Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egész régiók kerülhetnek végveszélybe

A klímaváltozás, a globális felmelegedés a legnagyobb kihívások egyike, ami elé az emberiség valaha került. Pusztulást hozhat az emberi társadalomra és a természetre is, ha nem sikerül hatásos beavatkozásokkal lelassítani a folyamatokat.

Az enyhe telek kellemesnek tűnnek az európai emberek szemében, ám ez nagyon csalóka. A globális klímaváltozás már évi 160 ezer ember életét követeli, és erős növekedési ütemet mutat az élelmiszer- és ivóvízhiány miatt is.

Miközben a kormányok, a nemzetközi szervezetek elsőrendű feladata a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ezzel a további felmelegedés megakadályozása,

elsőrendűen fontos, hogy a nemzetgazdaságokat felkészítsék arra, hogy megbirkózzanak az új kihívásokkal.

A vállalkozások sem csak elszenvedői e kihívásoknak, hanem aktívan törekedniük kell arra, hogy lehetőségeik szerint alkalmazkodjanak az új helyzethez, olyan új szolgáltatásokat, termékeket kínálva, amelyekre a piacnak az új helyzetben, mégpedig fokozottan, szüksége van.

A célszerű első lépés mindenesetre a saját helyzet felmérése:

hogyan tudja a cég megelőzni, elhárítani az energia-, a vízárak, a közlekedési költségek további várható emelkedését?

A tény, hogy vállalkozásunk tudatosan zöldként jelenik meg a nyilvánosságban, érdemi segítséget nyújthat hasonló törekvésű ügyfelek megnyerésében és általában szolgáltatásunk, termékünk értékesítésében.

Napjaink gazdaságában, amikor egyre jobban előtérbe kerülnek a zöld szempontok,

a kisebb vállalatok számára a Kárpát-medencében is növekvő lehetőségek nyílnak

a nemzetközi együttműködésben, a zöld piacon való megjelenésben. Az unió vállalkozásainak 99,8 százaléka kkv, itt dolgozik az alkalmazottaknak több mint kétharmada. Miközben egyetlen kkv környezetvédelmi intézkedéseinek hatása viszonylag szerény, összesített hatásuk annál jelentősebb. S kapható támogatás is: az uniónak egy sor olyan programja van, amely kifejezetten a környezetvédelem területén működő kkv-k tevékenységét segíti.

A rendkívüli események miatti gazdasági károk zömét a klímaváltozás okozza.

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai a gazdaság egészét átjárják – állapítja meg az Európai Bizottság felkérésére született tanulmány. Az elemzés szerint a globális felmelegedés hátrányosan érinti az energiafelhasználást, a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az infrastruktúrát, az idegenforgalmat, a partvédelmet, de még a társadalmi magatartásformákat is.

A NASA előrejelzése arra az esetre, ha az emberi tevékenység okozta globális felmelegedést nem sikerül megfékezni Infógrafika: Wikimedia Commons

Akár már egy Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés is képes szélsőséges hatások kiváltására. Ha a melegedés három Celsius-fok alatt van, az eltolódásnak már akkor is a kedvezőtlen piaci hatásai kerülnek túlsúlyba, ennél nagyobb hőmérséklet-emelkedésnél azonban a megszokott természeti folyamatok a világ számos pontján megszakadnak, leállnak – egyelőre beláthatatlan gazdasági következményekkel.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Bill Gates „nyugdíjba megy,” hogy fontos ügyek megoldásán dolgozhasson A fenntartható már kevés? Lenyűgöző világot fedeztek fel a tenger mélyén (videóval) Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam