2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Sorsfordító változás a világ egyik legismertebb sörénél

Változtat a Guinnesst gyártó óriáscég, a Diageo, a sör csomagolásán. A környezet védelme érdekében a híres ír sör dobozos, négyes kiszerelésénél elhagyja az úgynevezett multipackot összefogó műanyag fóliát.

Gazdaság 

Egyre több magyar cég csatlakozik a Körforgásos Gazdaság Platformhoz

Újabb 20 szervezet és vállalat írta alá a Körforgásos Gazdaság Platform Egyetértési nyilatkozatát, ezzel 68-ra bővült a Holland Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) kezdeményezésére 2018 novemberében megalapított Körforgásos Gazdaság Platformhoz csatlakozottak száma.

Gazdaság 

Megvannak az InnoMax Díj nyertesei

Az Invitech InnoMax Díjának középpontjában ebben az évben a nonprofit szervezetek innovációs törekvéseinek felkarolása állt. Az infokommunikációs cég pályázatán egyebek mellett egy egészséges, környezettudatos táplálkozást támogató alkalmazás is a győztesek közt volt.

Gazdaság 

A vásárlók döntöttek, az Aldi zöldül

Az áruházlánc a közösségi médián keresztül kérte ki fogyasztói véleményét: menjenek vagy maradjanak a saját márkás termékek műanyag fedelei.

Gazdaság 

Feltörnek a fenntartható szívószálak

Acélból készült szívószálakat árul ezentúl a REWE. A német cég a tengerek egyik legnagyobb szennyezőjeként számon tartott műanyag szívószálak helyett kínál alternatívát.

Gazdaság 

Zöldpénzügyek: piaci kudarcból üzleti lehetőség

„Miközben a klímaváltozás klasszikus piaci kudarcként a gazdaság társadalmilag nem optimális működésének következménye, megfékezésének – némileg paradox módon – éppen az átalakuló pénzügyi szektor lehet a kulcsa.”

vg.hu
Gazdaság 

Kizárólag fair trade-banánt árul a belga LIDL

A Lidl Belgium nemrég bejelentette, hogy ez év közepétől kizárólag fair trade banánt árul boltjaiban.

Gazdaság 

A Mol is lép egyet a körkörös gazdaság felé

Felvásárolja a Mol-csoport a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora-csoportot. A Mol hétfői közleménye szerint a német Auróra vállalat főként az autóipart látja el egyedi, zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékból az adott célra összeállított alapanyag-keverékkel.

Gazdaság 

A körforgásos gazdaság éllovasai

Már kezd körvonalazódni, hogy mely startupok lesznek a körforgásos gazdaság sztárjai. Olyan technológiai áttöréseket érnek el, amelyekkel semmilyen matéria nem marad parlagon.

piacesprofit.hu
Gazdaság 

A legnagyobb ásványvizes cégek visszaszorítanák a műanyag palackokat

A palackozott vízzel kereskedő óriáscégek is keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel kiszabadulhatunk az egyszer használatos műanyagok erőforrás-pazarló és szennyező csapdájából.

Gazdaság 

Már az állami vagyonalapok is lépnek

A szénhidrogénekre koncentráló nagy nemzeti vagyonalapok esetében is megfigyelhető a megújuló energiákba történő befektetés erősödése.

Gazdaság 

Kalkulációk, előrejelzések az olajipari cégek kapcsán

Hatalmasat eshet az olaj- és gázipari részvények értéke a következő évtizedekben a klímaváltozás ellen tett lépések eredményeként. Azonban ha nem történnek kellő lépések a klímaváltozás ellen, akkor még ennél is rosszabb jöhet – mutat rá egy új tanulmány.

Gazdaság 

A klímaváltozás akár 4 százalékos GDP-visszaesést is okozhat

A befektetők, ezen belül a befektetési alapkezelők eddig nem sokat foglalkoztak a klímaváltozásból adódó szélsőséges időjárási események hatásaival, pedig egyes szektorokban ez most már megkerülhetetlen lesz a BlackRock amerikai befektetési alapkezelő tanulmánya szerint.

Gazdaság 

Iparkodnunk kéne a gazdaság átalakításával

Gazdaságunk az első ipari forradalom örököse, és a szénhidrogének felhasználásán alapul. Az elkövetkező ipari forradalmaknak túl kell lendíteniük bennünket a fosszilis tüzelőanyagok korszakán, és fenntartható megoldásokkal kell biztosítaniuk 10 milliárd ember számára az élelmiszert, a lakhatást, a tiszta vizet és az ipar termékeit.

Gazdaság 

Erdősítéssel csökkentené karbonlábnyomát a Shell

Korábban a szektorban szinte elképzelhetetlen beruházási tervet jelentett be a Royal Dutch Shell: az olajóriás három év alatt 300 millió dollárt fektet erdősítési projektekbe, ezzel kívánja mérsékelni a tevékenysége és a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás során kibocsátott szén-dioxid klímaváltozást erősítő hatását.

Gazdaság 

171 áruház, 47,5 millió adag adomány

A Tesco 204 magyarországi áruházából már 171-ből adományozza jótékony célra az élelmiszer-felesleget.

Gazdaság 

Átláthatósággal a fenntartható divat felé

A H&M bejelentette, hogy még több információt közöl majd honlapján arról, honnan is származnak a termékei.

Gazdaság 

A plázában járva is tanulhatunk a plasztikról

Nem csak a tudatós vásárlók elvárásai hatnak a vállalatokra, a gazdasági szereplők is tehetnek a fogyasztók szemléletének megváltozásáért, ahogy a maglódi Korzó példája is mutatja.

Gazdaság 

Kölcsönzéssel a körkörös gazdaság felé

A környezetvédelem jegyében bútorkölcsönző szolgáltatást indít az IKEA – jelentette be a társaság a 2017-ben nyitott első fenntartható üzletében, a németországi Kaarstban.

Gazdaság 

Gazdaságossá válhat a szén-dioxid-leválasztás?

Egy újabb kémiai vállalkozás ígéri, hogy meg tudja oldani a Föld légkörében felhalmozódott óriási mennyiségű szén-dioxid olcsó eltávolítását. A befektetők bizalmat szavaztak neki.