2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szénellenes szövetség alakult Bonnban

A bonni klímakonferenciára rányomta a bélyegét az Amerikai Egyesült Államok szénalapú energiatermelés melletti kiállása. Úgy tűnik, nem csak az aktivisták tiltakozását tüzelte fel a kérdés, a klímaváltozás miatt aggódó országok szövetséget hoztak létre a széntüzelésű erőművek betiltására.

A bonni klímakonferencián jött létre az új szénellenes szövetség, mely 2018-ra, a lengyelországi klímakonferenciára már 50 tagot szeretne számlálni. A csatlakozási feltétel: 2030 után nem lehet széntüzeléses erőművekkel energiát termelni. A szövetség tagjai vállalják, hogy 2030-ra beszüntetik a széntüzeléses erőművek működtetését. (Trump kormánya eközben a nagy szénbányaiparral rendelkező Lengyelországgal fogott össze, hogy együtt propagálják a szén fontosságát a globális energiamixben.)

Az új kezdeményezés a Powering Past Coal Alliance nevet kapta, s tagjai nem elhanyagolható nemzetgazdaságok: Angola, Ausztria, Belgium, Costa Rica, Dánia, a Fidzsi-szigetek, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Marshall-szigetek, Olaszország, Mexikó, Új-Zéland, Portugália, Svájc,  Nagy-Britannia és Kanada.

Az ügyben persze az lesz a döntő, hogy a legnagyobb szénfogyasztók – Kína, USA, Németország és Oroszország vagy a nagy kitermelőnek számító Ausztrália – hajlandók-e elkötelezni magukat a szén nélküli energiatermelés mellett. 

Neked ajánljuk
Két számjegyű hozam, zölden Írország igazi aranybánya lehet a befektetők számára A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez Ideje sportot csinálni a megújuló energiából Könnyed futamok szállnak a felhők alatt
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam