2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újratárgyalják a párizsi klímacsúcs pénzügyi fedezetét

Döbbenetes összeg, 90 ezer milliárd dollár – 2030-ig ennyit kellene költeni arra, hogy az éghajlatváltozás ne okozzon visszafordíthatatlanul káros folyamatokat. Párizsban két éve írták alá a nemzetközi klímaegyezményt, Trump amerikai elnök nyáron jelentette be: az USA kilép. De ki fog fizetni?

Mintegy 50 állam- és kormányfő próbál megoldást találni arra Párizsban, a Seguin szigeten, hogy az Egyesült Államok kilépése után mi lesz a két éve meghatározott rendszerrel. Sokan – köztük a Világbank vezetője – abban bíznak, hogy vállalatok, bankok lépnek az államok helyébe.

Jim Yong Kim, a pénzügyi szervezet amerikai elnöke a One Planet Summit nevet viselő tanácskozás előtt adott exkluzív interjút a párizsi Le Figarónak.

„Nemcsak az államok feladata az, hogy küzdjenek a klímaváltozás ellen, hiszen az mindenkit érint. Ezért is vállalták azt a gazdag országok, hogy segítik a szegényebbeket a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ebben a Világbanknak is fontos szerep jut. Más intézmények és nem kormányzati szervezetek is fontos szerepet játszanak a környezetvédelemben. Ma már egyre több helyen megértik azt, hogy nagy tétje van a klímaváltozásnak. Ezért mindenkinek tennie kell valamit, hogy a kedvezőtlen fordulatot megakadályozza”

– mondta a Világbank elnöke, aki maga is részt vállalt a csúcs szervezésében. 

A nemzetközi klímaegyezményben a fejlett államok 100 milliárd dollárt helyeztek kilátásba a szegény országok támogatására. Amerika kilépésével nagy lyuk tátong a büdzsén, bár Emmanuel Macron megerősítette: Franciaország évi 5 milliárd eurót fizet 2020-tól kezdve. Hogy jön össze a többi pénz? Négy francia miniszter most azt javasolja: vezessenek be európai pénzügyi tranzakciós adót, és ebből finanszírozzák a klímaváltozás elleni harcot. 

A francia javaslatnak meglehetősen csekély az esélye a sikerre, de legalább felveti a problémát: miből finanszírozzák a klímaváltozás elleni harcot az USA kilépése után? Hiszen csak egy Földünk van, ahogy azt a One Planet Summit hangsúlyozza.

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam