2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra hódít a távhő

A távhő az üvegházhatású gázok csökkentésének és a fosszilis primer tüzelőanyag-megtakarítás energiapolitikai eszköze, mondta el Ujhelyi Csaba, a Főtáv kapcsolati és üzletfejlesztési igazgatója. Amellett, hogy környezetvédelmi szempontból kedvezőek a tulajdonságai, a felhasználók számára is kényelmes fűtési megoldást jelent, ráadásul használatával a tüzelőberendezésekhez köthető veszélyek és kockázatok is elkerülhetőek.

Újhelyi Csaba a változást értékelve elmondta, az elmúlt években a fogyasztói hőigények csökkentek, melynek hátterében a mérés szerinti elszámolás, a felhasználói oldali korszerűsítések, illetve a felhasználók energiatudatosságának fokozódása áll. A fogyasztói hőigények ellensúlyozására évente átlagosan 30 MW új felhasználó bevonására lenne szükség, amit 30 év után először, 2016-ban sikerült is elérni. Olyan épületek fűtése esetében döntöttek a fejlesztők a távhő használata mellett, mint a Miniszterelnöki Hivatal, a Puskás Ferenc Stadion, a Dagály uszodakomplexum és a Dagály strandfürdő, de ide tartozik az Alkotmányvédelmi Hivatal is.

Nemcsak a kormányzati vagy központi beruházások esetében választják azonban a távhőt, hanem a magánberuházók körében is egyre kedveltebbnek számít.

A távhőt választották a Millpark East és West Irodaházak, az Advance Tower vagy a Corvin Irodaház fűtésére is. 

A szakember beszélt arról is, hogy a HUHA (Fővárosi Hulladékhasznosító Mű) az észak-pesti távhőrendszer egyik forrása, aránya 9,15 százalékos, és ez az egyetlen nem földgázbázisú hőforrás a fővárosi távhőtermelő portfólióban. Budapesten azonban a megújulóenergia-termelés aránya a hulladékégetésből nyert olcsó energiával fokozható. Ha az új (szennyvíziszap- és) hulladékhasznosító mű is üzembe áll, akkor a hőtermelés 23,88 százaléka biztosítható lesz ebből a forrásból.

További tervek is vannak a megújulóenergia-termelés növelésére, mint az Észak-Budai Fűtőmű területén létesítendő faapríték-tüzelésű forróvíz-kazán, ami 20 MW kapacitással üzemelhet kezdetben, de a hosszú távú tervek között 40 MW kapacitásig is bővíthető. Szintén a tervek között szerepel a X. kerületben, a Kőbánya rozsdaövezet területén létesítendő faapríték-tüzelésű forróvízkazán 20 MW kapacitással – hangzott el november 21-én a Portfolio Property Investment Forumon. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam