2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO

Június 18-a 2016 óta az Egyesült Nemzetek Szövetsége kezdeményezésére a Fenntartható Gasztronómia Napja. Ez alkalomból idén Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a vendéglátó szektor egyik legjelentősebb partnere, a fenntarthatóság szempontjából is piaci trendszetter METRO áruházlánc.

Gazdaság 

A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja

A KPMG felmérése szerint az ingatlanfejlesztők számára egyelőre még fontosabb az ESG-szempontoknak történő megfelelés, mint az ingatlanhasználóknak: bár a piac hajlandó a zöldépületekért 5-10 százalékos bérleti prémiumot fizetni, a KPMG szerint a fejlesztők és kivitelezők, illetve a felhasználók ESG-tudatossága közti különbség még okozhat feszültséget az árazásban.

Gazdaság 

Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi

Az ipar szén-dioxid-mentesítésével is foglalkozó Mitsubishi Heavy Industries (MHI) hajóépítő cége egy olyan úszó teherszállító kialakításán dolgozik, mely a légkörből begyűjtött, cseppfolyósított szén-dioxidot tudná tengeri úton A-ból B-be juttatni.

Gazdaság 

Új termékekkel bővíti környezettudatos kollekcióját a Lidl

A vállalat időszakos textilpalettájában olyan női és gyermekruhákat kínál, melyek nemcsak karbonsemlegesek, hanem tanúsítottan fenntarthatóak is.

Gazdaság 

Ilyen zöld bankokat szeretne a Z generáció

A McKinsey tanácsadó cég megbízásából végzett felmérés szerint a Z generációhoz tartozók (10–25 évesek) a fogyasztást egyszerre tekintik az identitásuk kifejezésének és erkölcsi kérdésnek, és ebben a szellemben fogalmazzák meg a pénzintézetekkel szembeni elvárásaikat is.

Gazdaság 

Fenntarthatósági alprogram indult az Országos Vállalkozói Mentorprogramban

A Vállalkozz fenntarthatóan! című programot Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke indította el. Hangsúlyozta, a környezettudatos szemléletmód, a vállalkozások működésének zöldítése ma már a kkv-szektor számára is nélkülözhetetlen.

Gazdaság 

2,4 milliárd eurós befektetési támogatást jelentett be az Európai Bizottság

A Modernizációs Alapból biztosított támogatás célja, hogy segítse a zöldgazdaságra való mielőbbi átállást hét országban, köztük Magyarországon.

Gazdaság 

Csúcstechnológiával csökkentik kibocsátásukat a legfejlettebb ipari cégek

Egyre inkább a fenntarthatóság lesz a fejlesztések meghatározó célja azoknál a termelőcégeknél, amelyek fejlett ipar 4.0 technológiákat és megoldásokat használnak – derül ki a Schneider Electric és az MIT Technology Review közös kutatásából.

Gazdaság 

A környezet szempontja is érvényre juthat a magyar reklámokban

A kommunikációs szakemberek szerint a magyarországi reklámiparnak a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra is figyelnie kell a reklámok készítésénél. Ezt segíti elő a három szakmai szövetség által elindított Green Pledge kezdeményezés, amely a jó gyakorlatok elismerésére szolgál – hangzott el sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Gazdaság 

Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök

Hosszúra nyúlt tervezési időszakot követően az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói végleges döntésre jutottak a fogyasztóelektronikai eszközök egységes vezetékes töltésének ügyében, rengeteg típusú eszköz esetében kötelező lesz az USB-C-kapu használata.

Gazdaság 

Cukornádból és PET-palackból is készül már legó

A cég már 2015-ben elhatározta, hogy a jelenleg használt, kőolajból származó műanyag helyett új, környezeti szempontból fenntarthatóbb alapanyagot keres a készleteiben található alkatrészeknek.

Gazdaság 

Közösségi irodaterek és környezetbarát megoldások – az OTP új irodaháza

A XIII. kerületi Madarász utcában, a Market Zrt. kivitelezésében épült M12 számos innovatív megoldással négy év alatt készült el, és több mint háromezer fő számára biztosít közösségi és irodateret – mondta el Csányi Péter, a bank vezérigazgató-helyettese a megnyitó eseményen.

Gazdaság 

A drónok vethetnek véget a tűzijátékkal járó szennyezésnek?

A drónrajokkal végrehajtott performance-ok környezetbarát alternatívát jelenthetnek a környezetszennyező, az emberi egészséget és az állatokat is veszélyeztető tűzijátékoknak.

Gazdaság 

Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak

Az Epson megbízásából készült kutatás szerint ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, azzal a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiafelhasználásukat, amivel 1300 millió kilogramm szén-dioxidot lehetne megtakarítani. Ez több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű.

Gazdaság 

A fenntartható működés a műanyagiparnak is érdekében állna

Egy új jelentés szerint a csökkenő piaci részesedés és a szigorodó szabályozás is veszélyezteti az európai műanyag- és vegyipar jövőjét. A helyzeten a fenntarthatóbb gyakorlatok felé való gyors elmozdulás segíthetne.

Gazdaság 

Steiner Attila: komoly iparfejlesztési lehetőség van a zöldgazdaságban

Magyarországnak jó kiinduló adottságai vannak, be kell azonosítani azokat a területeket, ahol a legkedvezőbb pozíciókat érheti el az európai zöld iparban – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára a McKinsey tanácsadó cég új, a magyarországi klímasemlegesség eléréséről készített tanulmányának bemutatóján.

Gazdaság 

Útiterv készült az európai építőipar klímabarát fordulatához

Európa épületállományának nagy része elöregedett és nem energiahatékony – a 2050-es EU-s klímacélok elérése érdekében a felújítási arányt legalább meg kellene duplázni. A World Green Building Council bemutatta az első olyan uniós szintű szakpolitikai útitervet, amely az épületek és az építési folyamatok teljes életciklusra vonatkozó dekarbonizációjának felgyorsításával foglalkozik.

Gazdaság 

A dohányipar nem csak a fogyasztók egészségét károsítja

A dohányipar tevékenysége a talaj, a levegő és a vizek szennyezettségét is súlyosbítja, valamint fokozza az erdőirtásokat egy mexikói szakértő szerint.

Gazdaság 

Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek

A New Climate Institute februári jelentése rávilágított: a nagyvállalatok jelentős része félgőzzel teljesíti a saját fenntarthatósági vállalásait, főleg a Google és Amazon nem áll jól ezen a téren.

Gazdaság 

Ezek az innovatív és fenntartható startupok vívták ki az MVM Edison zsűrijének elismerését

Tőkét, szakértelmet, mentorálást és kapcsolatrendszert is nyertek a 2022-es startupverseny győztesei: decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison idei díjazottjai között.