2020. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kukába szánt kenyérből sör

A világban megtermelt élelmiszer egyharmada a szemétben végzi – miközben milliókat fenyeget az éhhalál vagy az alultápláltság. A döbbenetes élelmiszer-pazarlás megállítására nem új keletű megoldási módszert jelenthet, hogy a feleslegessé vált kenyérből sör készíthető.

Mindenki pazarol. Nemcsak a gazdag fogyasztó, hanem a mezőgazdasági termelő, a felvásárló, az élelmiszeripari beszállító is. Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) becslése szerint

a világban megtermelt élelmiszer egyharmada a szemétben végzi.

Eközben a harmadik világ néhány régiójában az alultápláltság, sőt, főleg Afrika aszály és polgárháború sújtotta területein, éhínség fenyeget. A világ egyik mezőgazdasági és élelmiszer-termelő nagyhatalma Franciaország, amely hatalmas mennyiségben állít elő tömegtermelésre szánt alapélelmiszereket is, nagy részét exportra.

Ezért különösen tanulságos az élelmiszer felhasználását vizsgáló francia hatóság legutóbbi felmérése, mely szerint elképesztő pazarlás zajlik a termelési és a fogyasztói lánc minden szintjén. A hatvanötmilliós Franciaország minden polgára évente 20 kilónyi, még felhasználható élelmiszert dob ki – ezen belül 7 kilónyit gyári csomagolásban, tehát úgy, hogy ki sem nyitották a zacskót vagy a dobozt.

Leginkább a zöldségek végzik a kukában, az összes kidobott élelmiszer 31 százalékát kitéve.

Az italok állnak a második helyen 24 százalékkal, a gyümölcsök pedig a harmadikon 19 százalékkal. A felmérés szerint évente 12-20 milliárd eurónyi, még fogyasztható élelmiszer végzi a szemétben. Ez Franciaországban személyenként 100-160 euró kidobott pénzt jelent – írja a Le Figaro.

2016-ban a francia szenátus is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely a még fogyasztható élelmiszerek adományozására kötelezi a nagy kereskedelmi láncokat. A pazarlás megszüntetésére van egy jó példa Angliából is. A Yorkshire-i Driffield

kézműves sörgyárában hulladéknak szánt kenyeret használnak fel a sörfőzéshez.

A nyersanyagot egy közeli szendvicskészítő üzemtől kapják, ott a serclit korábban mindig kidobták. A kezdeményezést támogatta a pazarlás ellen gyakran fellépő Jamie Oliver is az egyik műsorában. A felmérések szerint Nagy-Britanniában a megvásárolt kenyér 44 százaléka, mintegy 900 ezer tonna a szemétben végzi.

A teljes cikk a az alábbi linken olvasható.

Neked ajánljuk
A netezés környezeti következményei A divatiparban még mindig hódít az esztelen pazarlás és hulladékgyártás Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam