2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországra jön a dél-koreai akkugyártó

Megerősítette a dél-koreai SK Innovation Zrt., hogy Magyarországon építi fel az elektromos autókban használható lítiumakkumulátorokat gyártó üzemét, és hozzátette, hogy a beruházásra 840,2 milliárd dél-koreai vont (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 200 milliárd forintot) szán. A munkálatokat jövő februárban indítják el, és a gyár 2020 elején kezdi meg termelését.

Az SK Innovation fő célja a beruházással, hogy betörjön az európai piacra. Az üzemben évi 250 ezer, elektromos autóba beszerelhető akkumulátort gyártanak majd, amelyek összesen évi 7,5 gigawattórányi (GWh) teljesítményt nyújtanak.

Az akkumulátorok vásárlói között lesz a tervek szerint a Mercedes-Benz gépkocsikat gyártó német Daimler-Benz AG. Komáromban már szerdán napvilágra került, hogy a dél-koreai cég a helyi ipari parkban, egy 42 hektáros területen tervezi felépíteni üzemét. A városházán kifüggesztett hirdetmény szerint az üzem első fázisa 66 ezer négyzetméteren valósul meg, és felépítése után a gyár 24 órás üzemben termel majd egész évben.

A Nissan IMx elektromos autó a 45. Tokiói Autószalonon Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A társaság a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral. A gyártási eljárás Magyarországon nem ismeretlen, hasonló üzem nyílt 2017 májusában Gödön – áll a Komáromban közzétett környezetvédelmi dokumentációban.

Az SK Innovation megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

Neked ajánljuk
Az újrahasználat jegyében jótékonykodik az Audi A zöld vállalatok a jövő vállalatai Videó: így készülnek a Teslák Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam