2019. november 22., Cecília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

A Starbucks kedvezménnyel jutalmazza felkészült fogyasztóit

A kávézólánc fontos célkitűzése, hogy kávéházai „zöldebbek” legyenek mind a felhasznált energia, mind pedig az evőeszközök és a csomagolás tekintetében. Ezért vásárlóit is arra bátorítja, hogy saját poharakba méressék kávéjukat.

Gazdaság 

Petícióban sürget mielőbbi lépéseket több óriáscég a globális felmelegedés ellen

A Nemzetközi Energiaügynökségen egyre nagyobb a nyomás azért, hogy vizsgálja felül korábbi becslési gyakorlatát a világ várható fosszilisenergiaforrás-igényéről, és helyezze a hangsúlyt a 2015-ös párizsi klímaegyezmény betartására a katasztrófa elkerülése érdekében.

Gazdaság 

A magyar cégek lemaradásban vannak a környezetvédelem terén

A környezetvédelmi jogszabályok száma olyan ütemben növekszik, hogy alig tudják követni és betartani őket a hazai vállalatok.

Gazdaság 

A hőmérséklettel a kamatok is emelkedhetnek

A klímaváltozás befolyásolhatja a reálkamatok természetes szintjét, és ha a klímával kapcsolatos kockázatokat alulértékeljük, akkor egy hirtelen piaci korrekció a pénzügyi intézeteket nagy veszteségekbe lökheti – figyelmeztet Lael Brainard, az amerikai jegybank kormányzója.

Gazdaság 

A svéd jegybank is lép a klímáért

Két állam kikerült a svédek befektetési portfóliójából, mert nem vigyáznak eléggé a környezetre. Ha több befektető dönt így, komoly változásokat is elérhetnek.

Gazdaság 

A fogyasztók a körkörös gazdaság kerékkötői?

A kontinens számos országában halogatják a gyártók a fogyasztási cikkek csomagolásának átalakítását, mert az újrahasznosított műanyagok a közvélekedés szerint piszkosnak és egészségtelennek számítanak. A legnagyobb műanyagipari és fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok azért gyűltek össze Bangkokban, hogy kiutat találjanak a fenntarthatatlan helyzetből.

Gazdaság 

Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL

A tranzakció eredményeként a vállalat 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurorában, és megerősítheti pozícióját az újrahasznosításra épülő műanyag termékek piacán.

Gazdaság 

Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon

„A fenntartható fejlődésért egy új együttműködési platformot indítunk Magyarországon Lean and Green néven” – jelentette be René van Hell, Hollandia budapesti nagykövete a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusán.

Gazdaság 

Amikor a nagyok tanulnak a kicsiktől

Az online kereskedelem térhódítása és a növekvő fogyasztói tudatosság egyaránt próbára teszi a több évtizedes múltra visszatekintő nagyvállalatok alkalmazkodóképességét. A fenntarthatóság kihívásaira választ kereső újoncok mutathatják meg nekik az alkalmazkodás új útjait, amelyekkel ráadásul kivezethetnek bennünket a környezeti válságból.

Gazdaság 

Újabb áttörés a zöldkötvények területén

A csehországi, berlini és a közép-kelet-európai térség vezető ingatlanbefektetője, a CPI Property Group sikeresen bocsátott ki fedezetlen zöldkötvényeket összesen 750 millió euró értékben, aminek köszönhetően a vállalat a jövőben nagyobb hangsúlyt fektethet a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati ügyeket érintő fejlesztésekre.

Gazdaság 

Feljövőben van a csomagolásmentes kereskedelem

Csehországban már nem csak ambiciózus kisvállalkozások igyekeznek kielégíteni a tudatos vásárlók igényeit. A nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt.

Gazdaság 

Budapesti konferencia a fenntarthatóságról

Végre megértettük? címmel rendezik meg a X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs elnevezésű konferenciát november 19-én Budapesten, amelynek fókuszában idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll.

Gazdaság 

Zöld befektetők a környezetkárosító cégek ellen

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek.

Gazdaság 

Petícióval a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozása ellen

A bankokat szólítja meg az a nemzetközi kezdeményezés, amely a klímaváltozás következményeinek csökkentése érdekében a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású ágazatok finanszírozásának beszüntetését követeli.

Gazdaság 

A jegybankok is tehetnek a klímavédelemért?

A fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos megfontolások egyre több jegybanki vezető döntéseiben kapnak teret.

Gazdaság 

Divat a zöld, de van, ami csak annak látszik

Újrahasznosított pamut, fenntarthatóság, víztakarékos előállítás… Sokat hallani mostanában ezeket a hívószavakat. De valóban eleget ígérnek ahhoz, hogy a világ egyik legszennyezőbb ipara is hozzájáruljon a globális felmelegedés megállításához?

Gazdaság 

A fenntarthatóság segít a megtartásban

A zöld munkahelyek elégedetté teszik a dolgozókat, amivel nemcsak a környezet, de a vállalkozások is jól járnak.

Gazdaság 

Kis lépésekkel a fenntartható csomagolások felé

Az egyszer használatos műanyagok károkozásával szembesített vállalatok sorra jelentik be a csomagolásaikon végrehajtott reformokat. Most egy kozmetikai márka, a Dove is beáll a sorba.

Gazdaság 

A fenntartható pálmaolaj fából vaskarika?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete számos hazai szervezettel együtt pálmaolajmentes kampányba kezdett: arra szólították fel a kereskedőket, tegyék könnyebbé, hogy vásárlóként a pálmaoljamentes terméket választhassuk. A felhívásra reagált a Magyar Édességgyártók Szövetsége: ők úgy vélik, a pálmaolajnak nincs reális alternatívája, a fenntartható pálmaolaj viszont jó megoldás – szerintük.

Gazdaság 

A papírtubusokban rejlik a kozmetikai ipar jövője?

A L’Oréal és az Albéa fejlesztése átütő innovációt hozhat a kozmetikai ipar számára. A két vállalat megalkotta az első papíralapú kozmetikai tubust, amelyben majdnem teljes egészében bioalapú és tanúsított, papírszerű anyagot használnak a műanyag helyett.