2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elönt minket az elektronikai hulladék

A hulladéktermelés nagyobb ütemben növekszik, mint az újrahasznosítás aránya. Szabályozás viszont egyre többfelé születik, ami az első lépés a szemét megfelelő kezeléséhez. Az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) december közepén adta ki az elektronikai hulladékkal kapcsolatos, The Global E-Waste Monitor 2017 című tanulmányát.

Az E-waste monitor egyik legfontosabb célja, hogy ismét felhívja a figyelmet az e-hulladék – praktikusan a kihajított, saját teleppel vagy elektromos csatlakozóval rendelkező eszközök – okozta globális problémára.

Az ITU adatai szerint tavaly 44,7 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett világszerte, ami mindössze két év alatt 8 százalékos növekedést jelent. Ennek nagyjából 20 százalékát, 8,9 millió tonnát sikerült újrahasznosítani, ami azért is elkeserítő, mert a szakértők 2021-re már bőven 50 millió tonna fölé várják az éves szinten keletkező e-szemét mennyiségét. (A nem hasznosított 80 százalék itt gyakorlatilag a nem dokumentált kategóriának felel meg.)

Ha a gyors növekedéssel együtt figyelembe vesszük, hogy a hulladék jelentős részét nem kezelik megfelelően, nem tárolják biztonságosan, sokszor pedig egyszerűen elégetik, akkor nyilvánvaló, hogy az egyre nagyobb szemétkupac a környezetre és az emberi egészségre is egyre nagyobb veszélyt jelent.

A dokumentum szerencsére pozitív trendekről is beszámol: ilyen változás, hogy egyre több országban fogadnak el speciálisan az elektronikai hulladékra vonatkozó törvényi szabályozást. Jelenleg már 67 állam – egyben a bolygó lakosságának kétharmada – alakított ki magának ilyen szabályozási környezetet, ami lényeges előrelépésnek tekinthető a 2014-es 44-hez képest.

Munka egy elektromos hulladékot feldolgozó üzemben Fotó: youtube.com/ SimsRecyclingGlobal

Ez utóbbi azért is fontos, mert a szabványok, ajánlások, tiltások vagy retorziók mellett lehetővé teszi például az adatszolgáltatást, az adatok elemzését és az előrejelzést. A tavaly kibocsátott e-hulladék máskülönben 55 milliárd euró értékben újrahasznosítható anyagokat tartalmazott, ami gazdasági szempontból sem érdektelen összeg.

Az elektromos hulladékok termelődésének és újrahasznosulásának mértéke országonként nagy eltéréseket mutat, erről további részletekkel szolgál a bitport.hu írása.

Neked ajánljuk
Átlagosan évi fél tonna szemetet termel egy EU-s állampolgár A környezettudatos csomagolások gyártóira is hatással lesz a hulladéktörvény A MEKH felkészült a módosított hulladéktörvényben előírt többletfeladatok ellátására Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam