2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet

A jelenlegi szinten marad a szén iránti kereslet 2022-ig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves szénjelentése szerint, amit a szénfogyasztás egy évtizede tartó stagnálása eredményez. Kína továbbra is a globális szénpiac meghatározó szereplője lesz, India jelentősége is nő, az EU marginalizálódik.

A globális szénfogyasztás 1,9 százalékkal 5,357 millió tonnára esett az elmúlt évben elsősorban az alacsony gázárak, a megújulók terjedése és az energiahatékonyság növekedése miatt. A csökkenés második éve tart a jelentés szerint. Az elmúlt két évben a szén iránti kereslet 4,2 százalékkal esett vissza, ami megközelíti a 90-es években regisztrált kétéves csökkenési periódust. Ez volt az elmúlt 40 év legnagyobb visszaesése. 

A jelentés szerint 2022-re a szén iránti kereslet eléri az 5,530 millió tonnát, ez az elmúlt öt év átlagának felel meg, és azt mutatja, hogy a szén felhasználása egy évtizede gyakorlatilag nem változott jelentős mértékben. 

Az energiarendszer hatalmas sebességgel változik körülöttünk, egyre többféle termelési megoldás jelenik meg, miközben az újfajta technológiák költsége csökken. Míg azonban minden más változik, a globális szénkereslet ugyanazon a szinten marad, mint az elmúlt években – mondta Keisuke Sadamori, a Nemzetközi Energiaügynökség energiapiacokért felelős igazgatója. 

A kereslet nemcsak Kínában és az Egyesült Államokban, hanem az Európai Unió országaiban is csökkent 2016-ban, ugyanakkor Indiában vagy Délkelet-Ázsiában nőtt a szén felhasználása, és semmi jel nem mutat arra, hogy ezekben az államokban csökkenés indulna meg a következő években. Indiában például a megújulók rohamos térnyerése ellenére a szénalapú energiatermelés 2022-ig éves szinten 4 százalékkal nő majd. 

Az IEA jelentése külön kiemeli, hogy sürgős fejlesztések szükségesek a szén hatékonyabb és környezetbarátabb felhasználását célzó, úgynevezett CCUS-technológiák területén, ahol bár fontos lépések történtek az elmúlt években, még mindig messze elmaradnak más, alacsony szénkibocsátású technológiák mögött. A jelentés szerint a CCUS-technológiák fejlesztése nélkül a jelenleginél is nehezebb lesz a klímaváltozás elleni küzdelem.

Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben A világ jelentős részén már a megújuló energiaforrások a legolcsóbbak Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam