2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több áldozata van a szennyezésnek, mint a háborúknak?

Több embert öl meg évente a környezetszennyezés, mint a világ összes háborúja és erőszakos eseménye, többet, mint a dohányzás, az éhezés és a természeti katasztrófák, az AIDS, a tuberkulózis, a malária vagy az éhínség – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

2015-ben mintegy 9 millióan haltak meg idő előtt, minden hatodik haláleset valamilyen mérgezéstől kialakult betegség miatt következett be – idéz egy, a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent tanulmányt a Világgazdaság.

A környezetszennyezés miatti halálesetek, betegségek óriási költséget, évente mintegy 4,6 billió dolláros (1200 billió forint) veszteséget okoznak globálisan, ami a világgazdaság mintegy 6,2 százalékát jelenti.

A 9 millió haláleset 1,5-szer több, mint a dohányzásban, háromszor több, mint az AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen, hatszor több, mint a közúti balesetekben és 15-ször több, mint a háborúkban vagy az erőszak bármely más formája miatt elhunytak száma.

Philip Landrigan járványkutató, a tanulmány vezetője ráadásul hozzáteszi: a 9 millió idő előtti haláleset csak becslés, a környezetszennyezés miatti halálesetek száma valójában biztosan nagyobb. A pontos szám megállapításához további kutatásokra és új, a káros hatások megállapításában segítő módszerek kifejlesztésére lesz szükség.

További részletek az lábbi linken.

Neked ajánljuk
Amazóniai szinódus: Új utak az egyház számára az átfogó ökológiai fejlődésért A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen Tovább küzd a pazarlás ellen a Tesco Az erdőtüzek tovább rontják a légkör állapotát
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam