2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A magyar GDP háromszorosába került a klímaváltozás az USA-nak

Több mint 350 milliárd dollárba kerültek az elmúlt tíz évben az extrém időjárási események, egyebek mellett az áradások, illetve az erdő- és bozóttüzek az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának, számolta ki az USA számvevőszéke. Ráadásul a 350 milliárd dolláros összegbe – ami Magyarország éves GDP-jének közel háromszorosa – az idei év három hurrikánjának hatásai, illetve a 2017-es erdő- és bozóttüzek költségei sem értendők bele. Márpedig az idei hurrikánszámlák igencsak borsosnak tűnnek – mutat rá a portfolio.hu.

 A számvevőszék szeptemberben készült, de csak október végén publikált jelentése alapján ráadásul az Egyesült Államok szövetségi kormánya nem tervezte hatékonyan a kapcsolódó költségeket. A GAO (U. S. Government Accountability Office) a különféle klímamodelleken alapuló lehetséges időjárási körülmények adatait felhasználva igyekezett a klímaváltozással összefüggő katasztrófák – egyebek mellett az áradások és a terménybiztosítások költségeit megbecsülni.

Numerikus modellek segítségével a globális felmelegedés jövőbeli lehetséges gazdasági hatásait és kormányzati kockázatait is igyekeztek előre jelezni.

A hivatal szerint a viharok, aszály vagy éppen erdőtüzek kockázatai valószínűleg emelkedni fognak a következő években.

 A jelentés szerint a szövetségi kormányzatnak a klímaváltozással összefüggő veszélyeket magas kockázatként kellene meghatároznia.

Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 35 milliós támogatás vár magyar zöld startupokra 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést