2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Gazdaság 

Fokozza klímavédelmi törekvéseit a Pepsi

A vállalat friss célkitűzése értelmében 2040-re eléri a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást.

Gazdaság 

Még két hétig lehet jelentkezni a gazdaság zöldítését támogató pályázat előminősítésére

Február elsejéig jelentkezhetnek a vállalkozások a Zöld Nemzeti Bajnokok program 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatára, amelynek célja az egyszer használatos és egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának betiltásában közvetlenül érintett vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

Gazdaság 

Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket

Egy új javaslat szerint a svájci cégeknek 2021-től a klímavédelmet is figyelembe kellene venniük a pénzügyi beszámolójuknál.

Gazdaság 

A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám

Az elmúlt év drámai változást hozott a gazdaság és a vállalatok működésében, ami által egyszerűen kifizetődőbbé vált a vállalatoknak, ha fenntarthatóan működnek.

Gazdaság 

A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne

A trendeket meglovagoló, a technológiai cégekbe fektető alapok szintén szárnyaltak.

Gazdaság 

Utántöltő automatákkal csökkenti hulladéklábnyomát a Nivea

A szépségápolási termékek dobozának utántöltése korántsem új eljárás, napjainkban mégis kevesen alkalmazzák, ezért döntöttek úgy, hogy népszerűsítik a technológiát – mondta el Caroline Zia, a Beiersdorf cégcsoport fejlesztője a Designboom magazinnak.

Gazdaság 

A humor és a technológia eszközeivel venné fel a harcot a klímaváltozással a Bosch

A Bosch 2020-ban első globális ipari vállalatként – a megújuló energiába való befektetések és az üzemeik energiahatékonyságának növelése révén – karbonsemlegessé tette működését.

Gazdaság 

Tovább nő a környezetszennyezés ára az unióban

„Amíg 2017-ben még csak 5 euró volt egy tonna szén-dioxid kibocsátására jogosító engedély, idén januárban már csaknem 34 eurót kell fizetnie egy olyan cégnek, amely az idei évre ingyenesen biztosított szint felett akar szennyezni.”

g7.hu
Gazdaság 

A túlhalászat az óceánokban tárolt szén-dioxid mennyiségét is csökkenti

Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy a nagy testű halak fokozott kitermelésével nemcsak az óceánok biológiai sokféleségét sodorjuk veszélybe, de egy olyan folyamatot is akadályozunk, amely a korábban becsültnél nagyobb szerepet játszik a légkör szén-dioxid-tartalmának csökkentésében.

Gazdaság 

Mit tehet a kreatív ipar a fenntarthatóságért – és mit tehet egy tematikus év egy bajban lévő iparágért?

2019-ben az ENSZ 74. közgyűlése 2021-et a fenntartható fejlődésért folytatott kreatív gazdaság nemzetközi évének nyilvánította. Az eredeti célok mellett most a világszerte mintegy 30 millió embert foglalkoztató iparágban a koronavírus-járvány nyomán kialakult válsághelyzet kezelése is fókuszba kerül majd.

Gazdaság 

Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone

A Vodafone 2019 decemberében tűzte ki célul, hogy 2020. áprilisig felére csökkenti a nem alapvető műanyagok felhasználását kiskereskedelmi hálózatában, valamint irodai telephelyein.

Gazdaság 

Jól teljesítenek a fenntartható befektetések

A Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) 2018-as statisztikái alapján globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon, az ESG-szemléletnek megfelelően kezeltek a pénzügyi piacokon.

Gazdaság 

Zöldül a svéd acélipar

A hagyományos acélgyártás környezeti hatása katasztrofális. Az acélipar adja Svédország károsanyag-kibocsátásának 10%-át. A széntüzelésű gyárak környékén sok az asztmás és más légúti betegségekben szenvedő ember, nemcsak a szén-dioxid, hanem a kén-dioxid és a korom miatt is. De mindez örökre megváltozhat.

Gazdaság 

Hétszázmillió újrahasznosított flakont dobott piacra a Henkel

Az újrahasznosított anyagokból készült csomagolások számának növelésével a Henkel nemcsak a körforgásos gazdasághoz járul hozzá, hanem a klímavédelemhez is: Az újrahasznosított PET szén-dioxid-kibocsátása csaknem 80 százalékkal alacsonyabb, mint a szűz műanyagé.

Gazdaság 

A pandémiából tanulva zöldül az Epson

„A járvány kihívás elé állított bennünket, mérlegre tette valamennyi technológiánk fenntarthatóságát. Ez azonban nem rossz dolog, inkább új lehetőség a számunkra, hogy úgy csökkentsük tovább a szén-dioxid-lábnyomunkat, hogy közben a megfelelő módon reagálunk a gyorsan változó társadalmi igényekre” – fogalmazott Rob Clark, az Epson Europe alelnöke a világcég európai fenntarthatósági jelentésében.

Gazdaság 

Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja

A vállalat immár ötödik alkalommal kapott tripla „A” minősítést a CDP nevű nemzetközi nonprofit szervezettől, amely a klímaváltozás elleni küzdelem, a vízbiztonság és az erdők védelme terén értékelik a gazdaság szereplőinek teljesítményét, ezzel ösztönözve őket átláthatóbb és felelősebb működésre.

Gazdaság 

Befektetéseinkkel mi is támogathatjuk a zöldfordulatot

Bár már az elmúlt években is ott voltak a befektetések között a fenntarthatóságra, zöldebb gazdaság kialakítására fókuszáló eszközök, befektetési alapok, különböző vállalatok, de a klímaváltozás miatti aggodalmak és a járvány felerősítette ezt a trendet.

Gazdaság 

Jelentős gazdasági károkat okoztak a környezeti katasztrófák 2020-ban

Százötven milliárd dollár biztosított veszteséget okozott a 2020-as év tíz legpusztítóbb időjárási katasztrófája világszerte, ami meghaladja a 2019-es mutatókat, és jól tükrözi a globális felmelegedés hosszú távú hatását – derült ki a Christian Aid nevű segélyszervezet szokásos évi jelentéséből.

Gazdaság 

Mikrobák hadaival tehetjük fenntarthatóbbá az élelmiszeripart

A fermentációt évezredek óta alkalmazza az emberiség alkoholos italok és tejtermékek készítésére, zöldségek tartósítására. De az eljárás nem csak a bélflóránk számára biztosíthat egészséges táplálékokat, az emberiség növekvő fehérjeigényének kielégítésére is fenntartható megoldást kínál.

Gazdaság 

Új befektetések a fenntarthatóság jegyében

Elindult az Amundi Alapkezelő Zrt. első saját kezelésű ESG-alapja, az Amundi Klímatudatos ESG Vegyes Alapok.