2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Gazdaság 

Az egyenlőtlenség meghatározza az országok jóllétét

Dél Afrika és Amerika olyannyira különböző nagyvárosai igenis nagyon hasonlítanak: mégpedig az egyenlőtlenség szempontjából, amely a társadalmi és gazdasági világuknak makacsul részévé vált, és bizonyítottan erősen ellenáll a változásnak.

Gazdaság 

Az Auchan is részt vesz az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben

Az Élelmiszerbankkal való együttműködés eredményeképpen az elmúlt évben mintegy 56 ezer rászoruló részesülhetett a közel 520 tonna élelmiszer-adományból. Az élelmiszer-pazarlás elleni program fontos lépéseként a hasznosított termékek köre zöldséggel és gyümölccsel bővült.

Gazdaság 

Pályázat helyi klímastratégiák kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálásra

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített eljárásrend szerinti felhívás. Magyarország Kormányának felhívása civil szervezeteknek, önkormányzatoknak és társulásaiknak szól, a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtése érdekében. 

Gazdaság 

A fenntarthatósági világranglista második helyén végzett a Magyar Telekom

A világ 118 telekommunikációs vállalatának fenntarthatósági szempontok szerinti értékelése alapján, a nemzetközi rangsor előkelő második helyén szerepel a Magyar Telekom az Oekom Research által készített jelentésben.

Gazdaság 

Az árvízveszély hozza a következő globális lakáshitelválságot!

Floridában a polgármesterek már vészhelyzet-szcenáriókkal számolnak: az árvízveszély elértéktelenítheti az ingatlanokat, amitől megcsappannak a helyi adóbevételek. Másutt is lakáshitelek tömegei buknak majd be. A probléma nemcsak a tengerparti városokra, hanem a folyók közelében lévő településekre is érvényes a világon mindenütt.

Gazdaság 

Valamennyi nemzetnek jelentős összeget kell a klímavédelembe fektetnie

Valamennyi nemzetnek jelentős összeget kell a klímavédelembe fektetnie, aminek forrását nem a lakossággal kell megfizettetni, fejtette ki Chikán Attila közgazdász a Magyar Katolikus Rádióban. Az akadémikus Sályi András vendége volt a Délutáni találkozás szerdai műsorában.

Gazdaság 

Tiszta technológiába fektetnek az olajipari vállalatok

Rekordszintre ugrott 2017-ben az olaj- és gázipari vállalatok befektetése induló vállalkozásokba. A legtöbb ügylet tiszta technológiai cégekre született. A legaktívabb a Chevron, a BP, a Total, a Shell és az Aramco volt az elmúlt 10 évben.

Gazdaság 

Lehet környezetbarát a kriptopénzbányászat?

Egyre többen szeretnének részesülni a kriptopénz világának aranyesőként hulló bevételeiből. Olyanok is vannak, akik az óriási haszon reménye mellett a környezet érdekeit is szem előtt tartják.

Gazdaság 

A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel”

Az elmúlt hónapokban számtalan nagy cég tett vállalást a műanyaghulladék visszaszorítására. A kereskedelmi láncok, gyorséttermek és üdítőgyárak azonban jól teszik, ha a kecsegtető PR-lehetőségen túlmenően foglalkoznak a kérdéssel: a fogyasztók ugyanis valódi elköteleződést várnak.

Gazdaság 

35 milliós támogatás vár magyar zöld startupokra

A Climate-KIC inkubációs programja ezúttal olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldást. A 115 ezer euró összdíjazású programban kiválasztott legígéretesebb ötlet 40 ezer euró, vissza nem térítendő támogatást kap. A programra február 28-ig lehet jelentkezni.

Gazdaság 

Zöldítő befektetések

Rengeteg pénz hiányzik az ENSZ által kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok, illetve a helyükbe lépett Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. A Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon is röpködtek a számok azzal kapcsolatban, az évente szükséges befektetések mekkora hányada nem áll rendelkezésre a 2030-ig kitűzött célok megvalósításához. A fórumon szó esett arról is, mit tehetnek a befektetők, hogy zöldebb üzleti lehetőségek felé áramoltassák tőkéjüket.

Gazdaság 

Kevesebb beruházást hoz a Metár szigorúbb szabályozása

Zuhant tavaly azon vállalkozások száma, amelyek támogatást szerettek volna szerezni a megújuló alapú energiatermelésükhöz. Továbbra is a napenergia vitte a prímet. Tavaly körülbelül tizedannyi (összesen 264) támogatási kérelem érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatalhoz (MEKH) megújuló alapú energiatermelés támogatására, mint az előző évben, és ezek jóval kisebb kapacitást is képviseltek.

Gazdaság 

Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért

Abszolút értelemben nőttek, az összes adóbevételhez képest azonban csökkentek a környezetvédelmi célú adóbevételek az Európai Unióban 2006 és 2016 között. Az egyes tagállamokat sorrendbe állító listán Magyarország a mezőny második felében található, de a környezetvédelmi célú adók aránya így is meghaladja az EU-átlagot. 

Gazdaság 

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai csak összefogással finanszírozhatók

Egy új tanulmány szerint a köz- és magántulajdonú pénzügyi alapoknak növelniük kell a források összevonását a globális fenntarthatósággal és klímaváltozással kapcsolatos projektek finanszírozása érdekében.

Gazdaság 

A napelemadó kellemetlen következményekkel járhat Amerikában

Megállíthatja a tengerentúli megújulóenergia-szektorban a munkahelyek számának gyors bővülését Donald Trump elnök döntése, amellyel 30 százalékos vámot vetett ki az importált napelemekre. A tarifa mindemellett az egyesült államokbeli napelemfarmok költségeinek emelkedésével, összességében pedig az ágazat jelentős lelassításával fenyeget. Miközben a kormányzat a hazai vállalkozások érdekeinek védelmével indokolja a döntést, úgy tűnik, a lépés potenciális tengerentúli haszonélvezői jóval kevesebben vannak, mint azok, amelyekre negatívan hathat. 

Gazdaság 

A bútorbérlés lesz a jövő?

A lakberendezési vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak az újrahasznosítható alapanyagok használatára. A fogyasztói tudatosság növekedésére válaszul olyan új üzleti modellek kialakításán is dolgoznak, amelyek biztosíthatják, hogy a megunt termékek visszakerüljenek hozzájuk, és így a körforgásba.

Gazdaság 

Az USA vámot vetne ki a napelemekre

A hazai gyártók védelme érdekében importvámot vet ki az Egyesült Államok a napelemekre. Az első évben 30, a negyedik évtől 15 százalékos vámot szabtak ki, de az intézkedés lehetővé teszi évente 2,5 gigawatt teljesítményű összeszereletlen napelem vámmentes importját.

Gazdaság 

Az ALDI a környezettudatosság útján

Magyarországon az ALDI lett az első olyan kiskereskedelmi áruházlánc, amely teljes hálózatának villamosenergia-szükségletét zöldáramból fedezi, az átállás következtében pedig 40%-kal csökkent az ALDI magyarországi CO2kibocsátása. A kezdeményezéssel az ALDI elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség díját, a CSR Hungary 2017-es „Környezet-Zöld kiválóság” kategóriadíját.

Gazdaság 

Globális kockázatok a világon (2013–2018)

Kiterjedt kibertámadás és a Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta romló geopolitikai helyzet az, ami miatt leginkább aggódik a globális elit – közölte a Világgazdasági Fórum (WEF) szokásos éves davosi találkozója előtt. A világ vezetőinek kétharmada úgy véli, hogy a 2017-es kockázatok tovább fokozódnak: a klímaváltozást és az extrém időjárást továbbra is a legaggasztóbb kockázatok között tartják számon.

Gazdaság 

Kína zöld lehetősége

Kína egyre inkább felismeri, hogy egy valódi zöldgazdaság nemcsak az életminőség javulásának ígéretét hordozza, hanem hatalmas lehetőségeket nyújt technológiai és politikai szempontból is.

vg.hu