2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra Párizson a világ szeme

Több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezik meg Párizsban kedden a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót, amelynek célja a klímavédelmi lépések finanszírozásának felgyorsítása és konkrét bejelentések megtétele. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a konferencián.

Az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében megrendezett találkozót napra pontosan a párizsi klímamegállapodás elfogadásnak második évfordulóján tartják, arra mintegy száz országból 4 ezren hivatalosak, köztük a köz- és magánszféra szereplői, politikusok, finanszírozók, alapítványok, bankok, civil szervezetek, egyesületek, városvezetők.

A konferencia célja, hogy a nemzetközi közösség elkötelezze magát a párizsi klímaegyezmény pénzügyi feltételeinek megteremtése mellett, mobilizálja a nagy finanszírozókat, felgyorsítsa a klímavédelmi akciók pénzügyi támogatását, és ehhez újfajta, innovatív finanszírozási modelleket mutasson fel.

Az egynapos konferenciára 54 ország állam- és kormányfőjét várják, köztük Áder János köztársasági elnököt, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt. A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók – Kína, India vagy Kanada – viszont csak miniszteri szinten lesznek jelen, az amerikai kormányt pedig csak egy nagykövetségi tisztségviselő képviseli, miután csak azon államok képviseltethetik magukat a legmagasabb szinten, amelyek vállalták, hogy végrehajtják a párizsi klímaegyezményben foglaltakat.

Amerikai képviselők, vállalatok, alapítványok, nem kormányzati szervek viszont jelezni kívánják Párizsban, hogy támogatják a megállapodást. A találkozó díszvendége lesz többek között Leonardo DiCaprio filmsztár, aki elkötelezett környezetvédő, Bill Gates milliárdos, Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó és Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere, akinek alapítványa finanszírozza részben a konferenciát.

A francia elnöki hivatal azt szeretné, ha a párizsi klímaegyezmény évfordulóját konkrét tervekkel ünnepelnék meg Párizsban, de nem számszerű felajánlások várhatók, hanem újfajta finanszírozási modellek beindítása a magánszektor és a közszféra érdekelt szereplőinek bevonásával.

Becslések szerint 2030-ig mintegy 90 ezer milliárd dollárra lenne szükség tartós zöld befektetésekhez. Kedden délelőtt négy kerekasztal-beszélgetést tartanak az energetikai átmenet állami és magánfinanszírozási lehetőségeiről, amit délután az állam- és kormányfők panelbeszélgetései követnek, a vitavezető Emmanuel Macron francia államfő, Jim Yong Kim, a Világbank elnöke és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár lesz.

Párizs belvárosában, a Panthéon előtti téren eközben nem kormányzati szervezetek a fosszilis infrastrukturális projektek állami támogatásának megszüntetéséért fognak tüntetni, hivatalos adatok szerint ugyanis a G20 országcsoport – a világ 19 legnagyobb gazdasága és az Európai Uniót – évi 72 milliárd eurót költ fosszilis energiájú projektekre, negyedannyit, mint a tiszta energiák támogatására.

Borítókép: MTI/EPA

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Új eszköz a klímaváltozással kapcsolatos téves információk ellen Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam