2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brit divattervező a szennyező ruhaipar elleni küzdelem élén

A brit divattervező, Stella McCartney támogatja a ruhaipar visszásságait feltáró Ellen MacArthur Alapítvány környezetbarát változásokért küzdő kampányát. A problémák kezeléséhez körkörös textigazdálkodásra lenne szükség: a ruhákat máshogy kéne megtervezni, tovább kéne hordani, és nagy arányban újra kéne hasznosítani. 

A MacArthur’s Alapítvány közelmúltban kiadott jelentése élesen világít rá a fast fashion következményeire: a mérhetetlen hulladékmennyiségre, és arra, hogy mindennek az előállítása a hajótársaságok és a légi közlekedés együttes hatását meghaladó éves szén-dioxid-kibocsátással jár együtt.

A textilipar jelenleg elsősorban nem megújuló anyagok felhasználásával működik. Kőolajból állítja elő a műszálas anyagokat, trágyát alkalmaz a pamuttermesztéshez, és vegyszereket a teljes munkafolyamat során az alapanyagok előállításától a textil festésén át a kész termékek beavatásáig.

Harley Weir és Urs Fische alkotását Stellea McCartney kiállása ihlette. A fotó egy skóciai hulladéklerakóban készült. Forrás: The Guardian

A helyzet tarthatatlanságát illusztrálják a jelentésből származó adatok:

  • a világon minden másodpercben egy tele teherautónyi ruha kerül kidobásra
  • a ruhák kevesebb mint 1%-a kerül újrahasznosításra
  • az elmúlt 15 év során átlagosan 36%-kal csökkent az egyes darabok használati ideje
  • a ruhák mosása során évi félmillió tonna mikroszál szabadul fel és szennyezi a vizeket. Ez a mennyiség tizenhatszorosa a kozmetikai iparból származó mikrogyöngy-szennyezésnek 

Ha a termelés gyakorlata és a kereskedelmi szokások nem változnak meg gyökeresen, 2050-re a kétfokos hőmérsékleti küszöbértékhez tartozó éves szén-dioxid-kibocsátás 26%-áért a divat lesz felelős. 

A divat fenntarthatóvá tételéhez körkörös textigazdálkodásra lenne szükség. A ruhákat máshogy kéne megtervezni, tovább kéne hordani, és minél nagyobb arányban újra kéne hasznosítani.

A McCarthur Alapítvány a változás érdekében szükségesnek tartja a  mikroszálszennyezést okozó, vagy egyéb okból aggályos alapanyagok használatának beszüntetését. A ruhák jobb kihasználását támogató megoldásokat, például a rövid távú ruhakölcsönzők ösztönzését, a ruhaipari óriásokat is bevonva népszerűvé tételük érdekében. Emellett radikálisan kéne növelni az újrahasznosítás arányát, és be kell vezetni a megújuló anyagok használatát.

Stella McCartney szerint a jelentésben felsorolt javaslatok iránymutatásul szolgálnak a súlyosan pazarló és szennyező iparág átalakítására.

„A jelentés elindított egy párbeszédet, ami segíthet megtalálni a ruhaipar megújításának útját a Föld és a divat jövője érdekében” – fogalmazott a divattervező.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam