2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gazdaság 

Papírra cseréli műanyag szívószálait a McDonald's

Papír szívószálat vezet be az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermében a McDonald's, az Egyesült Államok bizonyos részein pedig a műanyag szívószálak egy alternatív változatát kezdi tesztelni.

Gazdaság 

Évente 25 kiló reklámanyaggal bombázzák a postaládáinkat

Bár úgy tűnhet, hogy a hirdetési piacon átvette az uralmat az internet, egy közelmúltban készített kutatás rácáfol erre. A jelek szerint sok cég továbbra is hatékony marketingeszköznek tartja a papíralapú, postaládákba dobott hirdetőanyagokat, a szórólapoktól és a reklámújságoktól ugyanis képtelen megszabadulni a világ.

Gazdaság 

Lép az IKEA is: 2020-tól nem árul több olyan műanyag dolgot, melyet egyszer lehet használni

Az IKEA két év múlva már sem az áruházaiban, sem az éttermeiben nem akar egyszer használatos műanyagot látni. Ez is része a svéd vállalat klímastratégiájának, amelyben 2030-ra egy élhetőbb bolygó megteremtését tűzte ki célul.

Gazdaság 

Elképzelhető egy hulladék nélküli világ?

A becslések szerint a termékgyártás során felhasznált anyagok csupán egy százaléka marad „használatban” hat hónappal az értékesítés után. Ma a világ top 100 vállalatának közel fele rendelkezik már olyan koncepcióval, amelynek célja, hogy az általuk felhasznált anyagok folyamatosan használatban maradjanak. Ez a koncepció nem más, mint a körforgásos gazdaság.

Gazdaság 

Ferenc pápa a legnagyobb olaj- és gázipari cégeket fogadta a Vatikánban, és a klímaváltozás elleni harc felgyorsítására buzdította őket

Többek között a BP, az ExxonMobil, az Equinor és az Eni gigacégek vezetőit is vendégül látta a Vatikán pénteken és szombaton. A Római Katolikus Egyház egy ideje meglehetősen aktív a klímaváltozás elleni küzdelemben. A mostani, kétnapos rendezvény az Energiaátalakulás és Aggodalom Közös Otthonunkért címet kapta.

Gazdaság 

Kutyabarát munkahely lett a MOL

A fiatal munkavállalókra és a szinte már családtagként kezelt kisállatokra gondolva a legnagyobb amerikai cégek, a Google és az Amazon után a MOL is arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy bevigyék az irodába házi kedvenceiket. Kutatások támasztják alá, hogy az irodai kutyatartás nem csak a kisállatra, a munkavállalókra is pozitív hatással van.

Gazdaság 

Románia lemondott arról, hogy Verespatak felkerüljön a világörökség listájára

Románia kormánya nem támogatja Verespatak  UNESCO világörökségi listára történő felterjesztését. A pályázat visszavonásáról szóló információt Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete erősítette meg szerdán a G4media.ro hírportálnak – számolt be a kronika.ro.

Gazdaság 

Változik az olajcégek klímaváltozással kapcsolatos kommunikációja

A közvélemény nagy többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás valós folyamat, s hogy a szennyezéshez leginkább hozzájáruló szektoroknak kötelességük tenni a következmények enyhítése érdekében. Az olajcégek tisztában vannak ezzel az elvárással, és ez – legalábbis a vállalati kommunikációban – érezteti is hatását.

Gazdaság 

Megindult a verseny az alaszkai olajvagyonért

Az Északi Sarkköri Nemzeti Vadrezervátum ökológiai jelentőségét nehéz felbecsülni. A csaknem 7,7 millió hektáros terület nyaranta vándormadarak költőhelye, de ez a szaporodási helye a csak Alaszkában őshonos Grant karibuknak is.

Gazdaság 

Távmunkával a fenntarthatóságért

2017-ben a Magyar Telekom lett a telekommunikációs szektor legfenntarthatóbb cége. A csoport 2014–2017 között a vállalat szénkibocsátásának hatásait ellensúlyozandó mintegy 600 millió forintot fordított környezetvédelmi beruházásokra.

Gazdaság 

Egymilliárd dollárt fektet a fenntartható jövőbe a világ legnagyobb édességgyártója

Jelentős mérföldkőhöz ért a globális édesség- és kisállateledel-gyártó Mars vállalat, amikor tavaly szeptemberben bejelentette „Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű tervét. 

Gazdaság 

Nincs értelme a sarkköri olaj kitermelésében gondolkodni?

A  párizsi klímaegyezményt 200 tagország kompromisszumaként létrehozó ENSZ-ügynökség, az UNFCCC egykori főtitkára, Christiana Figueres három okot sorol fel, amelyek az Északi-sark megbolygatása ellen szólnak.

Gazdaság 

Szövetséget kötött az E.On, a H&M, a Scania és a Siemens

A párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek eléréshez a nehéz-tehergépkocsikkal végzett árufuvarozás teljes mértékű szén-dioxid-semlegesítése szükséges, a négy vállalat pedig a változás ütemének felgyorsítása érdekében szövetséget kötött, és másokat is felkért, hogy csatlakozzanak. 

Gazdaság 

Már nem csak a termék, a vállalat hasznossága is szükséges a fogyasztó meggyőzéséhez

Egy amerikai fogyasztók körében végzett felmérés alapján a vásárlók szívesen alakítanak ki érzelmi kötődést olyan márkák felé, amelyek működésük során társadalmi problémák megelőzésére, kezelésére is erőfeszítéseket tesznek. A fogyasztók ráadásul szívesen viszik hírét az ilyen vállalatnak, és munkavállalóként is előnyben részesítik őket.

Gazdaság 

Jótékonykodó vállalatok

Előrelépést jelent a nagy márkák számára, ha olyan, mára nem csak hasznosnak, de divatosnak is számító elveket követnek, mint a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a megújuló energia vagy a rászoruló közösségek segítése – vagy ez csak egy marketingfogás a részükről? A roadster.hu megnézte, miért és hogyan küzdenek a világ legismertebb márkái.

roadster.hu
Gazdaság 

Állatbarát szolgáltatással újítanak a MOL-kutak

A MOL a Vigyél Haza Alapítvánnyal karöltve 50 töltőállomásán helyez ki olyan mikrochip-leolvasókat, amelyek az elkóborolt kutyák hazajutását segítik.

Gazdaság 

Egyetemistákkal zöldül a Heineken

Az egész gyártási folyamatra kiterjedő, holisztikus megoldás nyerte a Heineken Hungária Dobd a C-t! elnevezésű innovációs versenyének döntőjét. Ez nem esettanulmány, nem teszt és nem is szimuláció: Szabó Blanka és Szabó Dániel (BCE, CEU) javaslatából kézzelfogható valóság lesz.

Gazdaság 

A fenntartható közbeszerzéseké a jövő

Minél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben a közbeszerzési eljárásoknál a fenntarthatósági szempontokra, így a költséghatékonyságra és a környezettudatosságra – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Közbeszerzési Hatóság „Felelősen a jövő generációjáért” című konferenciáján Budapesten.

Gazdaság 

Élénkítheti a világgazdaságot a globális felmelegedés szigorú korlátozása

A szigorú korlátozás élénkítené a világgazdaságot, mivel elejét venné, hogy a hőhullámok, szárazságok és áradások több tízmilliárd dollárnyi kárt okozzanak ebben a században – mutatták ki a Stanford Egyetem kutatói, felbecsülve a párizsi klímaegyezmény gazdasági hatásait.

Gazdaság 

Hétmilliárdos fejlesztésével lekörözte a kibocsátási előírásokat a váci cementgyár

Az anyavállalatban lezajlott fejlesztések mintájára megvalósuló projekt eredményeként az üzem porkibocsátása a köbméterenkénti határérték harmadánál is alacsonyabbá vált.