2018. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A globális felmelegedés hűti a gazdasági teljesítményt

A klímaváltozás hatásaival foglalkozó elemzések rámutatnak: az extrém időjárási eseményekkel összefüggő költségek növekedésével párhuzamosan a fertőző betegségek terjedésének felgyorsulása és a termelékenység csökkenése is jelentős gazdasági következményekkel jár. A természeti és társadalmi károk költségei egyre súlyosabbak, és a jövőben további növekedésük prognosztizálható.

Egy új elemzés szerint a klímaváltozással nemcsak az extrém hőhullámoknak és a légszennyezettségnek való kitettség nő, hanem a fertőző betegségek is gyorsabban terjednek, és a globális termelékenység is egyre jobban csökken. A The Lancet Countdown on Health and Climate Change éves jelentése arra a megállapításra jutott, hogy egyre gyakoribbá válnak az időjáráshoz köthető természeti katasztrófák is: évente átlagosan 306 olyan természeti esemény történt 2007 és 2016 között, amely az extrém időjárással hozható összefüggésbe, és ezek száma 2000 óta 46 százalékkal nőtt. 

A legnagyobb gazdasági károkat elsősorban a viharok és az áradások okozzák az elemzés készítői szerint. Például a Katrina hurrikán által okozott kár elérte – 2005-ös árfolyamon – a 108 milliárd dollárt, ez négyszer több, mint amekkora károkat az 1992-es Andrew-hurrikán okozott.

A klímaváltozás, valamint az extrém időjárási események által okozott gazdasági károkat bemutató infografika további tanulságos adalékokkal szolgál az ngreport.com oldalán.

Neked ajánljuk
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából? 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés 12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam