2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

A bitcoinért valamennyien súlyos árat fizethetünk

Rendkívül káros a környezetre a bitcoinbányászat egy friss kutatás alapján: német kutatók a nyilvános kibocsátásokat és az IP-címeket alapul véve arra jutottak, hogy a bányászat olyan mennyiségű energiát használ fel, hogy szén-dioxid-kibocsátása nagyobb, mint Jordániának.

Gazdaság 

A L'Oréal csinos eredményekkel menetel a fenntarthatóság felé

A vállalat „Sharing Beauty With All” programjával jelentős eredményeket ért el az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vállalt kötelezettségeinek teljesítésében.

Gazdaság 

A napi fogyasztási cikkek gyártása is lehet környezettudatos?

Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft. frissen kinevezett ügyvezetője a napi.hu kérdéseire válaszolva őszintén beszélt a nehézségekről, a fogyasztói és szabályozói elvárásokról, amelyek állandó fejlesztésre és gyors reakciókra sarkallják az iparágat. (Fotó: napi.hu)

napi.hu
Gazdaság 

Az IKEA nem fogy ki az ötletekből, ha a fenntarthatóságról van szó

Jövő évtől a vállalat termékei gyártásához kizárólag újrahasznosított poliésztert használ majd, emellett piacra dob egy új, a Földközi-tengerből kinyert műanyaghulladékból készülő kollekciót, és a büfékben alternatív, növényi alapú húsgolyóval is várja vásárlóit.

Gazdaság 

Bíróság előtt a nagyvállalat környezetkárosítás miatt

Több mint hétezer-nyolcszáz vietnámi indított pert a Formosa Plastics Group nevű tajvani óriásvállalat ellen egy tajpeji bíróságon, mert a vállalat által okozott 2016-os környezetkárosítás után a mai napig sem kaptak semmiféle kártérítést.

Gazdaság 

Az alkalmazkodó cégek a klímavédelem nyerterseivé válhatnak

Az éghajlatváltozás hatalmas veszteséget, a zöldbefektetések ugyanakkor bőséges nyereséget hozhatnak a világvállalatoknak a Carbon Disclosure Project felmérése alapján.

Gazdaság 

A pazarlás csökkentése bomba üzlet

Az ENSZ adatai szerint a világszerte elkészített élelmiszerek harmada végzi a szemetesben. Egy új felmérés szerint egy év alatt megtérül az a befektetés, amit az éttermek az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében folyamataik átalakítására fordítanak. Az egy év lejárta után pedig 2 százalékkal csökkennek a költségeik.

Gazdaság 

Véget ér az intézményes pazarlás Franciaországban

Edouard Philippe francia kormányfő kedden bejelentette, hogy betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését, a jövőben ezeket be kell szolgáltatni újrahasznosításra, újrafeldolgozásra.

Gazdaság 

Díj a legzöldebb bankoknak

Első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat az ökológiai lábnyom csökkentéséért legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények. A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. 

Gazdaság 

Megvalósulóban az észszerű csomagolásokról szóló álom

Az Egyesült Államokban két hete debütált a Loop, a magyar származású üzletember, Tom Szaky ötletére épülő modell, amely a visszaváltható samponos flakon és a többször használatos jégkrémes doboz utópisztikus világába repíthet bennünket.

Gazdaság 

A kibocsátás csak a fogyasztással együtt csökkenhet?

A fogyasztáscsökkentési beruházásnak hosszú távon nincs alternatívája, és bár fontos a politikai vélemény, a vállalati döntéshozókra és az egyénre is legalább ilyen komoly felelősség nehezedik – mondta a Népszavának a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) távozó ügyvezető igazgatója.

Gazdaság 

Friss ötletekkel zöldül a söripar

A Heineken Hungária második alkalommal hirdette meg Dobd a C-t címmel egyetemistáknak szóló versenyét. Logisztikai szemléletváltás, energetikai megújulás és mikroalga-technológia – ilyen megoldások kerültek a Heineken Hungária fenntarthatósági versenyének döntőjébe.

Gazdaság 

A kenyai „IKEA” a hátrányból is előnyt barkácsol

Immár egy évtizede működik Kenyában az ország egyik legígéretesebb vállalkozása, a gyerekbútorokat gyártó FunKidz, amelyet egyesek „Afrika IKEA-jának” tartanak.

Gazdaság 

Az áruházláncok is a fenntarthatóság útjára lépnek

A csomagolóanyagok, a boltokban kapható táskák és számos más termék területén az üzletláncok már keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel visszaszoríthatják a tevékenységük nyomán keletkező hulladék mennyiségét. (Fotó: Steve Buissinne/pixabay.com)

magyarhirlap.hu
Gazdaság 

A tudatosság ideje eljött, a diszkontáruházak ideje lejárt?

Németországban a vásárlói szokások átalakulása nem kedvez az olcsó, ám csak szűk választékot biztosító üzletláncoknak.

Gazdaság 

A fenntarthatóság útjára lépett az LG

Az LG Electronics Zero Carbon 2030 néven intenzív kibocsátáscsökkentő programot indított útjára, amellyel 12 év alatt világszinten nullára kívánja csökkenteni a tevékenységéből adódó nettó szén-dioxid-kibocsátást.

Gazdaság 

A papírgyártás is lehet környezetbarát

12 milliárd forintos zöldfejlesztést jelentett be a világ egyik legnagyobb papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity. A cég a jövőben alternatív, fenntartható rostszálak felhasználásával gyártja higiéniai papírtermékeit.

Gazdaság 

Az olvadástól várják a kereskedelem fellendülését

A klímaváltozás miatt felolvadt északi hajózási útvonalakon nagy haszonnal zajlik a szállítmányozás, így Oroszország kifejezetten küzd a terület újbóli eljegesedése ellen.

Gazdaság 

Fejlődés és fenntarthatóság?

Magyarország gazdaságfejlesztési stratégiája klímabarát – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára: miközben tavaly a magyar gazdaság 4,9 százalékkal bővült, az Eurostat szerint 0,8 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása az országban.

Gazdaság 

Kapitalizmus, klímaváltozás és az ellenállás lehetőségei

A klímavédelmi mozgalmak célja általában az, hogy különféle békés – mint Greta Thunberg – és kevésbé békés eszközökkel nyomást gyakoroljanak saját kormányaikra és a világ vezetőinek nemzetközi közösségére, hogy tegyenek lépéseket a klímakatasztrófa elhárítása érdekében. De vajon célt érhet-e ez a stratégia? (Kép: MTI/Mohai Balázs)

merce.hu