2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gazdaság 

Átadták a 2018-as Fenntartható Jövőért díjakat

Idén másodszor adták át a Fenntartható Jövőért díjakat a fenntarthatóság területén tett kiemelkedő vállalati, vezetői és személyes teljesítmények elismeréseként csütörtökön Budapesten.

Gazdaság 

A világ legtisztább országa – mégis szenved a klímaváltozástól

A mindössze 800 ezer lakosú, de a Svájccal megegyező területű himalájai királyság, Bhután a világ legkevésbé szennyező országa. Már ami a szén-dioxid-mérleget illeti.

Gazdaság 

A gazdag országokban kidobott ételek véget vethetnének a világ éhezésének

A gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi (209 ezer milliárd forintnyi) étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének – állapította meg David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője.

Gazdaság 

Kis lábnyomával tűnik ki az idei BrandFestival

Az idei BrandFestival a rendezvény programjában és megvalósításában is a társadalmi felelősségvállalásra helyezi a hangsúlyt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zero waste filozófia kap kitüntetett figyelmet.

Gazdaság 

Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre

Az Európai Bizottság és a Bill Gates elnökletével működő Breakthrough Energy tiszta energiákkal foglalkozó, 100 millió euró tőkéjű befektetési alapot hozott létre – közölte az uniós bizottság szerdán.

Gazdaság 

A világ szegényei fizetik meg a klímával kapcsolatos halogatás árát

A fejlett országok lakossága már hozzászokott, hogy a menetrendszerű nyári hőhullámok idején tető alatt, légkondicionált helyiségekben, megfelelő folyadékfogyasztással vészelje át a meleg órákat – a kánikula még így is nyomot hagy az rajtuk. De mi vár az elmaradott térségekben áram és víz nélkül tengődő tömegekre?

Gazdaság 

A sör ára is duplájára nőhet a klímaváltozás miatt

Rettenetes áremelkedésre számíthatnak a világ sörfogyasztói, a legnagyobb csapást a kulcsfontosságú sörös nemzetek szenvedik majd el. Világszerte nagyjából 17 százalékkal kevesebb árpamalátára lehet majd számítani, ennek következtében pedig akár duplájára is emelkedhet a sör ára.

Gazdaság 

Parfüm, a körkörös gazdaság jegyeivel

A parfümök készítésekor keletkező hulladékból is parfümöt készít egy francia márka – írja az nlcafe.hu.

Gazdaság 

Ausztrália nem hallgat az intésre

A klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak és intések nem bizonyulnak elegendőnek ahhoz, hogy Ausztrália feladja az ország gazdaságának egyik legfontosabb pillérét: a szénkitermelést. Csakhogy ennek a következményeit valamennyien megérezhetjük majd.

Gazdaság 

A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja

A fast fashion láncok térnyerésével egyre súlyosabbá válnak a ruhaipar környezetromboló hatásai. A fast fashion modellje szerint működő vállalatok termékeiket az aktuális trendek alapján saját tervezésben gyártják le, és a közbenső fokokat kiiktatva olcsón és gyorsan juttatják el a piacra.

Gazdaság 

Újabb thaiföldi szigetcsoporton korlátozzák a turizmust

A thaiföldi kormány újabb korlátozást vezetett be azért, hogy megóvja természeti kincseit a tömegturizmustól. Keddtől tilos a thai partokhoz közeli Szimilan-szigeteken tölteni az éjszakát, kivéve az engedéllyel rendelkező mélytengeribúvár-társaságok szervezésében oda érkezőket.

Gazdaság 

Egy német startup megvásárolná a kivágásra ítélt, 12 ezer éves német erdőt

Vételi ajánlatot tesz a Hambach-erdő megmaradt részére az Ecosia nevű nonprofit startup. A „környezetbarát keresőt” működtető vállalat a hirdetési bevételei nagy részét környezetvédelemre költi, és már 40 millió fát ültetett világszerte.

Gazdaság 

Ehhez a 10 vállalathoz köthető a legtöbb eldobott műanyagszemét a világon

Hat kontinens szemetét vette górcső alá egy vizsgálat, hogy kiderüljön, mely vállalatok termékeiből emelkednek a világot elborító hulladékhegyek és -hullámok – számolt be a forbes.hu.

Gazdaság 

Az idei Nobel-díjasok rávilágítottak a klímaváltozás nyomában fellépő globális gazdasági problémákra

A Nobel-díjjal most kitüntetett közgazdászok rávilágítottak arra, hogy a világgazdaság problémái olyan veszélyesek lehetnek, mint a természeti katasztrófák, egyúttal a természeti változásoknak is komoly gazdasági hatásaik vannak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. 

Gazdaság 

Az élelmiszer-pazarlás ellen indít akciót a Tesco és a Nestlé

Újabb, az élelmiszer-pazarlás elleni fellépést támogató akciót hirdet a Tesco és a Nestlé közösen, melynek keretében a kijelölt termékek értékesítésével a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet támogatják.

Gazdaság 

Mennyi erőforrást pazarolunk egy termékre, ami megbetegít és megöl?

A dohányzás káros az egészségre, de nemcsak a szervezetünket, hanem a környezetünket is tönkreteszi. Mennyi erőforrás elpazarlásába kerül egy termék, ami megbetegít és öl? – a WHO legfrissebb jelentéséből megdöbbentő adatok derültek ki.
(Fotó: pexels.com)

piacesprofit.hu
Gazdaság 

Lehetetlen lesz biztosítást kötni a klímaváltozás miatt az emberi élőhelyek nagy részében

A tudósok mellett az üzleti szféra is egyre inkább elkezd alkalmazkodni a várható változásokhoz, és elkezdte beárazni a klímaváltozást. 

Gazdaság 

Ázsiában jöhet lendületbe a körforgásos gazdaság

Az ázsiai országok a mindennapos használati tárgyak gyártásának éllovasai, ráadásul egyre növekvő népességük és fejlődő életszínvonaluk miatt az általuk okozott műanyagszennyezés is egyre nagyobb. Érthető hát, hogy itt került sor az 5. Zöld Ipar Konferenciára.

Gazdaság 

Az üzletnek ne csak célja – értelme is legyen!

Mindannyian jobban járnánk, ha a vállalatok élén tudatos, az üzleti érdekeken túlmutató célokkal felvértezett vezetők állnának – a fastcompany.com-on megjelent írásukban Patrick Cook-Deegan és Kendall Cotton elmélkedik a sikeresen működtetett fenntartható vállalatok mögött rejlő titokról.

Gazdaság 

Kaliforniában nem árulnak többé állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokat

Kalifornia kormányzója, Jerry Brown pénteken írta alá a mérföldkőnek számító törvényt, ami betiltja minden olyan kozmetikai termék árusítását Kalifornia területén, amit állatokon teszteltek.