2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia díjakkal állna a szemét útjába

Nagy-Britannia fontolgatja az egyszer használatos műanyag csomagolások adójának bevezetését. A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték Philip Hammond pénzügyminiszter felvetését, és számos további javaslatot fogalmaztak meg a tengereket szennyező szemét visszaszorítása érdekében. Célkeresztben a műanyag palackok és az eldobható kávéspoharak. 

A brit pénzügyminiszter úgy gondolja, országának élen kell járnia a tengereket sújtó műanyagvész visszaszorításában, és ígéretett tett arra, megfontolás tárgyává teszi a hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló termékdíjak bevezetését.

Környezetvédelmi csoportok 30 pennys betétdíj bevezetését tartanák szükségesnek az 500 ml-t elérő, vagy annál nagyobb űrtartalmű műanyag palackok esetében, 15 penny  díjat rónának ki a kisebb palackokra. Természetesen a palack újrahasznosítása esetén a díj visszafizetésre kerülne.

A környezetvédők szerint az intézkedést az eldobható kávéspoharakra is ki kéne terjeszteni, ez várakozásuk szerint újrahasznosításuk szintjét 90%-kal növelné, az össz szemétmennyiséget pedig 32%-kal csökkentené Nagy-Britanniában. A 2015-ben bevezetett 5 pennys díj a reklámszatyrok használatát 85%-kal szorította vissza.

Sandy Luk, a Marine Conservation Society vezérigazgatója elmondta: „Üdvözöljük a kancellár úr által bejelentett erőfeszítéseket, hiszen a bizonyítékok egyértelműek: a tengerek fuldokolnak a műanyagtól.” 

„A szatyrok esetében már láthattuk, milyen nagy jelentősége van egy kis léptékű díj bevezetésének is, és ha ezt minden egyszer használatos műanyag esetében alkalmaznánk, nagyban csökkenhetne az utcáinkat, folyóinkat és a tengereket szennyező műanyag mennyisége.”

Minden évben globálisan 300 millió tonna műanyagot gyártunk, és ennek 10%-a a tengerekben végzi. Becslések szerint a műanyag-plankton arány a föld tengereiben jelenleg 1:2! Ha nem változtatunk a helyzeten, 2050-re a műanyag túlsúlyba kerülhet  a halakhoz képest.

Sajnos a műanyag nagyon nehezen újrahasznosítható. Csak a háztartási hulladék kis része kerül ténylegesen újrafeldolgozásra, a nagyobbik hányad elégetésre, elásásra kerül, vagy lerakókban végzi. 

A környezetvédők állami ösztönzők alkalmazását is szorgalmazzák annak érdekében, hogy a gyártók a zöldebb, könnyebben úrafelhasználható csomagolások irányába mozduljanak el.

A kezdeményezést ismertetve a kancellár kijelentette: Az Egyesült Királyság élen járt a klímatárgyalások során, és élen jár a tengeri élőhelyek védelmében. Azt akarom, hogy a műanyagszennyezés megállításában is világelsők legyünk." 

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: a lineáris gazdasággal gyorsulva rohanunk a szakadék irányába Cukornádból és PET-palackból is készül már legó A világ óceánjainak civilizációtól eldugott, legtávolabbi zugaiban is jelen van a műanyag A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: telegraph.co.uk
Vissza
Hírfolyam