2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hollandia úton a körforgásos gazdaság felé

Hollandia élen jár a körkörös gazdaság kiépítését célzó kormányzati és civil erőfeszítések terén. A holland kormány az üzleti és szociális partnerekkel közösen kidolgozta ennek koncepcióját és gyakorlatba ültetésének módszereit, és rendezvénysorozat keretében ismertetik a körforgásos  tervezést és az újfajta üzleti együttműködés lehetőségeit. 

Hollandia a világon elsőként deklarálta, hogy 2050-re teljesen körforgásossá teszi a gazdaságát, vagyis az újrahasznosítás aránya el fogja érni a 100%-ot. Ehhez az szükséges, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentsék az elsődleges nyersanyagok (ásványok, fémek, fosszilis nyersanyagok) felhasználását. A holland kormány az üzleti és szociális partnerekkel közösen kidolgozta ennek koncepcióját és gyakorlatba ültetésének módszereit, ajánlásokat állítottak össze a különböző anyagáramokra, s rendezvénysorozaton ismertetik a körforgásos (termék-, szolgáltatás- és üzleti modell) tervezést, s az újfajta üzleti együttműködést.

„Új paradigmára van szükség, ez pedig a körforgásosság. Aki ma kimarad, az lemarad!” –  üzent a magyaroknak (is) a ZIP Magazinnak nyilatkozva a Budapesten tartott Circular Hungary 2017 konferencia egyik nemzetközileg is elismert előadója, Arthur ten Wolde, az Ecopreneur.eu, a Fenntartható Üzleti Tevékenység Európai Szövetsége szakértője. 

Arthur ten Wolde részt vett a Value Hill (Értékdomb) koncepció ismertetésében és népszerűsítésében. A körforgásos üzleti stratégia eszközrendszere segíti a vállalkozásokat saját maguk pozicionálásában és jövőbeni stratégiáik kidolgozásában a körforgásos gazdaság keretein belül. Az Értékdomb koncepciója áttekintést ad a körforgásos partnerekről és a sikeres körforgásos értéklánc elengedhetetlen együttműködésének a mikéntjéről.

A holland szakértő kifejtette, hogy az üzleti körök számára is rengeteg előnnyel járhat a körforgásos gazdaságra való átállás: nagyobb bevételt, új piacokat, bővülő ügyfélkört, s így több bevételt, alacsonyabb költségeket jelent annak, aki időben reagál erre a kihívásra. Kézben lehet általa tartani a saját eszközöket, azok teljes élettartama alatt, s akkor még nem szóltunk a vállalati légkör javulásáról, ami a legjobb munkaerőt vonzza a jövőtudatos céghez.

A téma nagyon is napirenden van napjainkban, legalábbis az élen járó Hollandiában – mondta Arthur ten Wolde, emlékeztetve arra, hogy ott már kitűzték a célt: 2020-ra a közbeszerzésekben a termékek és szolgáltatások 10, 2030-ra 50, s 2040-re már 100 százalékban körforgásosnak kell lennie. „Míg Európa az újrahasznosításról beszél, addig Hollandia már a ’szűz’, azaz még érintetlen elsődleges nyersanyagok felhasználásának csökkentéséről” – érzékeltette a különbséget a szakember, aki hazájában nagy lelkesedést tapasztal az ügy iránt az üzleti körök részéről. 

Az állam, valamint a civil szektor szerepéről a holland körkörös gazdaság modelljében további érdekes adalékok olvashatók a Zöld Ipar magazin interjújában.

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: a lineáris gazdasággal gyorsulva rohanunk a szakadék irányába Cukornádból és PET-palackból is készül már legó A szemétdíjak differenciálásával és a betétdíjjal kezelné a hazai hulladékhelyzetet az MNB A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: zip.hu
Vissza
Hírfolyam