2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezdeményezés az etikus aranybányászatért

Afrikában komoly környezeti és szociális kihívást jelent a kisüzemű bányák működése. Az alacsony hozamú, de egészségre káros vegyi anyagokat használó bányák fejlesztése komoly társadalmi és környezeti előnyökkel jár. Ezt a célt szolgálja a Fairtrade és a Comic Relief együttműködésében megvalósuló mintaprojekt.

A világ aranyának 20%-a kockázatos és környezetszennyező kis kitermelésű bányákból származik. Egy sikeres ugandai pilotprojektet követően a Comic Relief és a Fairtrade a holland kormánnyal együttműködésben 15 millió dolláros támogatással segíti az etikus aranybányászat fejlődését Kelet-Afrikában.

A világ éves aranykitermelésének egyötöde kishozamú bányákból származik, ahol milliók dolgoznak veszélyes körülmények között, a modern technológia lehetőségeit nélkülözve. Kézi eszközöket és vizet használnak az érc felldolgozására, majd erősen mérgező higanyt és cianidot az arany elválasztásához.

Az eljárás nem csak az azt elvégző emberekre, köztük gyakran gyerekekre, jelent veszélyt. A helyi környezetet is súlyosan megmérgezi. Ráadásul kevéssé hatékony: átlagosan csak az arany 40%-ának kinyerésére alkalmas. 

A Fairtrade a Dragonfly Initiative bányászatra szakosodott tanácsadó irodával dolgozik együtt, hogy a környezeti és szociális befektetők, kormányzati szervek és nagyvállalatok kisüzemi bányákat támogató befektetéseit 2020-ig 4 millió dollárral emelje. A források feléből a jobb technológiákra való átállást támogató kölcsönöket biztosítják majd, másik fele pedig a szükséges szervezeti változások végrehajtására nyújtott támogatás lesz.

„Egy mintaprojekt megvalósítésén dolgozunk, ami családok ezrei számára járhat gazdasági előnyökkel. Bízunk benne, hogy idővel a Fairtrade aranytermelésének arányát is növelni tudjuk” – mondta el David Finlay. A bányászoknak megfelelő anyagi erőforrásokra van szükségük az eszközpark fejlesztése és a higanytól való függés visszaszorítása érdekében. Ugandában 5000 dolláros centrifugák alkalmazásával 70%-osra lehetett növelni a kitermelési arányokat. De a géppark fejlesztése csak egy aspektusa a programnak, a munkavégzés szervezettségének és biztonságának fokozása legalább ennyire fontos.

A Fairtrade termelési eljárások terjedésének ösztönzése mellett a Dragonfly Initiative a bányászat helyett más, alternatív megélhetési módok kialakítását célzó projektek támogatásában is részt vállal.

Neked ajánljuk
Azon a bizonyos pokolra vezető úton biztosan bioetanollal járnak A vándormadarak visszatérnek Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal... A növekedés határai és a koronavírus-járvány
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam