2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

A karbonsemleges működés már kevés

Karbonsemlegesnek lenni kötelező, de ma már nem feltétlenül elég. Ezért dolgozik az ételkiszállítással foglalkozó Wolt azon, hogy alapításának évéig visszamenőleg is eltüntesse tevékenységéből a szén-dioxidot.

Gazdaság 

Ilyen döntésekkel épül a körkörös gazdaság

Visszavásárolja és újraértékesíti a használt bútorokat az IKEA – márciustól indul a „Bútorok második élete” kezdeményezés.

Gazdaság 

Az EIB is segítheti a hazai klímasemlegesség ügyét

A 2050-es klímasemlegesség elérésének becsült költsége Magyarországon mintegy 50 ezer milliárd forint. A szükséges beruházások jelentős részének magántőke befektetésével kell megvalósulnia, melynek mobilizálásában az uniós és nemzeti támogatások mellett az Európai Beruházási Banknak is jelentős szerepe van – jelentette ki Palkovics László az Európai Beruházási Bank alelnökével, Lilyana Pavlovával folytatott megbeszélésen.

Gazdaság 

A tiszta környezetre szavaz a Lavazza

A Lavazza Group bejelentette, hogy csatlakozik a CEO Carbon Neutral Challenge-hez (vállalatvezetők a karbonsemlegességért kihíváshoz), amely Davosban a Világgazdasági Fórumon is téma lesz.

Gazdaság 

Jövőbe néző ablakok – tíz év alatt teljesen kizöldül a Microsoft

Ambiciózus célt jelentett be a Microsoft: 2050-re annyi szén-dioxidot fognak eltávolítani a környezetből, amennyit a vállalat az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által kibocsátott.

Gazdaság 

A bankok nélkül nem lehetséges a zöld fordulat

Ha a kereskedők és céhek korától az iparosodás és a gőzgép korszakán, a nehézipari forradalom igényeinek kielégítésén túl tekintünk, akkor az ipar 4.0, és a zöldfinanszírozás a bankszektori evolúció következő logikus fázisa – fogalmazott a green deal pénzügyi hatásait értékelve Hámori Réka, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza.

azuzlet.hu
Gazdaság 

A magenta az új zöld – példaértékű teljesítmény a Telekomnál

A Magyar Telekom-csoport a hazai nagyvállalatok közül elsőként, az európai vezető távközlési szolgáltatók körében pedig az elsők között vált teljes mértékben karbonsemlegessé 2015-ben, és tavaly az ötödik karbonsemleges évét zárta.

Gazdaság 

Jó üzlet a zöld üzlet

Egyre több az olyan dollármilliárdos a világon, aki a klímaváltozást lassító vagy visszafordító megoldásoknak köszönheti vagyonát.

Gazdaság 

Változatlanul kiszipolyozzuk a bolygónkat

Csökkent a világ által újrahasznosított nyersanyagok aránya – állapították meg kutatók, akik globális katasztrófára figyelmeztettek, mivel a természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát.

Gazdaság 

A környezetkárosító vállalatok kipontozódhatnak

Egyre nagyobb nyomás alatt vannak a befektetési alapok – a döntéshozók elvárják, hogy portfóliójuk zöldítésével járuljanak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításához.

Gazdaság 

A jegybankok sem adnak mentsvárat, ha beüt a baj

Nem menthetik meg a jegybankok a világot a klímaváltozás negatív hatásaitól – írja frissen publikált könyvében a jegybankok jegybankjaként is emlegetett Bank for International Settlements (BIS). A nemzetközi intézmény úgy véli, hogy a kormányokat és a pénzügyi szabályozókat terheli a felelősség súlya.

Gazdaság 

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Gazdaság 

Ennyi csupasz termék láttán majd kibújunk a bőrünkből

Két nagy gyártó – a Kellogg’s és az Unilever – is engedélyezte, hogy csomagolás nélkül árulják a termékeit.

Gazdaság 

Az osztrák gazdaságot is megviselheti a klímaváltozás

Az osztrák környezetvédelmi hatóság szerint 2050-ig akár éves szinten 8,8 milliárd euróra nőhet az okozott kár, az érintett cégek azonban nincsenek erre felkészülve, mint ahogy az őket hitelező bankok sem.

Gazdaság 

Nem csak szavakban zöldül a Visa

A digitális fizetési megoldásokat kínáló globális vállalat 2020-ra ígérte, hogy tevékenységét kizárólag megújuló energiaforrásokból előállított energiából végzi.

Gazdaság 

Itt egy újabb lehetőség a környezettudatos befektetőknek

1,5 milliárd dolláros, klímaváltozással foglalkozó alapot indított David Vogel, az öntanuló algoritmusokkal való kereskedés egyik úttörője.

Gazdaság 

Hogyan indulhat be itthon is a körforgás?

Elkészült a körforgásos gazdaság hazai helyzetéről szóló kiadvány, amely a több mint egy éve alakult Körforgásos Gazdaság Platform által végzett felmérés eredményeit tartalmazza. Kiderült, milyen tényezők segítenék az erőforrás-takarékos megoldásokra való áttérést.

Gazdaság 

Davosban is aggódnak a környezeti problémák miatt

Első alkalommal szerepel öt környezetvédelmi probléma a davosi Világgazdasági Fórumra (WEF) kiadott éves globális kockázatelemzési jelentés élén.

Gazdaság 

Érdemes a tudatos cégekbe fektetni a pénzt

A társadalmilag felelős befektetések 2010 és 2014 között még veszteségesek voltak, azóta viszont nyerőben vannak, különösen Európában.

Gazdaság 

A klímaváltozás a pénzügyi szektort is felforgathatja

Fundamentálisan átalakítja a klímaváltozás a pénzügyi szektort – figyelmeztetett Larry Fink, aki a világ legnagyobb vagyonkezelőjének, a BlackRocknak a vezérigazgatója.