Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 7., Herman
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Hogyan készül a csomagolásmentes bolt?

A csomagolásmentes boltok azokat szólítják meg, akiknek nem jelent problémát, ha saját magukat kell ellátni, le tudnak mondani a 21. századi kényelemről, és kellő akarattal változtatnak, hogy környezettudatos módon tudjanak élni. De mi kell egy ilyen bolt életre hívásához?

Gazdaság 

Felbolydulóban a csomagolóipar

Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti az ágazatot a környezetbarát alapanyagok használatára.

Gazdaság 

Támogassuk, segítsük a magyar gazdaság kis köreit!

„A gazdaság több mint egyszerű árucsere, emberi kapcsolatok vannak mögötte. Ha a kedvelt szolgáltatóinkat hirtelen teljesen magukra hagyjuk, akkor lehet, hogy pár hónap múlva, mikor újra keresnénk őket, már nem lesznek ott. Oszd meg ezt az üzenetet, és jelöld be azokat, akik számíthatnak rád!” – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kuratóriuma összefogásra buzdító nyílt levelében.

Gazdaság 

Egyre több vállalat lép a járvány leküzdéséért

A divatházaktól az autógyárakig mindenki megmozdult: a társadalmi felelősségvállalás jegyében hozott döntések talán még sosem voltak ennyire kézzelfoghatók.

Gazdaság 

A CIB bank már készül a Föld Órájára

A zöld célokért hosszú évek óta aktívan küzdő CIB Bank vállalta, hogy annyi óráig lekapcsolja irodaházai díszkivilágítást, ahány like-ot kap a Facebookon a Föld Órájáról szóló bejegyzése.

Gazdaság 

Zöldülő cégek – az újrapapíron és a villanykapcsolón túl

A céges zöldítések nem tegnap kezdődtek, de az elmúlt pár évben pörögtek fel igazán. Az információterjedés gyorsulásával láthatóbbá váltak a fogyasztói társadalom következményei és ezzel együtt a felelősök is. Ez egyre több céget sarkall cselekvésre.

zoldpszichologia.blog.hu
Gazdaság 

A környezetbarát tisztaság többszörösen megéri

A turisztikai, vendéglátóipari szolgáltatók akár minimális változtatásokkal, kis odafigyeléssel is kizöldülhetnek, ami az árbevételben is kézzelfogható eredményt hozhat. A vendégek ma már nemcsak keresik a zöldszolgáltatásokat, de hajlandóak többet is fizetni értük.

Gazdaság 

A kényszermigrációtól a klímamenekültekig – Az éghajlatváltozás biztonsági kockázatai

Átfogó cikk az édesvízhiányból fakadó környezeti problémák nyomán fellépő szegénység, alultápláltság és időszakos vagy tartós éhínség várható népvándorlási következményeiről.

masfelfok.hu
Gazdaság 

Klímabarát kockákra vált a Lego

A tervek szerint a Legónál 2025-től megválnak az egyszer használatos műanyag zacskóktól, és 2030-ra már a teljes termékpaletta környezetbarát elemekből készülhet.

Gazdaság 

Bankkártyák környezetbarát csavarral

A bunq legújabb pénzügyi terméke egy Green card nevű fém Mastercard bankkártya, melynek használatával a kártyabirtokosok minden elköltött 100 euró után egy-egy fa ültetéséhez járulnak hozzá.

Gazdaság 

Takarítási kampány a Csomolungma lejtőin

A Nepáli Hegymászószövetség arra szólította fel a nepáli kormányt, hogy miután az idei hegymászószezont úgyis le kellett fújni, ragadja meg az alkalmat a Csomolungmán felhalmozódott szemét eltakarítására.

Gazdaság 

Minden esetben jó megoldás a zöldcsomagolás?

Noha a zöldcsomagolások mind az előállítási technológiát, mind a felhasznált alapanyagokat illetően a környezetterhelés csökkentésére törekszenek, és az alkalmazott módszerek jelentős része valóban előrelépést mutat, néhány esetben mégis problémát jelenthetnek a környezetre nézve. (Fotó: Okkisafire/Wikimedia Commons)

nrgreport.com
Gazdaság 

Néhány példa a zöldcsomagolásra

A gombaalapú „polisztiroltól” a hullámkartonig – a környezetbarát csomagolások nem csak az árut óvják, a környezetet is!

Gazdaság 

Gördülékeny átállás: zöldáramra váltanak a Bridgestone-gyárak

Márciustól teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezi villamosenergia-szükségletét a tatabányai Bridgestone-gyár. Az átállásnak köszönhetően a Bridgestone tovább csökkenti európai CO2-kibocsátását.

Gazdaság 

A vagyon a klímát biztosan nem boldogítja

Egy 86 országra kiterjedő vizsgálat alapján elsősorban a társadalom módos tagjait terheli felelősség a kialakult klímakrízisért – állapították meg a Leedsi Egyetem kutatói. 

Gazdaság 

A Starbucksnál is betelt a pohár

A műanyag bevonatos eldobható küblik helyett új, környezetbarát változat tesztelésébe kezd a kávézólánc.

Gazdaság 

Így épül a körforgásos gazdaság Európában

Az Európai Bizottság célja, hogy a termékek életciklusának különböző szakaszaira kiterjedő intézkedések révén az európai gazdaságot alkalmassá tegye a zöld jövőre, erősítse versenyképességét, védje a környezetet, és ugyanakkor új jogokat biztosítson a fogyasztók számára.

Gazdaság 

Bill Gates „nyugdíjba megy,” hogy fontos ügyek megoldásán dolgozhasson

Bár a kapcsolatot nem szünteti meg cége vezetésével, a Microsoft milliárdossá lett alapítója erőfeszítéseit mostantól a klímaváltozásra és más globális kihívások megoldására koncentrálná.

Gazdaság 

Az egyik legnagyobb autóipari beszállító nem fékez, ha a fenntarthatóságról van szó

A Schaeffler-csoport proaktív módon segít formálni azt a messzemenő átalakulást, amely jelenleg megy végbe a mobilitási és energiaszektorban.

Gazdaság 

Befektetések a változásba

A fenntarthatóság mint befektetési szempont a lakossági ügyfelek és az intézmények körében is világszerte egyre népszerűbb. Itthon azonban még csak nagyon kevés cégnek van fenntarthatósággal kapcsolatos (ESG) minősítése, ezen a téren még lenne hova fejlődni.