2018. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Jó hír az elektromos autók piacának

A kongói szavannától 14 ezer kilométerre új kobaltforrást találtak bányászok – a ritka ásvány az elektromos autók piacának növekedésével vált egyre fontosabbá. Az új forrás az autóipar igényének akár a 10 százalékát is fedezheti, miközben a lítiumion akkumulátorokat is újrahasznosítják.

Az Amerikai Mangán Vállalatnál dolgozó tudósok olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel képesek kinyerni a kékesszürke fémet a hibás akkumulátorokból. Az átalakuló autóiparnak ugyanis már nem benzinmotorokra és gyújtógyertyákra van szüksége, hanem olcsó kobaltra, rézre és lítiumra.

Kobaltbánya Fotó: wikimedia

„Akkumulátorokat bányászni sokkal jövedelmezőbb, mint magát a kobaltot. A bányászott ércnek 2 százalékos a nyersanyagtartalma, míg az akkumulátoroknak 100 százalék” – mondta Larry Reaugh, az Amerikai Mangán Vállalat elnöke, aki szabadalmaztatja az új eljárást.

A vállalat tíz százalékát újra kívánja hasznosítani azoknak a lítiumion akkumulátoroknak, amelyek elbuknak a minőségi teszteken, ezért hulladéklerakóba kerülnek.

Ez akár 4 ezer tonna kobaltot is jelenthet, ami megegyezik az idén felhasznált teljes kobalt mennyiségével – állítja Reaugh.

A Bloomberg New Energy Finance tanulmánya szerint a fejlesztésnek köszönhetően aTesla és a Toyota nyersanyagszükségletének 10 százalékát 2025-ig az újrafeldolgozás fogja fedezni.

Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére A CUPRA e-racerrel együtt jön az elektromos túraautók versenye? 200 elektromos Jaguar várja az utasokat a Heathrow reptérén 250 gyors elektromos töltőállomást telepítenek hat országban - köztük Magyarországon 533 autómodell gyártását tiltotta be Kína