2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Új, fenntartható közgazdaságra van szükség

A korábbi közgazdasági elméletek már nem érvényesek, helyükre egy új, most formálódó elmélet lép. Ez a hosszú távú, fenntartható közgazdaság elmélete – vetette fel a Növekedés.hu portálon megjelent írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Gazdaság 

Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták?

2020-ban a kibocsátáskereskedelemi piacokon az aggregált forgalom elérte a 229 milliárd eurót, ami ötszörös növekedés a 2017-es értékhez képest.
Az európai kvóták piacán egy év alatt több mint duplájára emelkedett az árfolyam, jelenleg majdnem 42 euró/tonnánál tart.

Gazdaság 

Az uniós klímavédelmi vám tervének sokan nem örülnek

A konstrukció támogatói szerint az európai karbonvám kulcsfontosságú a 2050-es klímasemlegesség eléréshez, és biztosítja az egyre szigorodó fenntarthatósági kritériumok közepette működő uniós vállalatok túlélését. Csakhogy a lépést elfogadhatatlannak tartó számos állam mellett az EU saját vállalatainak egy része is ellenzi a lépést.

Gazdaság 

A Szilícium-völgy és Kína közti versengés új terepe a tiszta energia lehet

Az elmúlt években Kína hatalmas lendülettel tört a globális tisztaenergia-szektor élére, különösen a napenergiával összefüggő fejlesztések terén. A Szilícium-völgy vállalatai jelentősen lemaradtak az ázsiai versenytársak mögött, azonban most úgy tűnik, az amerikai startupok új lendületet vehetnek.

Gazdaság 

Hogyan segíthetik a szoftveres megoldások a vállalatok zöldülését?

Mi jön a teknősbéka orrából szívószálat kihúzós videó után? Miért nem jó, ha az ügyvezető úgy ébred, hogy tenni kell valamit, „mert az olajnak vége”? És miben jár a Vöslauer máris a Coca-Cola előtt? Többek között ezekre a kérdésekre is  választ kapunk a Napi.hu Szücs-Winkler Róbert környezetinformatikussal, fenntarthatósági specialistával készült interjújából.

napi.hu
Gazdaság 

Bizonyítottak a zöldrészvények

A friss számok szerint az elmúlt öt évben valamivel jobban teljesítettek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási célokat (ESG) kitűző alapok a társaiknál, különösen a tavalyi, koronavírussal terhelt időszak emelkedett ki. Nem járt tehát hosszú távon rosszabbul az, aki ESG-alapokra váltott, sőt a költségeken még spórolni is tudott.

portfolio.hu
Gazdaság 

Így zöldül a Nespresso

A Magyarországon is terjeszkedő vállalat ígéretei értelmében kávéik 2022-re teljesen karbonsemlegesek lesznek, a fenntarthatóságot pedig a termelési lánc egészére kiterjesztik.

Gazdaság 

Fenntartható fejlődés, de merre?

A fenntartható fejlődés kifejezés mögött húzódó általános célokkal valószínűleg mindenki egyetért, hiszen ki ne akarna egy élhető bolygót hagyni az utódaira, miközben maga sem mond le a fejlődés előnyeiről? Az azonban napjainkban is számos vitát generál a szakemberek között, hogy mitől is válik a fejlődés fenntarthatóvá, és milyen cselekvési tervekkel lehet ezt a célt megvalósítani. 

mandiner.hu
Gazdaság 

Az MNB a WWF Magyarországgal együttműködve válik karbonsemlegessé

A Magyar Nemzeti Bank 2021-től a teljes működésének szén-dioxid-terhelését élőhely-helyreállítási ökológiai beruházással kívánja kompenzálni a WWF Magyarország természetvédelmi civil szervezettel karöltve.

Gazdaság 

Mi lett a magyar zöldkötvényekből befolyt összeg sorsa?

Tavaly összesen több mint 500 milliárd forint értékben bocsátott ki zöldkötvényt Magyarország euróban és japán jenben. Most ennek az összegnek a felhasználásáról számolt be éves jelentésében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Gazdaság 

A jövő nagy üzleti lehetőségét rejtheti a szén-dioxid

Ha az üvegházhatású gáz befogását és tárolását sikerülne gazdaságosan és fenntarthatóan megoldani, a szén-dioxidot számos területen, nagy anyagi haszonnal lehetne feldolgozni.

Gazdaság 

A tőzsdén is jól teljesít a geotermikus energia

A korábbinál 15 százalékkal magasabb, 1387 forintos célárat határozott meg a fenntartható energiatermeléssel foglalkozó PannErgy részvényeire az OTP Bank friss elemzése.

Gazdaság 

A Föld napján jön az új magyar zöldkötvény

A tavalyi kibocsátás sikere után 2021. április 22-én kerül sor az első 30 éves zöld intézményi kötvényaukcióra – mondta el a Portfoliónak Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

Gazdaság 

Hol tart a körforgásos gazdaság megvalósítása?

Amíg a ma megszokott lineáris rendszerben a termékeket legyártják, felhasználjuk, majd kidobjuk, addig a körforgásos gazdaságban a termékek azonos vagy feldolgozott formában visszakerülnek a gyártásba, így a körforgásos gazdaságban – ideális esetben – nem léteznek hulladékok.

Gazdaság 

Több ezer munkahelyet köszönhet Skócia a zöldenergiának

Egy megújuló energiával foglalkozó skót testület szerint nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkent az országban, de majdnem 20 ezer munkahelyet is teremtettek a zöldenergia segítségével.

Gazdaság 

Környezetbarát csomagolásokkal vág neki a húsvéti szezonnak a csokióriás

A jelentős hulladéklábnyoma miatt gyakran kritikákkal szembesülő Mondelez a húsvéti csokitojások csomagolásának átalakításával vágja vissza hulladéklábnyomát.

Gazdaság 

Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával?

A világ legnagyobb bankjai dollármilliárdokkal finanszírozták a környezetre káros iparágakban tevékenykedő cégeket, de ebben most változás jöhet. Egyre több bank vállalja az ilyen jellegű tevékenységek finanszírozásának visszaszorítását, ráadásul jövőre jön a zöld eszköz arány, ami új eszközt jelenthet.

Gazdaság 

A zöldfordulat igénye pörgetheti fel a bányászatot

Az elmúlt években örömteli gyorsasággal szaporodó klímavédelmi célkitűzések jelentősen növelték a tiszta energiatermelés és az elektromos közlekedés megvalósításához elengedhetetlenül szükséges ritkafémek iránti keresletet – ez azonban új nehézségeket hozhat magával.

Gazdaság 

A fenntarthatóság szem előtt tartásával nemcsak a környezet, de a lábadozó gazdaság is jól jár

A fenntarthatósági szempontok érvényesítése a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés esélyeit is javítja a Cambridge Econometrics brit elemző cég szerint, amelynek megállapításait a zöld gazdaság lehetőségeiről kedden ismertették az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének szervezésében.

Gazdaság 

Dél-Korea a fenntarthatóságra és a digitális innovációra támaszkodva építi újjá gazdaságát

A világ leginnovatívabb országaként emlegetett államban a saját képükre formálták a koronavírus miatti „új irányvonalat”. A dél-koreai „New Deal”-ben a Gazdasági és Pénzügyminisztérium  kimagasló szerepet szán az okos, illetve a zöldberuházásoknak.