán tévedett, ami jelentős hatással lehet a jövőnkre nézve.

Gazdaság 

Lehet-e karbonsemleges a távközlési hálózat?

Mindent kezdenek behálózni a kábelek és bázisállomások, amelyek kiépítése és üzemeltetése rengeteg anyagot, munkát és energiát igényel. Mindez rendkívül környezetkárosító. Pedig a távközlés az egyik olyan iparág, amely képes lehet önmaga is karbonsemlegessé válni, és emellett sok egyéb iparág karbonterhelését közvetetten csökkenteni.

hwsw.hu
Gazdaság 

A zöld vállalatok a jövő vállalatai

Ők azok, amelyek a terveikben és a már megvalósított projektekben nem csupán marketingfogásként használják a fenntarthatóságot és a zöld címkét, hanem egy jól átgondolt üzleti stratégiaként.

Gazdaság 

Továbbra is a gazdaság zöldítésén dolgozik az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöldgazdaság finanszírozásának elősegítésére, a környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére. Lehetőségeinek további bővítése érdekében a jegybank csatlakozott a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért egyesülethez.

Gazdaság 

Varga Mihály: Magyarország sikeresen bocsátott ki zöldkötvényt a japán piacon

Az MTI-nek küldött közleményben a pénzügyminiszter kiemelte: a kötvények egyharmada zöldkötvény, ezzel Magyarország az első külföldi szuverén kibocsátó, amely a szigetországban eredményesen lépett a jen-zöldkötvények piacára.

Gazdaság 

Együttműködésben a zöld közbeszerzésekért

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA), hogy közreműködjenek a fenntartható, zöld- és innovációs tárgyú közbeszerzések elterjesztésében.