2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gazdaság 

A P&G új környezetvédelmi fenntarthatósági célok kitűzéséről adott hírt

A Procter & Gamble bejelentette, hogy a vállalat már most számos célkitűzést teljesített az eredetileg 2020-ra kitűzött környezeti fenntarthatósági céljai közül, megfelelő tervekkel rendelkezik a többi célkitűzés megvalósítására, és további széles körű célokat fogalmazott meg, amelyek elérését 2030-ra tűzte ki.

Gazdaság 

Komoly elismerésben részesült a Telekom

A legjobb közép-európai fenntarthatósági jelentéseket díjazó régiós Zöld Béka Díjátadón a Magyar Telekom Csoport fenntarthatósági jelentése különdíjat nyert. A vállalat jelentését tavaly ősszel a Deloitte Magyarország díjátadóján a független zsűri egyöntetűen a legjobbnak ítélte, és ezzel a régiós döntőbe juttatta.

Gazdaság 

Zöldkötvények, avagy zöldforradalom a pénzügyi szektorban

Az elmúlt években az ún. „zöldkötvények” kibocsátása dinamikus emelkedésnek indult, és egyes várakozások szerint ez a trend a jövőben is folytatódhat. A piac jelenleg még korai fázisában jár, nincs egyértelmű meghatározása és standardja a zöld címkének, ezért nagy körültekintést igényelhet a valódi zöldkötvények kiválasztása. A portfolio.hu-n megjelent elemzés a piac jelenlegi állapotát és a kihívásokra születő válaszokat igyekszik megvizsgálni. 

portfolio.hu
Gazdaság 

Környezetbarát módszerrel fogja előállítani söreit a világ legnagyobb sörgyártója

Környezetbarát módon fogja előállítani termékeit a világ legnagyobb sörgyártója, emiatt 5%-kal tudja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását. Az AB InBev belgiumi székhelyű vállalat egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely az erjedés előtti malátázáshoz szükséges gázbuborékokat a víz és a komló forralása nélkül állítja elő.

Gazdaság 

Elképesztő károkat okoztak tavaly a természeti katasztrófák

2011 után a tavalyi év volt az elmúlt 50 év leginkább katasztrófasújtott esztendeje. A globális kár akkora, mintha eltörölték volna Egyiptom teljes gazdaságát. Az összesítést kiadó svájci biztosító szerint ennél is rosszabb évek jöhetnek.

Gazdaság 

A gáztámogatás és karbonkibocsátás kényes összefüggései

A világ kormányai 2015-ben a párizsi klímaegyezményben vállalták nemzetgazdaságuk légszennyezésének csökkentését. De ugyanebben az évben ugyanezek a kormányok 400 milliárd dollárnak megfelelő összeget fizettek ki a fosszilis energiahordozók ártámogatására.

Gazdaság 

Zöldforradalom nélkül az internet is összeomolhat

Ha nem sikerül alacsony karbontartalmú, energiatakarékos fejlesztésekkel megújítani az internetezés jelenlegi infrastruktúráját, akkor a világháló és a dolgok internetjének energiaigényei óriási energiaválságot idézhetnek elő. A piacesprofit.hu Klímablogja a válság elkerülésének esélyeit mérlegeli.

piacesprofit.hu
Gazdaság 

Váratlan helyről kongatták meg a vészharangot

Radikális forgatókönyvet ismertetett a Royal Dutch Shell a klímaváltozás megállítására. Az olajóriás szerint szerint a világnak 2070-re kellene elérnie a karbonsemleges állapotot, vagyis gyakorlatilag nullára csökkentenie a globális szén-dioxid-kibocsátást azért, hogy teljesüljön a Párizsi Klímaegyezmény célja. Ehhez azonban a tanulmány szerint a jelenlegi erőfeszítések egyértelműen elégtelenek, az energiaátmenetet pedig minden tekintetben gyorsítani kell annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a katasztrofális mértékű klímaváltozás. A tanulmány megfontolásait a portfolio.hu írása részletesen ismerteti.

portfolio.hu
Gazdaság 

Környezetbarátabbá válna az Electrolux

A cég közzétette 2017-es fenntarthatósági jelentését, amely szerint jelentősen csökkentené ökológiai lábnyomát. A csoport 2005-höz képest 59 százalékkal csökkentette tevékenysége (gyárai, raktárai és irodái) karbonlábnyomát.

Gazdaság 

Új klímaváltozási stratégia a Generalinál

A vállalat új klímaváltozási stratégiája a befektetési és kockázatvállalási tevékenységekre is kiterjed. A Generali mint alapkezelő növeli jelenlétét a zöldvállalkozásokban, és fokozatosan csökkenti a kitettségét a szénágazathoz kapcsolódó vállalatokban. Kockázatvállalás terén a biztosító növeli a környezeti értékkel bíró termékek körét.

Gazdaság 

A zöldebbek előnyben

Légszennyezés, vízhasználat és erdővédelem tekintetében osztályozták a nagyvállalatokat. A víz- és energiatakarékosság költségcsökkentő, a zöldülés pedig renoméerősítő eszköz. Az élmezőnyben található az Unilever, a L'Oréal, a Danone, a Ford. Aki nem zöldül, az lemarad, és a lúzerek közé kerül, vélik elemzők.

Gazdaság 

Visszatámadtak a világ legnagyobb olajvállalatai a példátlan klímaperben

Megkezdődött az Egyesült Államokban az a jogi eljárás, amelynek keretében tengerentúli nagyvárosok az olajtársaságok anyagi felelősségét kívánják kimondatni a klímaváltozásban. Bár a Chevron jogi képviselője most először ismerte el, hogy az emberi tevékenységnek domináns szerepe lehet a klímaváltozásban, ugyanakkor elutasította azt az állítást, hogy ezt elsősorban az olajvállalatok tevékenysége okozná – úgy érvelnek, a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének oka gyakorlatilag független a fosszilis energiahordozók kitermelésétől: az sokkal inkább a fogyasztók felelőssége.

Gazdaság 

Nem csitulnak az élelmezési válságok

Friss adatok jelentek meg a globális éhezés mértékéről. Ezek alapján tavaly 51 országban mintegy 124 millió lakost érintett súlyosan az éhínség – 11 millióval többet 2016-hoz képest – olvasható az élelmezési válságokról szóló nemzetközi jelentésben. 

Gazdaság 

Az enyhébb telek következményeit nyögi a skandináv faipar

A sarkkörtől délre eső területeken az év ezen időszakában rendesen hatalmas munkagépek dolgoznak a skandináv erdőségek betonkeménységűre fagyott talaján. A klímaváltozással azonban ez is változni látszik:  a svéd és finn erdészek beszámolói szerint a megszokottnál enyhébb telek nyomán jeges talaj helyett vastag sárban küzdenek a 25 tonnás gépek, hogy összegyűjtsék a papír- és kartongyártáshoz szükséges alapanyagot – tudósít a bloomberg.com.

Gazdaság 

Kína döbbenetes szeletet hasít ki a világ nyersanyagfogyasztásából

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, egyedül az Egyesült Államok előzi meg az ázsiai nemzetet. Rengeteg az építkezés és az infrastrukturális beruházás, ami miatt az ország néhány nyersanyagból többet vagy annyit fogyaszt, mint a világ többi része együttvéve.

Gazdaság 

Az átláthatóságra szavaz pálmaolajügyben az Unilever

Őserdők kiirtásával, őshonos fajok elűzésével, őslakosok kilakoltatásával, településeik ledózerolásával teszünk szert azokra az olajpálma-ültetvényekre, melyekből a pálmaolajat kapjuk a margarinunkhoz, a testápoló szereinkhez, a csokoládénkhoz és egy sor más kozmetikai meg gasztronómiai termékhez? Az Unilever igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba e kérdésben.

Gazdaság 

Túl alacsonyak az energiaadók, hogy megfékezhessék a klímaváltozást

Az iparilag fejlett és ezért nagy energiafogyasztónak számító országokban túl alacsonyak az energiaadók, nem hoznak elég pénzt az államkincstárakba a zöldgazdaság fejlesztésének támogatására, figyelmeztet az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD – számolt be a piacesprofit.hu Klímablogja.

piacesprofit.hu
Gazdaság 

A szennyezési háború megváltoztathatja a világot

Négy évtizednyi törékeny gazdasági növekedés tette Kínát a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójává. Most a kormány változtatni próbál a helyzeten, de nem egyszerűen a szennyezésnek vet véget, zöldpolitikájával vezető szerepre tör a technológiai innovációkban – hívja fel a figyelmet a Bloomberg összefoglalójára az nrgreport.com.

Gazdaság 

Az Európai Bizottság cselekvési tervet mutatott be a gazdaság „kizöldítésére”

Cselekvési tervet mutatott be csütörtökön az Európai Bizottság a tisztább és fenntarthatóbb gazdaság megteremtés érdekében. Közleményében a brüsszeli testület rámutatott: sürgősen cselekedni kell, ugyanis évente körülbelül 180 milliárd euró további beruházás szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió eleget tehessen a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, például 40 százalékkal csökkentse 2030-ig az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Gazdaság 

250 szennyező cégen múlik a világ sorsa

A világ 250 legnagyobb légszennyezőnek számító tőzsdei cégének még mindig csak az egyötöde rendelkezik emissziócsökkentési stratégiával. A Reuters és a Carbon Disclosure Project új, közös elemzése szerint az üzleti tevékenység dekarbonizációja javítja a nyereségességet – számolt be a piacesprofit.hu Klímablogja.

piacesprofit.hu