2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?

A UPS „Felgyorsított fenntarthatósági megoldások” címmel kiadott jelentése alapján úgy tűnik, a vállalatnak négy korábbi célkitűzését a kitűzött határidő előtt teljesítette. 

Gazdaság 

Több mint kétmilliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés

Az orosz környezetvédelmi felügyelet szerint a régió vizeiben 147,46 milliárd rubelnyi, a talajban pedig 738,6 millió rubelnyi kár keletkezett. A hatóság csaknem 148,2 milliárd rubelben (több, mint kétmilliárd dollárban) nevezte meg a katasztrófa által okozott környezeti kárt. 

Gazdaság 

Újabb megoldások segítik a vállalatok szénlábnyomának megismerését

A rugalmas állóképesség, a fenntarthatóság és a nyereségesség egyensúlyozásához a SAP új kezdeményezésekkel segíti az ellátási láncok és az iparági folyamatok optimalizálását – derült ki a vállalat éves konferenciáján.

Gazdaság 

Hol tart a zöldülésben a HP?

A vállalat közzétette 2019-es Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a sokszínűség és az elfogadás támogatása mellett célul tűzte ki az alacsony karbonkibocsátású, körforgásos gazdaság létrehozását is.

Gazdaság 

A koronavírus-járvány miatti válság legpozitívabb hatása maga a kezelés módja lesz

Az Európai Unió a klímaváltozás elleni harcot nem áldozta fel a gazdaság minél gyorsabb újjáépítésével szemben – értékelte az elmúlt hetek biztató fejleményeit Catherine Mann, a Citibank vezető közgazdásza a pénzintézet saját, a válságkezelésről szóló videókonferenciáján.

Gazdaság 

Mi tekinthető egyáltalán zöld gazdasági tevékenységnek?

Mára egyértelművé vált, hogy a fenntarthatósági célok eléréséhez, a klímasemleges, zöld, ugyanakkor versenyképes gazdaságra való átálláshoz olyan mértékű forrásbevonásra van szükség, amely a magántőke hozzájárulása nélkül nem lehetséges – írja elemzésében Szabó István, a KPMG fenntarthatósági szolgáltatásaiért felelős szenior menedzsere és Wieder Gergő, a KPMG menedzsere.

portfolio.hu
Gazdaság 

A gazdaságélénkítés részeként nő a hazai high-tech és a zöldszektor támogatása

A járványhelyzet okozta válságot – egyebek mellett – az innovatív technológiai cégek, illetve a környezettudatos, zöldinnovációkat megvalósító vállalkozások igen jelentős támogatásával, helyzetbe hozásával kezeli a magyar kormány.

Gazdaság 

Még jelentkezhetnek az üzleti tudásra szomjazó zöld startupperek

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány új mentorprogramja a fenntartható jövő megteremtéséhez hozzájáruló ötletek üzleti megvalósulását segíti elő.

Gazdaság 

Esélyt kaptunk a paradigmaváltásra?

„Az ökológiai közgazdaságtan a természetet és a gazdaságot nem két különálló egységnek tekinti, hanem azt mondja, a gazdaság a természet része – emiatt pedig igenis húznunk kell egy vonalat, ameddig szennyezhetjük a bolygót, mert ha nem, a Föld nevű hajó hamarosan elsüllyed” – interjú Pataki György közgazdásszal.

forbes.hu
Gazdaság 

Mit léphet egy kozmetikai márka egy melegedő világban?

A vállalat „L’Oréal a jövőért” néven új fenntarthatósági programot indít, amely a csoport legújabb céljait határozza meg 2030-ig. Tekintettel a növekvő környezeti és társadalmi kihívásokra, a vállalat felgyorsítja átalakulását a „planetáris határokat” tiszteletben tartó modell felé.

Gazdaság 

Zöld akciót támogat az E.ON

Idén harmadik alkalommal szervezi meg a GreenDependent Intézet 9 hetes közösségimédia-kampányát az E.ON EnergiaKözösségek közösségi oldalán, az E.ON-csoport támogatásával.

Gazdaság 

A járvány tovább fokozta a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásokat

A COVID–19-járvány hatására még jelentősebb fenntarthatósági lépéseket vár a társadalom a nagyvállalatoktól. Ezzel párhuzamosan a klímasemlegesség irányába mozdul el az Európai Unió, például a kisebb vállalatokra is kiterjesztenék a nem pénzügyi jelentéstétel kötelezettségét. Az új tendenciák miatt a nagyvállalatok is átértékelik saját fenntarthatósági törekvéseiket.

Gazdaság 

Jönnek a zöld üzletek: hogy lesz ezekből pénz Magyarországon?

A környezetvédelmi szempontok egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gazdasági és beruházási döntésekben, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdasági növekedés megvalósítását. A pénzügyi szektor zöld üzleti megfontolásait tekinti át elemzésében Tóásó Bálint, a KPMG jogi szolgáltatásaiért felelős vezetője és Wieder Gergő, a KPMG menedzsere.

portfolio.hu
Gazdaság 

Nőnek a fogyasztói elvárások, kizöldülnek a csomagolások

A fogyasztók fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásai magasabbak, mint valaha, és ez arra készteti a vállalatokat, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a műanyag hulladékok csökkentésére – számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Innova Market Insights piackutató felmérése alapján.

Gazdaság 

Az ígéreteknek megfelelően eltűnt az egyszer használatos műanyag a Lidlből

Eleget téve 2018-as vállalásuknak, már nem kaphatók az egyszer használatos műanyag termékek az áruházlánc üzleteiben. Az alternatív és a minél fenntarthatóbb, környezetbarát termékekre való átállásnak köszönhetően a vállalat így mintegy 37 tonna műanyagot takarít meg.

Gazdaság 

Zöldítés helyett a hatékonyság növelésére fókuszálnak a magyar cégek

Sorban lépnek vissza a korábban megpályázott vagy már nyertes, hosszabb távú és alacsony megtérülést jelentő vállalati zöldprojektektől a magyar kis- és közepes vállalkozások. Ehelyett a radikális költségcsökkentést és hatékonyságnövelést jelentő beruházásokban látják a kiutat a válságból – mutatnak rá elemzésükben a Virtuális Erőmű Program (VEP), Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldenergetikai programjának szakértői.

Gazdaság 

Novemberben rendezik meg az Ökoindustria szakkiállítást

Idén hatodik alkalommal rendezik meg Közép- és Kelet-Európa egyik legjelentősebb környezetipari eseményét, az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítást, amelyen ezúttal vendégországként a Holland Királyság képviselteti magát – közölte a rendezvényt szervező Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) ügyvezetője.

Gazdaság 

A kontinensközi szállításra is létezik környezetbarát megoldás

A hagyományostól eltérő utat járt be egy brit kávépörkölő által megrendelt alapanyag, fenntartható szállítási módot választva ugyanis több hónapot töltött egy hajó fedélzetén a rakomány, mire megérkezett a célállomásra.

Gazdaság 

Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét

A kormány kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Gazdaság 

Az Unilever 2039-ig egymilliárd eurót fordít természetvédelemre

A világ egyik vezető fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalatának közleménye szerint a vállalat márkái (az Unilever csaknem 400 márka termékeit értékesíti több mint 190 országban) együttesen egymilliárd eurót fektetnek be az Unilever által létrehozott klíma- és természetvédelmi alapba.