2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy startup a körkörös gazdaságért

Az angol stuff szó cuccot, anyagot, tárgyat, felszerelést jelent. A 2016 tavaszán indult Stuffstr célja, hogy ezek a cuccok ne a szemétlerakó telepeken végezzék, ha tulajdonosuk már megunta azokat, vagy ha valahol már feleslegessé váltak. Az app a 2016-os davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) a „The Circulars” digitális kategóriájának győztese lett. 

A Stuffstr összehozza azt, aki megválna a cuccától és azokat, akik azt újrahasznosítanák vagy tovább használnák. Nem az eladás a cél, hanem az újrahasznosítás. Ezért nem a megunt áruk eBay-e a körforgásos gazdaságban, hanem az Ubere.

Az app több mint digitális charityshop, abban jó, hogy megtalálja azokat, akik a legnagyobb hatékonysággal használhatják fel a már nem kívánt terméket, s a legmagasabb használati értéket nyerhetik ki belőle – fogalmazott az app társalapítója, John Atcheson.

Az app felhasználóbarát, a usereknek nem kell lefényképezniük minden egyes tárgyukat, hogy felvihessék e felületre. Az Amazonon történt vásárlások például benne vannak a rendszerben, mert az app és az e-kereskedelem óriása együttműködési megállapodást kötött. Így a rendszer tud minden fontosabb adatot a kidobásra ítélt termékről, ezeket sem kell bepötyögnie a felhasználónak. 

A B Corpként, azaz a közjót szolgáló, társadalomjobbító társaságként bejegyzett cégként a Stuffstr tulajdonképpen egy adatplatform, amely összehozza az érdekelt feleket. Nemcsak azokat, akiknek már nem kell vagy kell egy tárgy, hanem annak a gyártóját is. Márpedig ezek a vállalatok a hulladékcsökkentési törekvések fokozódásával egyre többet szeretnének tudni a termékeik eladást követő életútjáról. 

A piacesprofit.hu cikkében többet is megtudhat a Stuffstr fejlődési stratégiájáról és a modellben rejlő bevételi lehetőségekről.

Neked ajánljuk
További lépéseket tesz a körkörösség felé az IKEA Klímavédelmi projekteket támogat a Google Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam