2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Van élet az olajkorszak után?

Az olajból lettek gazdagok, de az olaj lehet a végzetük is... Néhány éven belül ugyanis tartósan extrém mélységekben járhat már az olajár, ami hatalmas kihívást jelent az olyan olajalapú gazdaságoknak, mint például Norvégia. Milyen esélyei vannak a skandináv mintaállamnak  az olajkorszak után?

Vannak aggasztó jelek. Mondjuk az, hogy nagyjából 300 ezer norvég munkahely függ közvetve vagy közvetlenül az olajipartól, és bár ez a szám folyamatosan csökken, azért még mindig sok, tekintve, hogy Norvégiában a foglalkoztatottak csak valamivel több mint 2,5 millióan vannak. Ha az innovativitást nézzük, akkor a norvég gazdaság szépen le van maradva a többi skandináv országhoz képest. Ez nagy valószínűséggel főleg az olajipar nyújtotta elkényelmesedésnek köszönhető, viszont nagyban befolyásolhatja az olajmentes jövő gazdaságát.

Jó kérdés, hova vezet majd, hogy a norvég kormány már évek óta csatornáz át az olajalapból pénzt a költségvetésbe. Az ősszel elfogadott 2018-as büdzsé alapján jövőre az olajalap 2,9 százalékát használják fel. Ez egy veszélyes játék, mert ha a kormányok hozzászoknak, hogy folyamatosan olajpénzeket használjanak fel, nagyon könnyű átesni a ló túloldalára, és az olajpénzekből finanszírozni a gazdaságot. Főleg, hogy az olajalap sem egy végtelenül stabil dolog, egy tőzsdekrízis könnyen eltüntetheti a pénznek akár a 20-30 százalékát is.

Azért kétségbeesni nem kell, Norvégia még így is nagyon jól áll. Az olajalap akárhogyan is, de ott van, hozza a hozamokat, és ha tőkére van szükség, mert valami újba akarnak belevágni, mondjuk a megújuló energiaforrásokba, akkor legvégső esetben hozzá lehet nyúlni. Ráadásul az olajiparnak köszönhetően felhalmozott tudást sok más területen, akár az előbb említett megújuló energiáknál is lehet használni. Meg aztán Norvégia már most sem függ annyira az olajtól, mint a legtöbb olajállam. Szóval okos politikával komolyabb döccenők nélkül meg lehetne ezt oldani.

És ennek az okos politikának már vannak is jelei. Hogy pontosan mik is ezek, a tozsdeforum.hu weboldalon elolvasható.

Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 35 milliós támogatás vár magyar zöld startupokra